Компанията DigitalGlobe изведе в орбита сателит, който може да вижда всичко на Земята

Компанията DigitalGlobe изведе в орбита сателит, който може да вижда всичко на Земята

© Yuriko Nakao, ReutersЕдин от най-технологично развитите сателити в историята вече е на своето място в орбита около Земята. Той се казва WorldView-3 и е собственост на компанията DigitalGlobe, съобщава онлайн изданието Mashable.


Сателитът се отличава с изключително прецизни камери и сензори, които му позволяват да вижда практически почти всичко и при най-различни условия. "Ако WorldView-3 беше поставен на известния надпис Hollywood например, може да преброи броя на хората, които се намират на моста "Голдън гейт" в Сан Франциско, който се намира на 620 км от него", казва Роб Митревски, вицепрезидент на компанията Exelis, която е един от партньорите на DigitalGlobe в проекта. На такова разстояние, но в орбита се намира сателитът в момента.


Камерата няма да може да разпознава лица, бърза да успокои Митревски. Целта на сателита е комерсиална и няма да се се използва за военни или разузнавателни цели. Ще се използва обаче за хуманитарни мисии като проучване на бедствени зони, преглед на горски пожари. Благодарение на един от сензорите си сателитът може да "вижда" през дим, така че да помага на пожарникарите например.
Неговата високопрецизна камера може да прави анализи на скали, да изчислява дори приблизителния брой на кокошки, да открие всички шахти и пощенски кутии в даден град. "Това е като инвентаризация на планетата. Ще спасява животи и ресурси", казват от DigitalGlobe.


Един от клиентите на компанията е и Google. Тя използва сателитите за изображенията в Google Earth. Очаква се да се възползва и от новия сателит, което ще означава по-детайлни и по-често обновявани снимки в услугата на интернет гиганта.


Това ще е възможно и поради друго подобрение в WorldView-3. Той ще може да изпраща по 1.2 GB информация до Земята всяка секунда. От практическа гледна точка това означава, че сателитът може да направи и изпрати пълно и подробно изображение на цялата територия на САЩ на всеки два дни.


От DigitalGlobe се надяват сателитът да привлече вниманието и на други клиенти. Досега компанията разчиташе най-вече на правителства, но техните бюджети намаляват и тя вече започва да търси алтернативи. Една от тях са учени от различни сфери, които да наемат ресурси от изкуствените спътници за различни проекти.


Първите снимки от сателита ще са публично достъпни след шест месеца. Причината за това е бюрократична, тъй като ще е необходимо време на регулаторите да променят изискванията и да разрешат на DigitalGlobe да изпраща снимки с подобна висока резолюция. След това остава проблемът кой ще може да анализира цялата тази информация, като Кумар Навулур, един от директорите на DigitalGlobe, казва, че на Земята няма достатъчно очи, които да гледат всичко това.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 485 Неутрално

  И с това чудо или подобно нему, само че с военно приложение, не можаха да видят кой и как свали малайзийският самолет в Украйна? И се правят, че още не знаят?

  Не може да бъде! Следователно - нещо ни лъжат.

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  "Неговата високопрецизна камера може ... да изчислява дори приблизителния брой на кокошки ..."

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 471 Весело

  Какво ли не правят хората за да си преброят кокошките!

  Попътен вятър в главите!
 4. 4 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Ще е много интересно да видим изображения от този сателит към някой наистина затънтени кътчета на нашата планета, аз лично бих искал да видя някой части на Амазонка!

 5. 5 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 428 Неутрално

  "Роб Митревски"
  Македонец?

 6. 6 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 426 Весело

  Приятно е човеку, че тъкмо американците, а не например руснаците или китайците разполагат с такива _търговски_ спътници Да си представим на какво равнище са разузнавателните и военностратегическите и да се запитаме дали все пак не си струва в България да влиза повече американска техника... В смисъл: без значение е кой е подписал договора с "Уестингхаус", не пипайте единственото постижение на Костеливия Орешарски кабинет!

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 7. 7 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Митревски - западен българин.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 8. 8 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "Вишински":

  Не е удобно да се каже, че виждат всичко. А от анализа на изображенията, ако бъдат обнародвани, може да се съди за типа техника, който се използва...

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 9. 9 Профил на svobodanaslovoto
  svobodanaslovoto
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Вари ги, печи ги - на американците само шпионски изобретения и апарати са им в главите.

 10. 10 Профил на nacionalka
  nacionalka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Сателитът се отличава с изключително прецизни камери и сензори, които му позволяват да вижда практически почти всичко и при най-различни условия."

  ...и е напълно безполезен при облачно време.
  Притеснява ме единствено че търсят финансиране - ерго всеки платежоспособен може да наднича в двора ви при ясно време.

 11. 11 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#6] от "Венко Пройков":

  Проблема не е дали "Уестингхаус" са надеждна фирма, и дали реакторите им са добри. Това е ясно и без коментар. Проблема е, че този тупан го подписа в последния момент без дума дискусия. Ама изгодно ли е? Ама има ли нужда? Кой и как ще плаща?

  Щото веднъж ядохме дървото и сега дължим едни милиарди на Путлер и компания от такива "сделки".

 12. 12 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Всичко или почти всичко не разбрах ?

  И напримел кои пощенски кутии може да преброи ? Тия, дето стоят на стойка нали ? Понеже няма как да преброи пощенските кутии в някой блок.
  И т.н. Безмислици. Опитано е да се напише като за лаици обаче е още по-зле. Писано е като за първокласници.

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  Браво на свободната инициатива и конкуренция! За кой ли път!

 14. 14 Профил на stamen4ev
  stamen4ev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#9] от "svobodanaslovoto":

  Вари ги печи ги американците,ама ако не бяха те сега дядовците на село нямаше да орат с фрези ами с кътъри и плугове.Също така ако не бяха американците на въпросния дядка като му прилошее нямаше да има мобилен телефон за да звънне за помощ.Мога да изброявам и още американски изобретения които ги имате за даденост ама неща.

 15. 15 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Дано да се използва изключително за миролюбиви цели.

 16. 16 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Малка е вече тази земя ... македонска.

 17. 17 Профил на efta
  efta
  Рейтинг: 426 Весело

  Митревски е американски македонец или македонски американец. Следвайки нишката се оказва, че спътника е македонски, от което логически може да се заключи, че моста в Сан Франциско е македонски и надписа в Холивуд също. Някакви кокошки имаше между редовете - и те ще да са всичките македонски.

 18. 18 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Няма да се използва за военни цели, ама друг път. Просто ей така са си турнали сателитка с такива видео и фото възможности, за кеф, за си ZOOM-ят хората и да гледат кой къде пИка, мхмммм...

  Да живее България и българският народ.
 19. 19 Профил на Товарищ Бoярышников
  Товарищ Бoярышников
  Рейтинг: 374 Любопитно

  А какво могат военните сателити????

  ....Once in place, millitarysatellitesunder the auspices of the NationalSecurity Agency provided the CIA with infrared images inside the house's second floor. Those revealed that there were more than a dozen people inside the room, but none seemed to be moving. ....

  WHY AMERICA SLEPT - Gerald Posner page. 203

 20. 20 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  [quote#12:"bluescreen"]И напримел кои пощенски кутии може да преброи ? Тия, дето стоят на стойка нали ? Понеже няма как да преброи пощенските кутии в някой блок. [/quote]
  Другарю Арпаджиков, статията е Американска и става въпрос за Америка. Става въпрос за пощенските кутии които са сини, високи са около 120см, имат обем около 80литра и стоят самостоятелно на тротоарите пред сгради и на кръстовища. Пощаджиите от там събират писмата. Във всеки град има стотици такива. Така че броя им и разположението им е важно за удобството на хората. Тук типично къщите са едноетажни с дворове и на около 50 метра от всяка къща има пощенска кутия. Ако обаче някъде построят апартаменти - което обикновено е двуетажна сграда с около 30, 40 апартамента - гъстотата на населението се повишава и в близост до тази сграда трябва да се сложи поне още една пощенска кутия за събиране на пощата.
  Поне от 15 години феремерите в Калифорния плащат за сателитна услуга която им праща снимка на посевите или лозята която показва садържанието на влага в почвата. Това им позволява да поливат само там където трябва. Така се пести вода! Друга услуга е ГПС по който тракторите се настройват и орат и засяват автоматично. Изчислено е че ако хората управляват трактора не могат да правят абсолютно прави бразди. Това малко изкривяване на браздите намалява засятата площ със 7 до 9% ... на хиляди декари това е много. Трета услига е да получават данни дали всички ягоди да узряли и колко % и тогава само пращат комбайни да ги берат. И още, и още .... Има ферми в които кокошките се гледат на свобода и се разхождат на няколко хектара заградена площ ... как ще ги преброиш другарю гений? Със сателит ще ти е по-лесно отколкото да търчиш и да ги броиш наум. Говорим за няколко хиляди птици тука които свободно щъкат из полето.

  California Über Alles
 21. 21 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  [quote#18:"Massive atack"]Няма да се използва за военни цели, ама друг път.[/quote]
  Пич, военните сателити имат много по-големи възможности. Не са опрели до този комерсиален сателит. Да не говорим че сега имат и безпилотните совалки които непрекъснато са в орбита и могат да си сменят трасето и височината непрекъснато. Не летят по постоянна орбита.

  California Über Alles
 22. 22 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 479 Любопитно

  [quote#20:"Pontif А"]Другарю Арпаджиков, статията е Американска и става въпрос за Америка. [/quote]

  Че кво ни интересува как са разположени пощенските кутии в Америка другарю Чесънов ?

 23. 23 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#22] от "bluescreen":

  "И напримел кои пощенски кутии може да преброи ? Тия, дето стоят на стойка нали ? Понеже няма как да преброи пощенските кутии в някой блок. - цитат на коментар #12 от “bluescreen”
  Ами ти питаш но отговор не искаш - явно знаеш всички отговори

  California Über Alles
 24. 24 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#23:"Pontif А"]Ами ти питаш но отговор не искаш - явно знаеш всички отговори [/quote]

  Всичко щеше да бъде наред, ако статията представляваше вашия коментар 20 и ако нямаше "Арпаджиков". И нямаше да предизвикат ответни реакции.

  Но понеже явно живеем в черно-бял свят, всичко както винаги е объркано и ни остава да се бъзикаме.

 25. 25 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1022 Весело

  До коментар [#4] от "vigilo_confido":А аз женската баня!

 26. 26 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#15] от "xalikarans":

  Аман от коментарите ти... Има нещо много специално в тях,
  Трудно обяснимо е.

 27. 27 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "Соколов":

  Проблемът е, че ако _няма_ политическо решение за договор като този с "Уестингхаус", се налага провеждането на _търг_. Търговете у нас _винаги_ се печелят от руснаци, които използват вътрешна информация и дават най-"изгодните" оферти. Освен това при наличието на руски фирми, участващи в търговете, сериозните западни компании предварително се изтеглят от тях, тъй като са наясно, че у нас винаги печелят руснаците, и не желаят да се излагат, влизайки в статистики на неспечелени търгове.

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 28. 28 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Той ще може да изпраща по 1.2 GB информация до Земята всяка секунда.
  -------------

  Дневник подобна скорост наистина би била революционна, защото изравнява върховата 10Gbps кабелна технология, която е масово разпространена в момента.

  В действителност скороста е 1200Mbps, което е 8 пъти по-малко.

 29. 29 Профил на albertschweitzer
  albertschweitzer
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Ако го сложим на Бузлуджа може ли да преброи кокошките на Позитано 20?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK