12 000 души до момента са се включили в иск срещу "Фейсбук"

12 000 души до момента са се включили в иск срещу "Фейсбук"

© Reuters12 000 ползватели на Фейсбук се присъединиха към австрийски активисти, настояващи за защита на личните данни, които на 1 август внесоха колективен съдебен иск срещу американската социална мрежа, предаде ДПА. Макс Шремс, който оглавява инициативата, наречена "Европа срещу Фейсбук", е подал иска в търговския съд на Виена заради използването на лични данни на потребители от страна на социалната мрлежа, сътрудничество с американската шпионска програма "Призма" и други действия, за които се твърди, че представляват нарушение на европейското законодателство за защита на потребителите.


Шремс призова в петък потребителите на "Фейсбук" да се включат в подадения от него иск срещу ирландския филиал на социалната мрежа. Искът е за символичната сума от 500 евро на ищец, тъй като според Шремс главната цел е защитата на личния живот на хората, а не парите. Днес Шремс изрази изненада от това колко много хора са откликнали на призива му за толкова кратко време.


В иска може да се включат само потребители на "Фейсбук" извън САЩ и Канада, които са обслужвани от ирландския клон на социалната мрежа. От присъединилите се към иска 12 000 души, половината са от Австрия и Германия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK