СофтУни започва партньорска програма с IT фирми у нас

Обучаващите се в СофтУни бъдещи програмисти ще имат шанса да започват работа с гарантирано минимално заплащане още по време на курсовете.

СофтУни започва партньорска програма с IT фирми у нас

© Юлия ЛазароваПървият по рода си български Софтуерен университет започва да изгражда партньорска програма с IT фирми, които търсят нови програмисти, научи "Дневник". СофтУни ще осъществява връзката между компаниите и обучаващите се и ще им помага да намират работодатели по-лесно.


Платформата на СофтУни ще с участие по желание. В нея всеки обучаващ се ще може да се включва доброволно. Така той ще бъде уведомяван при постъпване на отворена позиция, насочена към неговото ниво на обучение. "Университетът ти предлага възможността да не търсиш активно работа докато учиш. Дори няма нужда от CV, ако си си попълнил добре профила в сайта. Ако все пак искаш да работиш, целта ти е да се справяш добре и да имаш добри резултати, защото това ще те класира в по-челни за работодателите позиции. Никой в България до момента не предлага обучение и гарантирано минимално заплащане, с повишение на всеки четири месеца", коментира за "Дневник" Христо Тенчев, който е съосновател на СофтУни.


Ако проявява интерес, може да кандидатства за програмата и така ще позволи на фирмите достъп до неговите резултати от курсовете и изпитите. Фирмите ще имат възможност дори и за достъп до домашните работи и сорс код, който е писан от потенциалния кандидат. Това ще позволява на работодателите да подбират възможно най-подходящите хора, които да поканят на интервю.
"Още след започването като студент ще имаш достъп до онлайн системата, където можеш да следиш всички професии, обяви и сам да избираш накъде да се профилираш към това, което се търси, или пък това, което на теб най-много ти допада. Ако си сред най-добрите, имаш гарантирана от нас стипендия и ученето ще е безплатно. С компаниите обсъждаме и повече стипендии, така че накрая ученето за хората да е безплатно", казва Тенчев.


Наетите по тази програма служители ще получават минимално заплащане в размер на 700 лв. за първите четири месеца от постъпването си на работа. С цел да стимулира хората да продължават своето обучение докрай и да се изградят като възможно най-добри програмисти заплащането на служителите ще расте с продължаване на курсовете. Така, когато завърши първата година в СофтУни, човек ще има гарантирана минимална заплата от около 1200 лв. на месец като Junior developer. Целият курс на обучение в Софтуерния университет е 6 семестъра в рамките на 2 години, като втората година цели да профилира по-тясно в избрани от студента технологии.


За разлика от традиционните сайтове за публикуване на обяви за работа, тук фирмите ще имат възможност и да избират единствено хора, които се подготвят по търсената от тях професия, както и да предлагат важни за тях курсове, което ще улеснява и самите компании по-лесно да намират хора с интерес към тях и технологиите, с които работят. Освен това става дума за хора, които са специално подбрани още при влизането им в университета. За първия випуск е имало 2440 кандидати, но са приети едва 550. Те ще бъдат обучавани от хора, чийто знания и опит са признати в индустрията, макар и да не разполагат с академични степени, посочва още Тенчев.


Ще се предлага дори и провеждане на изпити от страна на компаниите, които да изберат най-подготвените кандидати. Работодателите могат да поставят и изискване за покрито определено ниво на подготовка към потенциалните кандидати, като по този начин освен, че дадената технология вече ще е изучавана, те ще могат да се уверят и в качеството на кода на студента, както и успеха му.


Обявявайки програмата в началото на август т.г., СофтУни вече има 12 подписани договора с фирми, които ще участват в нея. Освен това се водят преговори и с още над 60 други компании, които могат да имат полза от инициативата.


Програмата е част от стратегията на СофтУни за подобряване на ситуацията с кадрите в ИТ индустрията у нас, която страда от силен недостиг на програмисти. В момента Софтуерният Университет се подготвя и за началото на новите курсове през есенния сезон. Вторият випуск ще започне първия си курс на 2-ри септември, а второто ниво на първия випуск започва на 15-ти септември.


"За хората целим да предложим тотално нова работеща алтернатива на висшето образование в България. Встъпителният курс по основи на програмирането е два месеца и е безплатен. На него можеш да видиш дали програмирането е за теб и ако се справяш добре след издържан изпит, да се запишеш да учиш", коментира Тенчев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK