NSA с възможност да следи всеки, който използва онлайн услуги за пазене на лични данни

NSA с възможност да следи всеки, който използва онлайн услуги за пазене на лични данни

© Jason Reed, ReutersИзползването на онлайн услуги за защита на личните данни от следене значително увеличава шансовете даденият потребител да бъде включен в списъка за мониторинг на американската Агенция за национална сигурност (NSA), съобщава онлайн изданието CNET.


Откритието е направено в следствие на анализи на документите на Едуард Сноудън за една от вече не толкова тайните програми на агенцията X-Keyscore. Тя има отделни правила, които дават възможност на агенцията да добавя към списъците си за специален мониторинг всеки човек, който не само използва, но дори просто е посетил сайтовете на услуги за защита на личните данни като Tor Network например.


X-Keyscore разрешава на служителите на NSA след това да събират множество данни за конкретния потребител без необходимост от съдебна заповед. Сред тези данни попадат имейл адрес, съдържание на имейлите, телефонен номер и проследяване на активността на потребителя в интернет.
Германските телевизии NDR и WDR вече са открили местен студент, който е попаднал във въпросния списък на NSA. Причината - той поддържа "възел" от мрежата на Tor, която позволява на всеки потребител да прикрива следите си в мрежата. Системата е популярна сред хора в държави със строги режими или диктатура, където има ограничения в достъпа до интернет. Тя е и своеобразен портал към "дълбокия интернет", където се намират сайтове по най-различни теми, включително и множество магазини за незаконни стоки, оръжия и наркотици.


Същевременно обаче Tor е популярна и сред хората, които просто не харесват идеята активността им в мрежата да се следи от правителства и компании, които използват данните за комерсиални цели. NSA обаче не прави тази разлика и така всеки, който дори само се е поинтересувал от това какво представлява Tor, Tails или някоя друга подобна услуга, може да попадне в списъка на агенцията и да бъде проверяван.


Въпреки това, според организацията за защита на правата на интернет потребителите Electronic Frontier Foundation (EFF), хората не трябва да се отказват от тези услуги. "Колкото повече хора ги използват, толкова по-трудно ще е за NSA да се аргументира, че те се използват само от хора, които имат нещо да крият", пише EFF в официална позиция.


В репортажа на NDR се казва още, че в X-Keyscore е упоменато да се следят всички потребители, които посещават сайта на Tor. Не ясно за колко време потребителите се добавят в тези списъци и какво се случва след като бъде установено, че не вършат нищо нередно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK