Мария Караиванова, CloudFlare: Младите хора трябва да рискуват и да се целят високо

Мария Караиванова, CloudFlare.

© Надежда Чипева, Капитал

Мария Караиванова, CloudFlare.Мария Караиванова е ръководител на отдела за Бизес развитие и стратегия в CloudFlare, компания, която специализира в оптимизиране и защита на интернет страници. Преди това е била инвеститор в Intel Capital, работила е и в Boeing и Expedia. Родом е от Гоце Делчев. Учи три години "Финанси" в УНСС, след това печели "Зелена карта" и се мести в САЩ. Разговаряме с нея за пътя към успеха и какво е важно за всеки предприемач.


Какви бяха първите ви стъпки в САЩ? Как се установихте там?


- След като спечелих "Зелена карта" и се преместих в Щатите, реших да започна образованието си отначало. Завърших бакалаварска степен в Университета на Сейнт Луис, като през цялото време работих в Citibank, за да мога да платя образованието си. След това започнах работа в Boeing, където прекарах четири години и половина. В последствие завърших магистратура по бизнес администрация в Харвард, като тогава реших, че ми се работи в по-бърза индустрия и се присъединих към Intel.
Там работих най-вече в инвестиционната им ръка Intel Capital, която и е най-големият корпоративен инвестиционен фонд с над 11 млрд. долара инвестирани в над 1,300 компании по целия свят. Аз инвестирах в компании с фокус в потребителския интернет и ентърпрайз софтуер и след няколко години се присъединих към стартъпа CloudFlare.


Хората често се питат как се случва този път от България до международна компания, която се развива с голямо темпо. Цел ли ви беше това или следвахте течението на живота?


- Никога не съм имала план да ходя в Харвард или да работя в компания, която цели да революционизира инфраструктурата на интернет. Бих казала, че стигнах до тук заради комбинация от желанието ми да поемам рискове и невероятната подкрепа от ментори, включително и българи.
Част от причините, поради които отидох в Харвард, е защото срещнах българския контингент там и видях, че са страхотни хора. Те много ми помогнаха, като ми дадоха увереност да пробвам и аз. Особено жени, които са ходили в Харвард и други престижни университети. Те ми подадоха ръка и ми дадоха много добри съвети.


Адаптирах американското мислене "аз мога". Никога не си казвам, че не мога. В момента, в който си кажеш, че не можеш или си поставиш много ниска цел, това те ограничава. Успях да избегна този капан в кариерата и живота си. От друга страна имах и доста късмет, например спечелването на "Зелена карта", срещането на правилните хора. Всичко е въпрос на късмет, риск и да си отворен да последваш възможностите, когато те се появявят.


Какво е по-различното и специфичното на тамошното образование, спрямо българското?


- Наскоро си мислих точно по този въпрос. Прочетох статии как много от българските стартъп компании не си наемат кадри от Техническия университет, а ги обучават сами. Това много ме учудва, защото докато аз живеех тук допреди 15-16 години, ТУ беше на световно ниво и хората от него си намираха работа по целия свят.


Прехвърлянето от УНСС в американския университет за мен беше много лесно. Американците ти казват какво точно ще имаш на изпита. В българските университети целта е да знаеш всичко и не знаеш какво ще изтеглиш на изпита.


Като цяло системата в САЩ е много лесна. Това, което ме подготви най-добре беше българската гимназия. Изпитването пред черната дъска ти помага бързо да преодолееш страха да говориш пред хора и това беше най-ценното богатство, което много ми помогна при ученето в американските университети. Самите системи са доста различни, но и в българската образователна система има ценни техники, които помагат на нашите ученици.


Какви бяха разликите при започването в малка старъп компания, като човек идващ от големи корпорации, както и при преминаването от страната на инвеститора към страната на предприемача?


- Аз съм в CloudFlare от две години и половина. Компанията стартира преди около четири години и половина. Вече я познавах като инвеститор и бях готова да се преместя от инвестиционна в оперативна роля. Мисията на CloudFlare да изгради по-добра интернет инфраструктура, достъпна за всички уебсайтове, комбинирана с невероятен екип и иновативна технология бяха точно това, което търсих.


Има разлика в перспективата. Като инвеститор гледаш дали предприемачът може да докара идеята до пазара и да я разшири. Особено в Intel Capital се търсят компании, които имат потенциал да станат многомилиардни бизнеси и с възможност един ден да се търгуват публично. Докато бях инвеститор, CloudFlare ми беше много интересна, защото отговаряше на идеите ни за т.нар. разбиващи бизнеси, които променят моделите на съществуващите пазари по иновативен начин. Освен това фирмата има неограничен пазар. Тя може да работи с всеки, който управлява уеб сайт, приложение или API.


Като човек, който работи в Cloud Flare, отговарящ за бизнес развитието и стратегията, същите неща отново са ми привлекателни. Големият пазар и възможността да сме многомилиардна компания и да имаме милиони клиенти, в момента са над 2 млн., са вдъхновяващи. Досега само най-големите интернет гиганти можеха да си позволят да използват такива услуги. Ние правим скоростта и сигурността на уебсайта достъпна за всички.


Спрямо вашите наблюдения какво е състоянието на интернет? Постоянно се говори за ръст на хакерските атаки и увеличаващи се рискове?


- Интернет вече е доста стар, което означава, че гръбначният му стълб се състои от много програми, системи и протоколи, които също са доста остарели. Те обаче носят всички нови езици и платформи. Интернет не е създаден с идеята да поддържа толкова много различни дейности, търговия, лична информация, огромни обеми от данни.


Страхотно е, че всички използват интернет. От друга страна има много фундаментални проблеми със сигурността и инфраструктурата, например какви протоколи да се използват, за да се препраща информация от България до Австралия. Използва ли се възможно най-бързия маршрут? Ние не само оптимизраме тези неща, но и предотвратяваме атаки и спираме хакери преди да са откраднали информацията или да са заразили уебсайта със злокачествен код.


Имате ли наблюдения върху България и региона? Има ли нещо отличително в местните интернет бизнеси?


- Това, което ми прави впечатление е, че тук интернет връзката е много бърза. Не съм имала проблеми с интернет в който и да е край на България. Не мога да кажа същото за Америка, където има много монополи върху кабелите, където една компания притежава кабелите в цял квартал и нямаш възможност да си избереш от кой да си купиш интернет достъп. В България има много компании, които предлагат това и тъй като се борят за много малък пазар, са агресивни. Като резултат потребителят има избор и може да се радва на бърза връзка.


По отношение на бизнеса разликите са други. Това, което отличава американския интернет бизнес е локализацията. В САЩ всеки знае, че английският е език, който се говори почти по целия свят, така че няма нужда да губиш време и ресурси да превеждаш страницата си. Компаниите се фокусират върху продуктите, които продават, съдържанието, което предлагат.


В локалните пазари се прекарва много време да мислиш как първо да убедиш потребителя да ти се довери или как да ти даде данните си от кредитната си карта по интернет. След това мислиш как да локализираш сайта, така че той да е адаптиран за специалните нуждни на хората в дадения регион или страна. Струва ми се, че това забавя тукашните компании. В САЩ хората са много по-доверчиви.


Друго интересно е, че в САЩ компании като Groupon, LivingSocial показаха на малкия бизнес, че трябва да има уебсайт. Трябва да има онлайн маркетинг, присъствие в социалните мрежи. В България и Европа тези процеси тепърва се случват.


Какво е най-голямото предизвикателство в работата ви?


- Първото е да си наема екип, който да е с правилните технически и бизнес квалификации. В Силициевата долина има голяма конкуренция за хора и ресурси и борбата за тях е трудна.


Освен това начинът на работа на CloudFlare е различен. Ние стоим пред уебсайта. Ако нещо се случи с нашата мрежа или инфраструктура има риск, че може да повредим сайта. Бизнесът ни е основан на доверие. Когато компанията беше съвсем малка, прекарвах много време, за да убедя нашите партньори, като много от тях са хостинг компании, че могат да ни се доверят и че няма по никакъв начин да навредим на техните клиенти, а ще им помогнем.


Какво гледате в потенциалните кандидати за работа? Как се избира правилен екип?


- Като инженерни кадри основно гледаме две неща. Първо дали разбират нашия продукт и дали са мотивирани. Дали разбират културата и мисията на компанията.


Второ е какво са правили досега, какви умения имат, публикували ли са нещо в GitHub или блогове например. Търсим хора, които са много умни. В идеалния случаи знаят и езиците на програмиране, които използваме, но това не е чак такъв проблем, защото и ние обучаваме кадрите си. Когато започнах в CloudFlare, бяхме 20 човека и аз отговарях за бизнес и за технически кадри. Сега съм насочена повече към бизнес частта.


А от гледна точка на намиране на бизнес и маркетинг хора?


- Интересното за CloudFlare не харчим почти никакви пари за маркетинг. Всичко за компанията се разпространява от уста на уста. Когато клиентите са доволни от нас, те казват на техните познати. На нас ни отне доста време преди дори да се замислим да създадем екип за продажби. Едва към средата на миналата година започнахме да наемаме хора за продажби, предимно инженери, за да обслужват нашите най-големи клиенти.


В това отношение маркетингът ни е бил предимо креативен. Например да раздаваме тениски  y лепенки, организираме безплатен превоз с лимозини за определени конференции. По отношение на българския пазар знам, че всички казват, че тук е трудно да намериш маркетинг кадри. Аз не мога да се съглася с това. Според мен в технологичната област имаme компании, които се справят добре.


Например Телерик, SiteGround и Flipps. Те са постигнали световен успех с български кадри и сега тепърва наемат и хора в други държави, които да се занимават с това на съответните пазари. Според мен има компании, които правят маркетинг на световно ниво и трябва екосистемата да учи от тях.


Няма причина да не можем да правим много добър маркетинг и продажби от България. Информацията е налична за всички. Хората не трябва да се чувстват с ниско самочувствие, когато става въпрос за бизнес и маркетинг.


Рискувай и мисли по-мащабно. Благодарение на множеството езикови гимназии в България има хора, които говорят най-различни езици. Това е огромно богатство.


Във вашата компания има ли и други българи?


- Съвсем наскоро се присъедини още една българка, която даже е на маркетингова позиция. Като цяло сме много международен екип. Около 40%-50% от компанията са хора от различни държави. Наскоро отворихме офис в Лондон, планираме и офис в Азия.


А в България?


- В България се надявам да отворим дейта център. Много настоявам в компанията да изберем именно България, а не някоя друга съседна държава, в които ни канят. Надявам се да се реализира до края на годината.


Как решавате трудностите и проблемите?


- Имах какви ли не трудности. Да отидеш в Америка като имигрант без никаква подкрепа е предизвикателство. Бях с незавършено образование в България. Имах много трудности и няколко пъти бях близо до това да се откажа. Правих много грешки. През годините се научих да гледам на грешките като на временен проблем, от който трябва да науча урок и да продължа. Започвах отначало много пъти, както в кариерата, така и в личния си живот.


Имам по-оптимистичен поглед върху нещата. Не може човек да е успешен без да се провали няколко пъти. В Америка и особено в предприемаческата култура, в Силициевата долина, имат почти култ към провала. Ако един предприемач се е опитал няколко пъти и е похарчил няколко милиона долара от инвеститори без успех, не го наказват. Те смятат, че този предприемач си е научил уроците и е станал още по-добър.


Това е съвсем различен начин на гледане на нещата, спрямо България. Това, че си пропаднал не те прави черна овца. Ти си човек, който е поел риск, не е станало и сега си готов на нов риск. Възприех този начин на мислене и ми помага много в трудни моменти.


Казахте, че сте получила много ценни съвети. Кой е най-ценният?


- Да не приемам "не" за отговор и да продължавам да следвам това, коети искам. Работя в индустрии, които са доминирани от мъже - банкерство, авиация, технологии. Това, да не приемам "не" за отговор и да уча нови умения бързо, ми е помагало много. Този съвет го получих от друга българка, която също има страхотна кариера и е минала през много препятствия.


Какво ще препоръчате на българските предприемачи, които биха искали да се развиват? Например да мечтаят от самото начало да са следващия Google или първо да се стремят да постигнат устойчив успех и след това да се целят възможно най-високо?


- Първото е да си концентрират усилията върху конкретни идеи, които могат да се прилагат в цял свят и да гледат на България като на страхотно място, където тези идеи да се доусъвършенстват и страната да е площадка за изстрелване към целия свят. Няма значение дали основната част от екипа е тук или някъде другаде. Аз съм привърженик на големи идеи. Ако в началото не започнеш с голяма идея, шансът да направиш дори средноголяма компания е много по-малък.


Второ е да рискуват. Да не се плашат от провал. Няма начин да не направят грешки. Няма начин да не загубят пари. Бих посъветвала всеки предприемач да прощава на други предприемачи, които са минали през труден път и може би още не са успели и да ги подкрепя. Да се създаде култура на подкрепяне. Да продължат да рискуват. В момента, в който изгубиш подкрепа в екосистемата и не си състрадателен и не помагаш на хората и твоите колеги, те няма да ти помогнат, когато имаш нужда от тях.


В България пазарът е много малък и обществото на предприемачите също е малко. Трябва да си помагаме. Има и много българи в чужбина, които искат да помагат и винаги са на линия. Един български предприемач никога не трябва да се чувства сам или сама.


Аз лично искам да видя повече жени, които поемат риск и се решават да започнат нови компании. Според мен не говорим достатъчно за това в България. На мен много ми е помогнало да имам жени-модели. Те са били много отворени да ми дават съвети и да ми помогнат, когато имам нужда. Всички трябва да работим да създадем среда, в която жените се чувстват комфортно да поемат рискове, да си изразяват мнението.


Може би и от двете страни трябва да се работи повече за това. Самите жени също да имат малко повече вяра в себе си.


- Точно така. Трябва да са по-уверени още от основно училище и после в гимназията и университета. Трябва да се чувстват окуражени да следват технически и научни дисциплини - да са математици, биолози, програмисти и др. Всички сме отговорни като родители, сестри, приятели, да създадем условия, които да ги подкрепят и те да искат да поемат рискове. Мечтая си да видя повече жени предприемачи с големи идеи и големи постижения. Моят съвет към амбициозните и умни млади хора в България е рискувайте, учете и се целете нависоко.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Думичката "трябва" нещо ме притеснява.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 625 Любопитно

  В САЩ е лесно, драга. Пробвай в България . Или поне се върни и помогни със знание и опит тук.

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 3. 3 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "Вонин":

  В САЩ далеч не е лесно. Има стотици хиляди, които спят в кашони. Стига с тия балони.

 4. 4 Профил на crawley
  crawley
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Необходими са усилия, за да постигнеш някакъв успех - това момиче го доказва.
  За лудо работи, за лудо не стой!

 5. 5 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 488 Весело

  Не отворите ли офис тука... няма лайк от мен

 6. 6 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 625 Весело

  До коментар [#3] от "arcanum":

  Искаш да ми кажеш, че е по-трудно за млад и образован човек с езици да живее и работи нормално в Америка отколкото в Гоце Делчев, Добрич или Видин? Това ли искаш да ми кажеш?

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 7. 7 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Номер 2 го е казал точно Все пак да не забравяме , че САЩ в доста области наистина са страната на неограничените възможности ,освен това са и най мощната икономика на света (макар и базирана на зелена шума) , като допълнение те са основоположник и на духа на новаторството и предприемачетвото В България е трудно и то доста Чуждестранни контрагенти само ,като видят дадена компания , че е от БГ изобщо не и обръщат внимание , независимо от портфолиото и Освен това реална икономика и проблемите на една държава не се базират само на ИТ- защото продуктите са виртуални, макар и с висока принадена стойност и вложен високо интелектуалено ниво на труд в тях Реално какво се произвежда в България ? Какъв продукт от реалния сектор(не виртуален) ,високо технологичен с висока принадена стойност ????? Кензеф ли сме ? Кензеф сме! Ай честито

 8. 8 Профил на stefania1973
  stefania1973
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Никъде няма лесно, ако си тъп и мързелив никой няма да ти постеле червен килим в Щатите. Мария го казва много добре - за тези които сме учили във времената когато имаше сериозни изисквания (не казвам, че не сме учили и глупости) се придобиваха умения, които са много ценни в другите системи. За мен като следвах в Щатите беше пълен шок, че за всяка лекция трябваше да изчета между 50 и 100 страници, а 90% от изпитите бяха за вкъщи. За американците да вдигнеш ръка в клас (и то в университета) и да отговориш на въпрос на професора е като за нас да спечелиш олимпиада по математика Бачкане и високо самочуствие - и винаги малко късмет, това е основата за успех. Дано Мария да успее да сподели малко от успехите си в България!

 9. 9 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Моите адмирации за дамата.Не е лесно и тук и там.Трябва много труд и постоянство.Ако чакаш неволята няма как да станат нещата.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 10. 10 Профил на assign
  assign
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Още една от онези големи "експерти", които даваха съвети на хората да инвестират в едни хубави ЦК и едни такива по-особени дългови инструменти... и заради комисионните/заплатите на които светът се нагърчи след американския финансов театър 2008-ма...
  Да се целим нависоко, хм... ей сега, само да си наместя окуляра на снайпера.

 11. 11 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#2] от "Вонин":
  САЩ е ''построена'' от млади и инициативни хора, които са толерантни към РИСКА! Вкарай в България 7 млн. американци и ще видиш каво ще стане след 10-15 години. Хората моделират облика на държавата, а не обратното.

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
 12. 12 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 861 Весело

  Страхотна статия Благодаря, Дневник

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
 13. 13 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 861 Весело

  Аз не искам да съм обикновен човек. Мое право е да бъда необикновен… ако мога. Аз търся възможности, не сигурност. Не желая да бъда гражданин, унижаван и затъпяван от надзора на обществото. Искам да поемам премерен риск, да мечтая и да градя, да се провалям и да успявам. Отказвам да заменя стимулите за милостиня. Предпочитам житейските предизвикателства пред живота на гарантираното съществуване, трепета от реализацията пред застоялия покой на утопията. Няма да заменя свободата за благотворителност, нито достойнството за подаяния. Моето наследство е да мисля и да действам сам за себе си, да се наслаждавам на плодовете от моите творения и да се изправя смело пред света и да кажа: "Ето, това съм направил." Хърбърт Хувър

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
 14. 14 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#13] от "oligarha":

  Изключително добър цитат! Бих ти поставил и хиляда плюса!

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#11] от "oligarha":

  Байо, и България е била пълна с предприемчиви и рискуващи хора, още от времето на Възраждането (такива са били и гръбнакът на Априлското въстание), ама комунягите съсипват всички тези натрупвания - и най-вече човешкия капитал. Та сега - трябва наново обществото да се приучава на стари принципи. Само че в прегръдката на посткомунистите.

 16. 16 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 625 Любопитно

  До коментар [#11] от "oligarha":

  Искаш да кажеш, че сме 'лош човешки матреал'? Като искаме промяна, нали трябва тази промяна да дойде от хората. Но и хората трябва да се променени. За 25 години псевдопреход виждаме резултатите. Лесно е да обясняваш как си успял отвъд Родината, трудното е да се върнеш, приложиш или РИСКУВАШ в България.

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 17. 17 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#6] от "Вонин":

  [quote#6:"Вонин"]Искаш да ми кажеш, че е по-трудно за млад и образован човек с езици да живее и работи нормално в Америка отколкото в Гоце Делчев, Добрич или Видин?[/quote]

  Зависи какво търси младия образован човек. Ако си търси някаква що-годе читава работа да изкарва някоя хилядарка на месец и да си живее весело - да, в Щатите и във всяка развита държава е много по-лесно от БГ.

  Ако младия човек иска да бъде предприемач, да направи нещо ново, да бъде иноватор - мога да те уверя, че в Щатите ще му се стъжни много бързо, защото конкуренцията е смазваща и трябва да си много, ама МНОГО, МНОГО мотивиран, напорист и убеден в това, което правиш, за да пробиеш. Тези, които минат през това изключително фино сито, те са тези, дето правят живота на гореспоменатия първи тип хора лесен.

  Да, в БГ също има пречки, но те са по-скоро от административно-бюрократично-корупционно естество. В много браншове в БГ има огромен потенциал за оптимизация, така че конкуренцията е по-малкия проблем.

 18. 18 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#16] от "Вонин":Искам да кажа, че ако искаме да сме по-богати, трябва да работим ( и рискуваме ) повече.

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
 19. 19 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#15] от "Читател":Много точен коментар !

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
 20. 20 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#17] от "Mike":
  +++++++++++++

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
 21. 21 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#14] от "mmanchev":+++++++

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
 22. 22 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#13] от "oligarha":


  До коментар [#15] от "Читател":

  И за двамата:
  ++++++++++++++++

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 23. 23 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Само едно нещо ме притеснява.
  Да не е връзкарка.
  Дали потна е пила водица ?

 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1817 Неутрално
  [quote#о:"Мария Караиванова"]Казахте, че сте получила много ценни съвети. Кой е най-ценният?

  - Да не приемам "не" за отговор и да продължавам да следвам това, коети искам. ... ...На мен много ми е помогнало да имам жени-модели...Всички трябва да работим да създадем среда, в която жените се чувстват комфортно[/quote]

  Е добре, че такива съвети се разпространяват само в женски кръг, иначе с подобно мото кариерата ще приключи много бързо - в затвора за изнасилване.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Любопитно

  [quote#0:"М.К."]Младите хора трябва да рискуват и да се целят високо[/quote]
  А като паднат ти ли ще ги вдигаш?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 667 Любопитно

  До коментар [#25] от "Храбър":

  Паднеш ли ставаш и продължаваш. Ти докога ще лежиш?

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 27. 27 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#25] от "Храбър":
  Най-успешните предприемачи в света са тези, които са се проваляли най-много. За да си успешен трябва да имаш опит, а опит се добива на база грешките, които правиш.

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
 28. 28 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Така е, младите трябва да се целят много високо! Например в усвояването на функциите синус и косинус. .

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 29. 29 Профил на stammer
  stammer
  Рейтинг: 472 Весело
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  [quote#27:"oligarha"]За да си успешен трябва да имаш опит, а опит се добива на база грешките, които правиш. [/quote]
  На мен пък са ми казали, че само глупавите се учат от собствените си грешки. Умните се учат от грешките на другите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#30] от "Храбър":

  Едното не изключва другото. Разбира се, че ще гледаш и другите и няма да повтаряш грешките им, АКО си съгласен, че са грешки. Защото хората са различни и това, което за един е грешка, за друг е добър ход. Там, където един вижда риск, друг вижда шанс. Успяват тези, които започват там, където всички други се отказват.

  Друг е въпросът, че от чужди грешки може да се учиш само, ако правиш нещо, което някой друг е правил преди теб. Ако си първия, от кого ще се учиш? Там ти си учителя. За другите.

 32. 32 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#16] от "Вонин":

  Вие къде успяхте по-лесно - в ЕС, в САЩ или в българия ? С лекота обяснявате къде е лесно и къде- трудно !

  Извинете исках да напиша България !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 33. 33 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#32] от "niksan1":

  Имам опит и споделям. Колкото по-подредено, толкова по-бързо. Точка.

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 34. 34 Профил на petianp
  petianp
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "Вонин":
  В САЩ и много пъти по трудно да се наложиш и успееш, отколкото в България /това го казвам, като човек живеещ и работещ в САЩ/.Тук конкуренцията е жестока във всяка една област!
  Това, което мога да кажа да този професионалист е БРАВО!

 35. 35 Профил на vankoff
  vankoff
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Работил съм в САЩ обикновена работа (без да се изисква опит, образование, дълбоко мислене) - изкарвах пари, с които можех да си позволя почти всичко.
  Работя в България добра работа (с опит, с образование и мислене) - изкарвам пари колкото да живея!
  Разликата си я хванете вие!
  Другото са празни приказаки!

 36. 36 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 625 Любопитно

  До коментар [#35] от "vankoff":

  Ама за това иде реч, че на подредено всеки може да е успял (семейство да издържа, да си позволява почти всичко, както си бил ти)! В България каквото и да работиш трябва да разчиташ на родители, познати за важните неща (ипотека, лизинг, и т.н.).

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 37. 37 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#35] от "vankoff":

  Айде, айде, да си "позволиш всичко" е доста смело изказване, или просто са ти доста ниски стандартите. Но пък тогава не би трябвало да имаш проблем в БГ...

  С неквалифицирана работа, и при това без опит трудно ще работиш нещо за повече от 15, маааааксимум 20$/ч, с което можеш да преживяваш доста сносно, но не и да постигнеш нещо повече в живота си. С добро образование можеш да взимаш много повече, това е вярно - но ако имаш такова образование и там ти харесва, защо се върна?

  Съвсем друг е въпросът какъв е смисълът да бачкаш няква затъпяваща работа, с колеги идиоти, пък дори и да взимаш читави пари за нея. За вас не знам, за мене парите са страничен ефект от правенето на това, което искам да правя.

 38. 38 Профил на taran_
  taran_
  Рейтинг: 221 Неутрално

  поредната продавачка на змийско масло...само лъжат хората да си дават парите за бизнес идеи които никога няма да бъдат успешни и ги карат да си развалят рахата. НИЩО не е по-добро от една относително добре платена работа от 9 до 5 НИЩО.

 39. 39 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#38] от "mkb26357270":

  Е добре де, работата от 9 до 5 да не пада от небето? Или я е създал Господ? Нали работиш за някого, този някой си е развалил рахата, и си го разваля всеки ден, за да имаш ти спокойна и "относително добре платена" работа от 9 до 5.

  На теб като така ти харесва, стой си така, само че ако всички мислят като тебе, ще се върнем в каменната ера... Опа, то па там съвсем няма понятие от 9 до 5...

 40. 40 Профил на vankoff
  vankoff
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#37] от "Mike":

  [За вас не знам, за мене парите са страничен ефект от правенето на това, което искам да правя. ]
  Това се получава, когато си задоволен финансово. Не се опитвай да ми обясниш, че и 200 лв. печалба да правиш на месец ще си удовлетворен.

 41. 41 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#40] от "vankoff":

  Разбира се, че няма да съм удовлетворен - от себе си, защото явно правя нещо не както трябва, за да съм с 200 лв. печалба на края на месеца. Отново проблемът е в мен, не в 200-те лв.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK