Китай разработва собствена операционна система, конкурент на Windows

Китай разработва собствена операционна система, конкурент на Windows

© Stoyan Nenov, ReutersКитай разработва собствена операционна система за компютри. Тя ще е конкурент на Windows и Mac OS X, като може да е готова още през октомври т.г., съобщава агенция Reuters.


Платформата ще се предлага първо за настолни компютри и лаптопи. Малко по-късно ще има и версия за мобилни устройства, казва ръководителят на китайската Академия по инженерство Ни Гуангнан. Разработката е подкрепяна от правителството.


Той се надява, че новият софтуер ще може да замени операционните системи на компютрите в страната най-късно до две години, а най-късно до пет години това да се случи и за всички мобилни устройства. Платформата е базирана на Linux, но с множество промени, съобщава онлайн изданието CNET.
Нейните създатели планират към нея да има и онлайн магазини за приложения за съответните устройства. Гуангнан допълва, че вече има и други китайски операционни системи, но те не отговарят технически на възможностите на останалите. Затова се прави и новата платформа. Засега няма информация дали страната планира да разпространява своята платформа на международния пазар, или ще предпочете да я използва само за държавни машини.


Решението на Китай е част от желанието на страната да не зависи от продуктите и услугите на американски и чуждестранни компании като цяло. През май т.г. правителството забрани Windows 8 да се използва на държавни компютри. Именно това решение на правителството е създало възможности за китайския сектор да има стимул да развие свои предложения, което е довело до нови инвестиции в него, коментира Гуангнан.


Властите имат доста против и мобилните платформи. Миналата година те обявиха, че Android има твърде голямо присъствие в локалния пазар и изразиха притеснение от този факт. Според данни на анализаторите от Kantar Worldpane към края на юни т.г. 82% от китайския пазар на мобилни устройства е съставен от устройства с Android.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK