Едуард Сноудън: Не трябва да вярвате на големите компании

Едуард Сноудън: Не трябва да вярвате на големите компании

© Vincent Kessler, ReutersЕдуард Сноудън се завръща с нови критики към правителствата и технологичните компании. Малко повече от година след първите си разкрития, Сноудън даде просторно интервю за в. Guardian, в което коментира развитието на ситуацията през изминалото време.


"Миналогодишните разкрития показаха неоспорими доказателства, че некриптираните комуникации в интернет вече не са сигурни. Всички комуникации трябва да са криптирани по подразбиране", казва Сноудън.


В момента той е започнал да разработва именно такива софтуерни инструменти за криптиране, които да помогнат на различни професии. Той отбелязва, че работата на журналисти, адвокати, лекари и всеки, който разчита да конфецендиална информация, вече е много по-трудна заради масовото следене в мрежата.
"Журналистите трябва да внимават много за всеки сигнал в мрежата, всяка връзка, дори за устройствата разпознаващи регистрационните номера на колите, които могат да си сканират докато отиват на среща с източник. Всичко. Първият обикновен контакт, който е осъществен с източника, преди да се премине на криптирани връзки, е достатъчен, да издаде всичко", твърди Сноудън.


С едно наум


"Ако признаем нещо пред свещеник в църквата, това е лично. Но по какво се различава, ако му изпратим признание по имейл?", пита Сноудън. Той отбелязва, че хората не могат да имат доверие на големите компании. "Вижте Dropbox. Наскоро те приеха Кондолиза Райс за член на техния борд на директорите", казва Сноудън и описва Райс като "човекът, който е възможно най-против поверителността, който може да бъде намерен". Според него компаниите за облачни услуги трябва да приемат системата на "нулево знание", т.е. да съхраняват и обработват информацията на хората без да знаят каква е тя. За пример той дава компанията SpiderOak, която е еквивалент на Dropbox, която пък Сноудън определя като желаеща да стане партньор на PRISM за събиране на данни.


Той споделя, че не използва и Google, Skype и други популярни услуги за личния си живот. "Използвал съм Skype и Google Hangouts, които са чудесни услуги, но за съжаление са с компрометирана сигурност, за публични разговори", допълва той. "Не трябва да им вярваме без да знаем какви са дейностите им и как използват информацията ни. Сами трябва да решим дали действията им са разумни", отбелязва Сноудън.


Въпреки това Сноудън смята, че технологиите могат да са полезни за запазването на поверителността на информацията. Тя дори може да я увеличи. "Но не трябва да влизаме сляпо в новите приложения на технологиите без да се замислим за последиците". Според него не трябва да има разлика между личните текстове в дневниците на хората и личните данни, които пазят на устройствата си.


Едуард Сноудън: Не трябва да вярвате на големите компании

© Dado Ruvic, Reuters


Често аргументът за масовото събиране на информация е, че само така може да бъде намерена иглата в купата сено. Сноудън не се съгласява. "Това е купа с човешки животи. Записи на най-интимните ни дейности през живота ни, които се съхраняват за все по-дълги периоди от време. Възможно е чрез проследяване на всичко за всички, къде ходим, какво правим, с кого се срещаме, като анализират всяка асоциация която правим, какво говорим, кого обичаме, да се разкрие терористичен заговор или престъпление. Но в такова общество ли искаме да живеем? Това е определението за полицейска държава", коментира Сноудън.


Противно на това, което хората мислят, казва Сноудън, човечеството е далеч от визията на Оруел в романа "1984 г." "Днес хората сами доброволно си купуват мобилни телефони, които са еквивалентни на това да носиш микрофон постоянно със себе си", отбелязва той. Това е важна книга, но не трябва да се ограничаваме с фантазията на автора. Историята показва, че светът е много по-непредвидим и опасен от това, допълва Сноудън.


В Русия съм


Запитан как се чувства самият той година по-късно, Сноудън споделя, че не го е чак толкова страх колкото е очаквал. "Винаги го има въпроса с убежището, къде ще живея и такива неща... Но и да свърша в Гуантанамо във вериги... мога да го преживея", коментира Сноудън. Допълва, че е много по-щастлив да живее в Русия отколкото "да се изправя в нечестен процес, в който дори не мога да изложа тезата си пред избрано жури".


"Помолихме правителството многократно да се съгласи на честен процес, но то отказва", отблязва Сноудън. Допълва, че не може да знае какво би решило жури, но не смята, че разкриването на противоконституционни действия от правителството е нещо, което не е послужило на обществото в положителна посока.


"Чувствам се добре в Русия. Да припомня, че съм много открит, че не одобрявам много от нещата тук като цензурата в интернет, следенето. Смятам, че е много неправилно за което и да е правителство в която и да е държава да регулира свободния печат", допълва той.


Попитан дали смята, че още е следен, Сноудън отговаря, че е разумно да смята така. "Всеки в подобна позиция със сигурност би бил е следен поне частично. Взимаш необходимите мерки, така че ако те следят, да не се добират до важните данни", коментира той.


Сноудън често е критикуван, че предава данни на руското правителство и че е бил шпионин на Русия. Той отвръща, че "ако това е така, разузнаването на САЩ щеше да разбере. Най-малкото щяха да видят промени в типа информация, която имат, да загубят източници, други да променят мнението си, както и да се появи дезинформация. Нищо подобно не се е случило. Това са глупости".


"Ако правителството имаше дори най-малкото съмнение, че аз дори само веднъж съм помогнал по някакъв начин на руското правителство, това щеше да излезе на първа страница на The New York Times най-късно до обяд", допълва Сноудън.


Едуард Сноудън: Не трябва да вярвате на големите компании

© Ueslei Marcelino, Reuters


Попитан дали докато е работил в NSA е срещал и други хора, които са се съмнявали в правотата на действията на агенцията, Сноудън казва, че има много такива. "Виждаш много притеснителни неща през цялото време. Предупреждавах за тези неща редовно. Имаше над 10 колеги, които питах за тези неща", допълва той.


Сноудън споделя и за множество злоупотреби с личните данни на хората, които се вършат от анализаторите на NSA. "Има много млади анализатори на по 18-22 години. Изведнъж им се дава отговорна позиция, като на тях са поверени всичките ти лични данни. Ежедневно попадат на данни, които нямат нищо общо с конкретната им задача. Например интимна гола снимка на някой много красив човек в сексуална ситуация. Знате ли какво правят? Показват снимката на техен колега. Той казва "ей, това е страхотно, прати го на Бил да го види". Бил го праща на Джордж, той на Том. Скоро целият живот на този човек е видян от много хора. Това никога не се докладва на ръководителите и никой никога не разбира, че се е случило, защото одиторските системи за изключително слаби. Това е нарушение на правата ти, защо изобщо такава информация е в правителствена база данни?", коментира Сноудън.


Допълва, че това е рутинно поведение на анализаторите в NSA, като при някои групи приятели е по-активно. "Това се вижда като предимство на работата", казва той.


Попитан наистина ли системите за контрол са толкова слаби, Снодън отговаря: "29-годишен изнесе всичките им данни. Какво казва това за системите им?"

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 524 Весело

  Аз вече почвам и на себе си да не вярвам - всичко е конспирация )

 2. 2 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 868 Весело

  Очилатият отличник май си го търси.....

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 3. 3 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 892 Весело

  "Той отбелязва, че работата на журналисти, адвокати, лекари и всеки, който разчита да конфецендиална информация..."

  Мислех че думата "конфиденциална" е трудна за произнасяне, но се оказа, че е трудна и за писане.

 4. 4 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Света с годините е ставал по-добър, защото са се появявали идеалисти, хора със здрави морални устои, хуманисти и филантропи, които останалите са следвали. Благодарение на идеалисти като Сноудън сверяваме часовниците си и избистряме представите си за добро и зло. Ако нямаше такива хора щяхме да сме още диваците от пещерите.

 5. 5 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Сноудън е част от най-доброто, което Америка може да създаде и предложи на света. За това Америка е и лидер, защото постоянно създава такива хора, които могат да променят света.

 6. 6 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 892 Неутрално

  [quote#5:"kirsner"]Сноудън е част от най-доброто, което Америка може да създаде и предложи на света. За това Америка е и лидер, защото постоянно създава такива хора, които могат да променят света.[/quote]
  Моралните стожери, хората които могат да променят света не са патент на Америка - нито Нелсън Мандела, нито Далай Лама, нито Ганди, нито майка Тереза са американци. А списъка може да е огромен. Американския ти патриотизъм в случая е неуместен.

 7. 7 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  [quote#5:"kirsner"]Сноудън е част от най-доброто, което Америка може да създаде и предложи на света[/quote]

  В Америка има много стойностни хора. Затова не прави чест на правителството когато обяви някои от тях за врагове на Съдединените щати, откаже им правна защита и започне да ги преследва по военните закони, защото са защитили свободата.

  Евроатлантида
 8. 8 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Вече има технологии , които четат мислите - така че внимавайте какво си мислите за шефката

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4378 Неутрално

  Интересно защо не вярвам никак на този ?!

  klimentm
 10. 10 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  Възхищавам се на куража на този човек! Няма много като него.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 11. 12 Профил на xxxxx1
  xxxxx1
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не мога да разбера каква е тази мания да изпращаш в мрежата свои голи снимки или да показваш сексуалните си подвизи. Има нещо много перверзно във всичко това. Изпращаш ги нарочно да те видят и след това се възмущаваш, че стават достояния на много хора. Направо малоумие.

 12. 13 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#8:"xyha"]Вече има технологии , които четат мислите - така че внимавайте какво си мислите за шефката[/quote]

  Само най-хубавото мислим на шефката....

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 13. 14 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1454 Весело

  "" "29-годишен изнесе всичките им данни. Какво казва това за системите им?" ""
  ===================

  ++++++++++++
  ++++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 14. 15 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1017 Любопитно

  А сега Еди, като така и така си там, кажи, Путин ли свали самолета?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 15. 16 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  А защо трябва да вярваме на теб ???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 16. 17 Профил на ysp
  ysp
  Рейтинг: 409 Любопитно

  [quote#15:"nv"]А сега Еди, като така и така си там, кажи, Путин ли свали самолета? [/quote]

  Да, лично той по потник и маскировъчни панталони отиде малко навътре в Украйна , качи се на един "БУК" на полето и изпуца юнашката право нагоре...

 17. 18 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#17] от "ysp":

  Мисля, че знаеш точно за какво става дума...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 18. 19 Профил на ysp
  ysp
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#15:"nv"]Путин ли свали самолета[/quote]

  Путин може само да "вдига самолета" ...

 19. 20 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#3:"teridan"]Мислех че думата "конфиденциална" е трудна за произнасяне, но се оказа, че е трудна и за писане.[/quote]

  А на български се казва ПОВЕРИТЕЛНА информация. Напъните на Дневник да се правят на "еврУпейци" са просто жалки.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 20. 21 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Весело

  И на плешиви мъже под 1.80 м., които се подмладявт с ботокс също не трябва да се вярва.
  Когато на Путин му поникне растителност на темето, това ще бъде категоричен знак, че има пробив в козметичната индустрия.
  На този факт трябва да се вярва.

  The best way out is always through Robert Frost
 21. 22 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 839 Весело

  [quote#8:"xyha"]Вече има технологии , които четат мислите - така че внимавайте какво си мислите за шефката[/quote]

  Това, което съм намислил на бившатаси шефка, ако случайно ми падне, май ще и хареса ... едва ли ще ме накаже

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 22. 23 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Това момче с няколко прости и откровени думи разруши една лицемерна маска, градена повече от столетие.
  Едуард Сноудън не дава някаква ценна информация от военнополитически характер.
  Той удря в същността на нещата.
  Сваля ореола на лъжесветците
  Това момче преобърна посоката на света и го връща отново по пътя към доброто.
  Респект.

 23. 24 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#19] от "ysp":
  [quote#19:"ysp"]Путин може само да "вдига самолета" ... [/quote]
  Ах, искаш да кажеш, че освен всичко друго той е и полов атлет?!?!
  Прекрасно! Аз си представям кат няколко милиона рускини чоплят слънчогледови семки и мечтаят за близък контакт с този неповторим мъж. От техните въздишки могат да се задвижат няколко стотин вятърни генератори! Което в икономически план е световно постижение!

  The best way out is always through Robert Frost
 24. 25 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Мдаа,кое ли е по-престъпно - да нарушиш служебната клетва и да уличиш правителството,което нарушава конституцията ,изнасяйки поверителна информация или да си затраеш?
  Предполагам,че Сноудън можеше да подходи малко по-избирателно и внимателно разкривайки много от тайните разработки на NSA и другите,но последствията навярно щяха да бъдат същите. При положение,че си задигнал милиони файлове, ти си оставаш една ходеща потенциална заплаха. А в отмъстителността и пресметливостта на които и да било подобни служби не се е и съмнявам. Досега е извадил доста късмет или/и е по-умен и предвидлив отколкото са очаквали.
  Все пак, при световната публичност на случая, интересно е как САЩ отказват открит/или частично публичен / и честен процес,а не някакъв военизиран трибунал само по избрани от правителството обвинения....Изглежда иначе честен и открит човек,а и щом досега не успяха да му скалъпят нещо, подобно на Джулиан Асанж, може и наистина да е такъв. Идеалист. Ако беше за пари щеше да го направи тихо и да продаде каквото сметне за необходимо на когото пожелае....

 25. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 30 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 476 Неутрално

  [quote#16:"Γαλλα"]А защо трябва да вярваме на теб ???[/quote]

  Защото всичко, което досега Снодън каза се оказа вярно. Затова!

 30. 31 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#29] от "ysp":

  Ах, ти си и патриот! На всичко отгоре!
  Кой ви възпитава такива бе?!
  Харесвал Путин! Що, щото му е надничал в спалнята?!
  Вие бащи имате ли, които да ви разкажат какво значи да бъдеш мъж?! Най-напред мъж, а след това "патриот" и да ви научат да не говорите дивотии...

  The best way out is always through Robert Frost
 31. 32 Профил на ysp
  ysp
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#31:"Realistka"]Вие бащи имате ли, които да ви разкажат какво значи да бъдеш мъж?! Най-напред мъж, а след това "патриот" и да ви научат да не говорите дивотии... [/quote]

  Обърка се нещо - човекът по-горе пита Путин ли свали самолета, аз го избъзиках, че Путин само вдига самолети!

  Натам за фантазиите ти и комплексите ти не ми се слуша!

  Бегай да чоплиш семки!

 32. 33 Профил на bushmaster
  bushmaster
  Рейтинг: 466 Неутрално

  темата не е Путин, а че всички щатски високотехнологични компании работят за нса.
  И всъщност уж най-демократичната страна е най-големия враг на свободата по света.

 33. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 35 Профил на ysp
  ysp
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#34:"Realistka"]Дали ще чопля семки или не е мой избор, а не твой!
  Затова пък на теб и такива като теб ще ви трябват по още два живота , за да достигнете образованието, което имам аз!
  Щото това не е като да тракаш по клавиатурата[/quote]

  Права си - гоблени не мога да шия, нито съм завършил библиотекарското...

 35. 36 Профил на today
  today
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Мдаааа, ползвайте софтуера за криптиране, който ще ви разработи Сноудън, и няма да ви подслушват американските служби, а руските.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 36. 37 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "Допълва, че е много по-щастлив да живее в Русия отколкото "да се изправя в нечестен процес, в който дори не мога да изложа тезата си пред избрано жури"

  самият факт, че хвали Русия, е достатъчен, за да опорочи голяма част от верните и правилните разкрития, които прави...

  РЕФОРМИ !
 37. 38 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Сноудън го очаква съдбата на Ким Филби - легендарният съветски шпонин!
  Алкохолизъм. Защото в Москва те нямат други приятели освен бутилката.

  The best way out is always through Robert Frost
 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 43 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1454 Разстроено

  До коментар [#41] от "Realistka":
  [quote#41:"Realistka"]Аз питам да ми отговориш с две думи: Къде е произведена. Точка. [/quote]
  ------------------------------------
  [quote#39:"Чардо"]А сложих кавички на ""производителя"" в Лодз , защото той е такъв само на хартия и лепят два книжни етикета на количката , която де факто е китайско производство ! [/quote]
  ======================

  Ти май си обратното изпълнение на чукча :

  Можеш да пишеш ,
  но не можеш да четеш !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 43. 44 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Докога ще ни занимавате с тоя нещастник. Иначе от хилядолетия стои въпроса за доверието

 44. 45 Профил на mayfield
  mayfield
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Второто най-зловещо китайско проклятие: "Да те забележат властите" - младежът сам си го натресе. Да се бориш срещу следенето от правителствени служби и да се покриеш в Русия - абсурд, можеше да пробва в Китай

  Дипломата е едно от алибитата на простаците!
 45. 46 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#43] от "Чардо":
  [quote#43:"Чардо"]Ти май си обратното изпълнение на чукча :

  Можеш да пишеш ,
  но не можеш да четеш ! [/quote]

  Чардо,
  твоето впечатление от моите възможности си е твое. Трудно ми е да се възползвам от него. Сега получих отговора, който исках да знам. Благодаря!
  Поводът да задам този въпрос е изразеното ти отношение към американските системи, от които много хора се възхищават (включително и аз)! Иначе не бих си позволила! Толкоз!

  The best way out is always through Robert Frost
 46. 47 Профил на bezdnata
  bezdnata
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#43] от "Чардо":

  Чардо, веднага се извинете на госпожицата за пренебрегването на американските колички!

 47. 48 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  До коментар [#46] от "Realistka":


  [quote#46:"Realistka"]Поводът да задам този въпрос е изразеното ти отношение към американските системи, от които много хора се възхищават (включително и аз)![/quote]
  Това е твърде голословно изказване по мой адрес !
  Ако обичаш дай ми линк в подкрепа на твърдението ти !
  -----------------------------
  Имал съм възможността още като 19 годишен да бъда командирован като демонстратор на електро и мотокари на Балканкар за 6 месеца на ЕКСПото в Канада.
  По-късно съм бил и в Ню Йорк през 1968-ма, но то бе лично по покана на един татков приятел още от партизанлъка им в Чавдар
  Виж на връщане от Владивосток до Москва пътувахме с влака цели 28 дена ! ! !
  Личните ми наблюдения и спомени са отлични поне за тези 2 страни на С.Америка !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 48. 49 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1454 Весело

  До коментар [#47] от "bezdnata":


  [quote#47:"bezdnata"]Чардо, веднага се извинете на госпожицата [/quote]
  ---------------
  Ние шопето от Граово имаме едни раздумки за такива:
  - Видиш ли намръщена като че ли дриска карфици, бегай от нея !
  - Пази Боже от недооправена !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 49. 50 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#21:"Realistka"]И на плешиви мъже под 1.80 м., които се подмладявт с ботокс също не трябва да се вярва. [/quote]

  Вие вероятно сте 20-годишна красавица с ръст 175 см и мерки 90/60/90?

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 50. 51 Профил на dimid
  dimid
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Аз на рубладжии не вярвам. Няма по-долно от това да предаваш родината си, а за рубли е противоестествено. Тоя шпионин е сбъркан

 51. 52 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#51] от "dimid":

  Сноудън трябваше отдавна да е зад решетките, а според Алекс Джоунс пък това било шпионска стратегия на САЩ. Все тая някои хора във нашия форум трябва да прочетат повече какво значи права и задължения на гражданите, национална сигурност, и свобода.

 52. 53 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#50] от "Репей":

  Аз не съм публична личност, така че моите физически данни , както и подробности от личния ми живот не могат да са публично достояние. Нещо повече няма защо да ги обявявам на един репей! Докато Путин и неговите данни са публично достояние. Четете , например "Эхо Москвы" там ще намерите подробности за него, за Кабаева, за бившата му съпруга, за двете му дъщери.

  The best way out is always through Robert Frost
 53. 54 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#49] от "Чардо":
  [quote#49:"Чардо"]Ние шопето от Граово имаме едни раздумки за такива:
  - Видиш ли намръщена като че ли дриска карфици, бегай от нея !
  - Пази Боже от недооправена [/quote]
  Това е Чардо в пълния му блясък! Мнението за мен, което е изразил е негово лично, разбира се. Думите, които използва са негови. Без да ме е виждал, без да е говорил с мен лично! Единствената ни връзка беше размяна на няколко мейла, защото смятах, че мога да му помогна като накарам някои от журналистите на "Стършел" да се заинтересуват от случая и да посетят дома, в който пребивава Чардо. За съжаление не успях!

  The best way out is always through Robert Frost
 54. 55 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#54] от "Realistka":


  [quote#54:"Realistka"]Мнението за мен, което е изразил е негово лично, [/quote]
  ----------------------------------------
  [quote#43:"Чардо"]Ти май си обратното изпълнение на чукча :
  Можеш да пишеш ,
  но не можеш да четеш ! [/quote]
  ======================

  Пак доказваш , че не можеш да четеш !
  Само си въобразяваш ,
  че съм написал нещо по твой адрес !
  Нито име нито ник,нито номер на твой коментар
  А това , че ТИ СИ СЕ РАЗПОЗНАЛА в едни общоизвестни шопски раздумки
  СИ Е ТВОЙ ПРОБЛЕМ !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 55. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 57 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  [quote#54:"Realistka"] За съжаление не успях! [/quote]

  До коментар [#54] от "Realistka":

  Има ли нещо в което да си успяла ?
  [quote#54:"Realistka"]дома, в който пребивава Чардо[/quote]
  Не пребивавам , а живея !
  Пребивавам на планетата Земя !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 57. 58 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1454 Весело

  [quote#53:"Realistka"]Аз не съм публична личност,[/quote]
  Слава на Бога , че не си !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 58. 59 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  В постинги ## 55-58 Чардо коментира това, което съм казала в постинг # 54. Всъщност това е един автопортрет на Чардо.
  Истината е, че в него той отново се представя по блестящ начин. Трябва да призная, че този автопортрет не се различава съществено от това, което съм си представяла че той е в реалността. Това е той! Желая му здраве и дълъг (не само форумен) живот! За радост и удоволствие на неговите близки.

  The best way out is always through Robert Frost
 59. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 63 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#62] от "Lady Zeppelin":

  Ти се обръщаш към мен! Каква храброст! Холандската Джоконда най-после намери начин и време да ми каже нещо. Добрутро, лейди!

  The best way out is always through Robert Frost
 63. 64 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#63] от "Realistka":
  Отговорих Ви на ЛС.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 64. 65 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#64] от "Lady Zeppelin":

  И аз ти отговорих! Написах: "Ти не заслужаваш и една буква от мен. Точка"

  The best way out is always through Robert Frost
 65. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 67 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  [quote#38:"Realistka"]Сноудън го очаква съдбата на Ким Филби - легендарният съветски шпонин!
  Алкохолизъм. Защото в Москва те нямат други приятели освен бутилката. [/quote]

  Много добре казано. А и ние си имаме примери от нашата си история. Гошо Тарабата още щом го качиха на самолета за Москва и го наквасиха до козирката. От този знаменит ден до края на живота си Гошо се превърна и си остана в буквалния смисъл "тараба". Руската зараза не прощава....

  На комплексирания болшевик vesolr с безразличие
 67. 68 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#65] от "Realistka":
  Щом е такова решението Ви -ОК.. Бих предпочела да знам мотивите.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 68. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 75 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#71] от "Чардо":

  Чардо, свалям ти шапка!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 75. 76 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#66] от "grand funk railroad":
  [quote#66:"grand funk railroad"]дали Чардо е шмекер или не, като не сте му помагали? [/quote]
  Не е вярно това. Аз не съм участвала в акцията организирана от форума, но самостоятелно съм му пращала пари. Една неголяма сума, но сума! Освен това няколко години абонирах старчески домове за в."Стършел", включително и този в Сливен! Но не съм шумяла за това, което съм правила. Аз не съм богата, но средствата с които разполагам ми позволяват да правя такива неща. И ги правя.

  The best way out is always through Robert Frost
 76. 77 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3688 Разстроено

  Изчитайки коментарите под статията, ми се иска да парафразирам мисълта на Горки така, че да кажа "Човек - това не винаги звучи гордо".
  Споделям, че редките ми контакти с Чардо ми доставят удоволствие от общуване с интелигентен човек. За съжаление, други възрастни хора са със симптоми, по които геронтолозите-психиатри биха поставили неласкава диагноза.
  Няма да влизам в диалог с никого по темата.
  Спокойна вечер на всички!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 77. 78 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А една моя близка , много умна жена, казва по повод фразата на Горки: "Човек това звучи гордо!" Тя казва: - Виж каква дивотия! Във всяка нормална страна всеки има своето достоинство и на никого не му минава през ума да напомня кое звучало гордо. Това напомняне е потребно само и единствено в Русия!

  The best way out is always through Robert Frost
 78. 79 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#76] от "Realistka":
  [quote#76:"Realistka"]Аз не съм богата, но средствата с които разполагам ми позволяват да правя такива неща. И ги правя. [/quote]

  Моите почитания!
  Хайде да сменим темата и да оставим Чардо намира, и да не атакуваме съфорумците излишно.
  България е управлявана от комунисти! Мурзилките свалят цивилни самолети!
  Мисля, че хората помогнали в дадена ситуация, заслужават само адмирации и личните нападки са излишни.
  Моето пожелание е да оставим емоциите да пренощуват и от утре да се замислим спокойно, за ценностите. Тези хора са като нас. Те имат подобна ценностна система.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 79. 80 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#79] от "grand funk railroad":

  С удоволствие ще го направя. Ето защо като финал ще използвам една фраза от любимите ми руски писатели. Това е Сергей Довлатов, а мисълта е от неговите "Писма до Тамара".
  Ето:
  "Е двамата най-много мразим и презираме шарлатаните. Ще се опитам да Ви обясня какво значи това. Разбирате ли, 90% от хората гледат да се представят не за това, което са, а за нещо друго. Оттам идват фалшът, позата, самодолството, кълчотенето и пр. И изобщо, Тамара, ако видите че един човек се надсмива над себе си, можете да бъдете абсолютно сигурна, че не е глупак, тъй като способността да се майтапиш със себе си е явен и безспорен признак на интелект. Шарлатаните никога не го правят."

  The best way out is always through Robert Frost
 80. 81 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#80] от "Realistka":

  Цитатът е чудесен!
  Това касае и Сноудън, за да се върнем на темата, но не съм сигурен, че касае съфорумците, които атакува тази вечер.
  Не съм им адвокат. Не ги познавам лично.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 81. 82 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#81] от "grand funk railroad":
  [quote#81:"grand funk railroad"]Това касае и Сноудън, за да се върнем на темата, но не съм сигурен, че касае съфорумците, които атакува тази вечер.
  Не съм им адвокат. Не ги познавам лично. [/quote]
  Имама молба: 1-во: Да не ми приписваш неща, които не съм извършвала. 2-ро: Да не ми даваш акъл какво да правя и какво да не правя. защото аз не си позволявам това към теб!
  3-то: Вместо руския израз "това касае" да използваш българсото "това се отнася до..."

  The best way out is always through Robert Frost
 82. 83 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  [quote#76:"Realistka"]Но не съм шумяла за това, което съм правила. Аз не съм богата, но средствата с които разполагам ми позволяват да правя такива неща. И ги правя. [/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  На комплексирания болшевик vesolr с безразличие
 83. 84 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Не знам има ли по-точна дума за Сноудън от предател.
  Павлик Морозов...

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 84. 85 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 686 Неутрално

  И Хитлер е бил идеалист и Маркс също - т.е. хора на идеите, както и Сноудън. Последният, ако наистина беше честен американец, имаше поне 5 начини да направи вътрешно достояние своите разкрития - има независими комисии в Конгреса, където фактите не могат да се укрият.По такъв начин ефектът също би довел до юридическо преразглеждане на много принципи на тайните служби. Но целта на Сноудън беше да нанесе на САЩ и на целия Свободен свят максимална вреда.Фактически той направи огромна услуга на терористите и на Русия, така че де факто той си се явява шпионин на Русия и на всички врагове на САЩ и Свободния свят, вкл и на всички терористи и ислямисти, които ненавиждат Големия сатана...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 85. 86 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 653 Весело

  Не вярва на Google Hangouts а на снимката именно това използва

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 86. 87 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 839 Любопитно

  А защо точно на Сноудън да вярваме, приютил се при военнопрестъпника Путин?

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 87. 88 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#82] от "Realistka":
  [quote#82:"Realistka"]Вместо руския израз "това касае" да използваш българсото "това се отнася до..." [/quote]

  Май нервите започнаха да не издържат. Сложи едно "к" на "българсото". Тъй като обичаш руска литература, употребих русизъм. Дали ти харесва или не, не ме интересува изобщо.
  Не давам акъл, а изразявам мнение и ще продължа да го правя.


  [quote#82:"Realistka"]Да не ми приписваш неща, които не съм извършвала. [/quote]

  "А "майките Терези" от форума дето организираха всичко. И те ли са част от "великата илюзия"?! Ха-ха-ха! И кво казваш: шмекер!"
  Цитат без коментар. Изобщо не прилича на атака, а на "усмивка пред строя"
  Приятен ден!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 88. 89 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#88] от "grand funk railroad":

  Не бих искала да споделям впечатлението си от твоето участие тук! То е мое мнение, което трудно ще те зарадва. Затова остани си със здраве! Надявам се да не го възприемеш като атака!

  The best way out is always through Robert Frost
 89. 90 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#84] от "калибър":

  Прав сте! Споделям мнението Ви и го правя със съжаление. Защото перспективата за този нов "Павлик Морозов" едва ли е лъчезарна! Да чака старостта си, самотен и отритнат даже от тези, които са се възползвали от "услугите" му, е тежка перспектива за един сравнително млад човек като него. Жалко!

  The best way out is always through Robert Frost
 90. 91 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#87] от "captainFill":
  [quote#87:"captainFill"]А защо точно на Сноудън да вярваме, приютил се при военнопрестъпника Путин? [/quote]
  Не е задължително! Даже обратно!

  The best way out is always through Robert Frost
 91. 92 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#38] от "Realistka":

  Ха, а нима другаде имат други шансове? В общи линии - тръгнеш ли срещу страната си - края е бутилката, освен ако не те думнат де.

 92. 93 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#51] от "dimid":

  А на доларджии вярваш ли?
  Аз, на времето вярвах (на доларджиите). А после разбрах, че долара е по скъп, съответно доларджиите по добре лъжат (от рубладжиите).
  Но, простия факт е че колкото по голяма е империята, толкова по добре лъже, а може и обратното да е.

 93. 94 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#52] от "БамБам":

  Ти пък, днес, не е модерно да се пише/говори за задължения. Всички имат права, говорят за права, пишат за права и искат права.

 94. 95 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#87] от "captainFill":

  Военнопрестъпник може да бъде само загубил войната. Тоест, ако Путин загуби войната - ще бъде военнопрестъпник. Иначе, няма да бъде.
  За избиването на 6 милиона евреи - има военно престъпници.
  За избиването на 18 милиона индианци - няма. Нито има военнопрестъпници за избиването на 2 милиона арменци.
  Или - горко на победените.

 95. 96 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Може би е достоверно, но е притеснително, че Сноудън се скри в Русия.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 96. 97 Профил на mailstone
  mailstone
  Рейтинг: 237 Весело

  Колко точно го каза любимия на "дневник" Путин за случея Сноудън:
  Все едно да стрижеш свиня - много квичене, малко вълна.

  Delenda Carthago!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK