Uber се подготвя за навлизане на българския пазар

Ръководителят на Uber за Европа, Близкия Изток и Африка Джамбу Паланиапан намекна за подобни планове по време на конференцията DigitalK през юни т.г.

© Надежда Чипева, Капитал

Ръководителят на Uber за Европа, Близкия Изток и Африка Джамбу Паланиапан намекна за подобни планове по време на конференцията DigitalK през юни т.г.Набиращото популярност мобилно приложение за заявка на такси Uber се подготвя за навлизане на българския пазар. Компанията е започнала да търси персонал в София.


Uber не крие интереса си към българския пазар вече доста време. Нейният ръководител за Европа Джамбу Паланиапан намекна за подобни планове по време на огранизираната от "Капитал" конференция DigitalK през юни т.г., но не се нае да каже конкретни срокове.


Както тогава, така и сега компанията запазва официалното си мълчание. Обявите за София включват софтуерен инженер, генерален мениджър и мениджър по логистиката и дейността. Те са публикувани както на официалния сайт на Uber, така и в социалната бизнес мрежа LinkedIn. До момента обаче компанията не е отговорила на официалните запитвания на "Дневник".
Uber се радва на голяма популярност в много градове по света, като основната му цел е да улесни намирането на превоз. Философията е подобна на тази на такситата, като потребителят заявява необходимост от шофьор чрез приложението.


Чрез GPS локализация Uber осъществява връзката между най-близкия до потребителя шофьор. Когато той пристигне на указаното място, потребителят получава SMS, че може да излезе. Освен това в приложението са написани имената, телефона на шофрьора и данни за колата, което позволява на потребителя да се свърже с него при необходимост.


Uber разчита на шофьори и транспортни компании, които са посветени на тази си работа, т.е. това не е начин за припечелване на допълнителни пари в свободното време. Приложението има и рейтингова система за шофьорите, които получават оценки и отзиви от техните клиенти.


Плащанията се извършват по банков път, като сумите се обявяват чрез приложението. В колите няма таксиметрови апарати и допълнителни такси не се дължат.


Популярността на Uber носи и проблеми за компанията. Миналия месец много шофьори на таксита в Лондон протестираха срещу Uber, като обявиха, че компанията вреди на бизнеса им чрез нелоялна конкуренция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK