Учени случайно откриха "копчето за включване и изключване" на мозъка

Учени случайно откриха "копчето за включване и изключване" на мозъка

© ReutersУчени от университета "Джордж Вашингтон" в столицата на САЩ обявиха, че случайно са се натъкнали на начин, по който човешкият мозък може да бъде "включван" и "изключван", съобщава онлайн изданието Discovery News на популярния канал за наука.


Оказва се, че при електрическа стимулация на т.нар. ограда в мозъка, която е тънка пластинка от сиво вещество, мозъкът може да бъде изпращан в състояние на безсъзнание и обратното, казва Мохамед Коубейси, който е ръководител на проучването. Учените са изследвали жена, която страда от епилепсия, и са търсели откъде в мозъка произлизат пристъпите на болестта. Те решили да стимулират с електричество оградата, което досега не е било правено в науката.


Когато направили това, жената спряла да реагира на гласови или визуални сигнали и гледала напред с "празен поглед", а дишането й се забавило, като показвала всички признаци на човек в безсъзнание. След изключването на електрическата стимулация жената веднага се съвзела, без да има никакви спомени за случилото се. При повторните опити ефектът всеки път бил същият.
Учените споделят, че откритието е случайно и не могат да дадат много подробности. То обаче може да даде нова насока на изследванията, които търсят отговор на въпроса как точно мозъкът формира съзнанието и как го управлява.


Специалистът по тази тематаика Анил Сет от британския университет в Съсекс посочва, че мозъкът на пациентката не е "нормален", тъй като част от него е била премахната преди време в опит да се излекува нейната епилепсия. Затова са необходими още проучвания в тази посока, за да се определи дали това действително е своеобразният "бутон" за активиране на съзнанието.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Започваме да си обясняваме състоянието на България. Комунягите са открили това копче преди американските учени...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 2. 2 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 458 Неутрално

  това, че мозъкът формира съзнанието, е далеч от доказаното - има много аргументи против, а редукционизмът е все още нещо като официална хипотеза само заради това, че последните 200 години е на мода, въпреки че почти всичките му основи вече са направени на пух и прах от научните открития на 20 век;
  при всички случаи обаче мозъкът е наистина изумително сложна система, почти напълно неясна, а и със сигурност с основна роля про съзнателните процеси

 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Учени случайно откриха "копчето за включване и изключване" на мозъка

  Ами да покажат на нашите депутати как се включва мозъка, че повечето от рождение не са го използвали.

 4. 4 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Иначе, що се отнася до Клауструма - така наречената от преводачите на статията Ограда - при положение, че езотериците от векове говорят за изключителното му значение, а дори в Уикипедия можеш да прочетеш за сериозна хипотеза, че той е вероятно нещо като команден център за висшите съзнателни процеси, е малко прекалено да се говори, че чак сега открили, че е нещо много важно. Интересно е, че Санта Клаус има произход на името си именно от тази част на мозъка, а не както е прогласявано - от някакъв незначителен светец. Но връзката между анатомията на мозъка и религиозните и оттам културни познания на човечеството е все още област, на която полуобразоната маса гледа с насмешка просто защото нищо не знае по въпроса

 5. 5 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 458 Неутрално

  сега видях и аватара на колегата Дулитъл - ето това например е един от универсалните символи, където дете крилца отгоре не са нищо друго освен двете "крилца" на Таламуса - друг от претендентите за команден център на висшите процеси в мозъка. Явно има няколко такива командни центрове, а и какво като цяло командват - още просто не се знае. Имаме само парчета от пъзела.

 6. 6 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  [quote#1:"Dr_Doolittle"]Започваме да си обясняваме състоянието на България.[/quote]

  Тъкмо се канех да напиша и аз нещо такова.

  Дано поредното мизерно червено фиаско да ни "включи копчето" като нация.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Много хора имат нужда от натискане на въпросното копче, от изкл. към вкл.
  Особено тия, които ги привлича червения цвят - очевидно е, че са във положение "изкл".

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 9. 9 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 740 Неутрално

  No offense, другари и другарки моралистически пуритани, но онзи женски орган там долу върши почти същата работа без нужда от насочено движение на електрони

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 10. 10 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#2] от "hhhuuunnn":

  Най-краткото обяснение на връзката мозък-съзнание е, че съзнанието е нещо, което съществува в сферата на възможностите, а мозъкът е това, което позволява на част от възможностите да преминат през формалностите на "случването". Тоест мозъкът не е генератор на съзнание, а филтър на съзнание.

  Това обяснява защо хората имат спомени от време, когато мозъкът им е бил изключен на практика.

  А иначе мозъкът е много сложно нещо. Ако пианистът може с 10 пръста да изсвири огромен музикален диапазон, то мозъкът има 100 милиона "пръсти", с които може да изсвири да кажем цялата безграничност на съзнанието. Това обяснява защо различни хора имат различен вид съзнание- на малката ни планета редом живеят животно, обикновен човек, ангел, демон и комунист дори. Наглед еднакви, по съзнание различни.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  До коментар [#5] от "hhhuuunnn":

  Проф.Ф.Бърнет от съседната статия казва, че с мозъка да разгадаеш мозъка ,значи да надскочиш себе си.Винаги ще имаме само част от пъзела.

 12. 12 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Това е нелепо,мозъкът не може да има "бутон" може да има преплитане на невеврони, но пълно изключване никог,нали човек ще загине.

 13. 13 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Наистина не може напълно да "изключиш". Все някоя част ще работи, а когато кората дойде на линия, ще започнеш да си спомняш. Но това са много странно кодирани спомени, не са като експлицитните, натрупани когато си в съзнание. Допускам, че е възможно да имаш спомени от операции под някои видове упойки, както и от други несъзнателни процеси. Просто мозъкът на човек е прекалено бавен, за да ги обработи и да ги изкара на съзнателно ниво.

  Докато не умреш, не си напълно изключил. А някои смятат, че и след това мозъкът има достатъчно "сок", за да продължи да работи известно време и да видиш бая интересни неща от съвсем други зони на съзнанието.

  Виж при блондинките има едно копче зад лявото ухо

 14. 14 Профил на Jamaika Inn
  Jamaika Inn
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Никога не натискайте копчета, ако не сте сигурни за какво служат!

  Brandy for the Parson, 'Baccy for the Clerk.
 15. 15 Профил на Jamaika Inn
  Jamaika Inn
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#13:"lil_alex"]Докато не умреш, не си напълно изключил. [/quote]

  Тъкмо обратното! Докато не си "умрял", си почти напълно изключил.

  Brandy for the Parson, 'Baccy for the Clerk.
 16. 16 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#7:"Norman Granz"]Дано поредното мизерно червено фиаско да ни "включи копчето" като нация.[/quote]

  А дано, ама надали. В крайна сметка, 1997-а беше значително по-тежко, но само няколко години след това всичко беше забравено.

  Според мен проблемът е, че повечето хора не смеят да поемат рискове и гласуват за сигурното. Ела зло, че без теб по-зло... ние сме го казали. Познатото зло е по-добро от непознатото добро, един вид.

  Разбира се, много помага негативизмът - основна черта на българската народо-психология. Повечето българи над 40 всъщност предпочитат да се мръщят, вместо да се усмихват; по-нормално им е някак...

  По статията - дълбоко съм скептичен, че съзнанието (не мозъка) има прост интерфейс за изключване... а методологията на въпросните учени е по-скоро вестникарска, отколкото научна. Толкова ли беше трудно да повторим опита на друг човек, преди да обявим новината?

 17. 17 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#14] от "Jamaika Inn":

  Артър ... прокара разсеяно пръсти по клавиатурата на някакъв непознат компютър, пресегна се и натисна едно подканващо голямо червено копче под близкия екран. Екранът светна и се появиха думите АКО ОБИЧАТЕ, НЕ НАТИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ТОЗИ БУТОН. Артър потрепера.

  Дъглас Адамс, Пътеводител на галактическия стопаджия.

  http://chitanka.info/text/186/12

 18. 18 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  Поредният запъртък, под който ще се ръсят тъпоумия.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 19. 19 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 627 Любопитно

  [quote#12:"xalikarans"]пълно изключване никог,нали човек ще загине.
  [/quote]

  До коментар [#12] от "xalikarans":

  На много хора бутоните са изключени още от раждането им на този свят.Примери много.

 20. 20 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  Не съм "опозиция" на учените, съобщили за въпросното откритие, но все пак те "...са изследвали жена, която страда от епилепсия,...". Само от резултатите на един и то със заболяване пациент, може ли да се правят изводи. Че може, може, но доколко сериозни са тези научни съобщения?

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 21. 21 Профил на olds
  olds
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#2:"hhhuuunnn"]мозъкът формира съзнанието, е далеч от доказаното - има много аргументи против[/quote]

  Моля, източници.

 22. 22 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#15] от "Jamaika Inn":

  Да де, зависи от коя страна на нещата гледаш, иначе е на практика същото.

 23. 23 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Нищо няма да се включи. Мозъкът на местния сапиенс е увреден вследствие на 50 годишно пилене. Трябва нов мозък. Следващите поколения, ако спрат да слушат чалга и да гледат с лиги на уста Трансформънс 75, може и да направят нещо по нормално....

 24. 24 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Електрически микроимпулси, всъщност така се обяснява самото мислене.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 25. 25 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#21] от "olds":

  пишете в Гугъл "съзнание", желателно на език по-разпространен от български, и откривате, че редукционизмът е не твърде популярно и смятано за екстремно обяснение на съзнанието. Там ще намерите и съответните аргументи.

 26. 26 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 507 Весело

  Това копче го има на всяко дистанционно за телевизора.
  Обикновено е червено и пише оф и он.

  Попътен вятър в главите!
 27. 27 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  хората и животните са био компютри био роботи кьдето главата е компютьра а рьцете и краката са роботната част и каквото научи мозька затова използва рьцете и краката

 28. 28 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#27] от "dearblue":

  Има доста писано по темата "защо мозъкът не е компютър".

  Донякъде дори може да се каже, че ръцете и краката "обучават" мозъка да мисли по определен начин. Виж автори като Shain Galagher. Изобщо не сме като компютри, по друг начин работят нещата.

 29. 29 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#28] от "lil_alex":
  прьстите на рьцете са единици когато са изправене и нули когато са свити и могат да се използват за показване на двоични числа от 0 до 255 или от 0 до 1024 и шестнадесетични числа сьщо

 30. 30 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  [quote#25:"hhhuuunnn"]пишете в Гугъл "съзнание", желателно на език по-разпространен от български, и откривате, че редукционизмът е не твърде популярно[/quote]

  До коментар [#25] от "hhhuuunnn":

  Приятел, в главата ти е такава каша от "Интернетна мъдрост" че вероятно твоя "бутон" даже няма да могат да го открият.

  Твърденията ти че съзнанието може и да не произхожда от мозъка (да на някои хора произхожда от задника) е толкова смехотворно от научна гледна точка че не си заслужава да те оборвам. Но само за момент приложи елементарна логика и критика към това твърдение, екстраполирай и ще стигнеш до извода че тогава съзнанието може да съществува извън мозъка, ерго може да има съзнание без мозък ... от тука нататъка те оставям в ръцете на религиозните кукувци и талебаните. Това че една научна материя е сложна не значи че трябва да се изключват научните методи докъто продължаваме да я изучаваме. Разбира се това дава възможност на мистици, латентни религиозни зомби и други полу-идиоти да плещят небивалици и да претендират че са част от научния процес. Не са! Интернета е пълен с такива глупусти и в края на краищата е необходимо поне малко образование за да може човек да селектира сериозното от сензационното. Лаптоп и Интернет не могат да заменят образованието.

  California Über Alles
 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Весело

  Копчето за включване/изключване се намира зад лявото ухо... поне при Нуми е така.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Всъщност втората и по-важна част от новината е спестена.А тя -
  ,,Учените продължават да разработват експеримента и да правят опити,с цел -да се намери подход и технология за овладяване и контрола на мислене, на големи групи хора ,на които ще може да се влияе при определени операции( протести, вълнения ) или изобщо ,както и за военни цели..

 33. 33 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#30] от "Pontif А":

  самият факт, че категорично твърдите, че едно считано за крайно мнение в съвременната наука е единствено вярното, показва, че просто не сте запознат с темата; аз даже не казвам дали то е вярно или не - макар да имам мнение по въпроса, но явно и това не можете да разберете

 34. 34 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#33] от "hhhuuunnn":

  Sъзнанието е функция на мозъка - това е крайно мнение?
  И въпроса ми къде освен като функция на мозъка съществува съзнанието е ... извън нормите?

  California Über Alles
 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Неутрално

  Много от нас са изпитвали усещането как здравия разум ти говори да постъпиш по един начин,а онова което наричаме чуство или душа или емоция ни казва а постъпим по друг.И какво е" Аз"нашият мозък или нашата душа ,прагматичните ни разсъждения или нашите чувства? Не сте ли имали усещането като че ли са две различни неща?

  klimentm
 36. 36 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 659 Разстроено
 37. 37 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Открития от такъв характер повдигат сериозни етични въпроси.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK