Тим Кук обяви, че Apple ще затегне сигурността на iCloud

Тим Кук, изпълнителен директор на Apple.

© Robert Galbraith, Reuters

Тим Кук, изпълнителен директор на Apple.Изпълнителният директор на Apple Тим Кук обяви, че компанията му ще увеличи нивото на сигурност и методите за защита на облачната си услуга iCloud. Решението е следствие на изтеклите преди дни интимни снимки на десетки холивудски звезди, съобщава в. The Wall Street Journal.


Кук обаче категорично отрича, че причина за случилото се е сигурността на iCloud. Вътрешното разследване на компанията показало, че хакерите са се сдобили с паролите на акаунтите на звездите чрез разпознаване на техните въпроси при формата за забравена парола и след т.нар. фишинг атаки. При тях се използват измамни сайтове и съобщения, които се опитват да накарат потребителя сам да въведе данните си и да ги ракзрие.


Според Кук нито едно от имената и паролите за iCloud акаунтите не е било извлечено от сървърите на Apple. Въпреки това компанията ще въведе допълнително ниво на сигурност, за да намали вероятността паролите да бъдат взети и чрез подобни похвати. Софтуерът вече ще изпраща уведомление на потребителя, когато някой се опитва да промени парола, да възстанови информация от iCloud до друго устройство или когато непознато устройство влезе в даден акаунт за първи път.
Новата система ще бъде вградена до две седмици. Тя ще дава и възможност за моментално предприемане на мерки, включително промяна на парола и известяване на екипа на компанията.


Кук все пак признава, че Apple е трябвало да бъде по-активна в опитите си да запознае потребителите с рисковете и да им представи допълнителните методи за сигурност, които предлага. "Мисля, че имаме отговорност да коригираме това", коментира Кук.


За целта компанията ще разшири употребата на системата за двустепенна идентификация. Тя включва парола и персонален код, който се дава при регистрация или пък код, който се получава чрез SMS при всяко влизане в акаунта. Системата ще е вградена в iOS 8 и iCloud, като ще има и по-агресивна информационна кампания, която да я представи.


Ако звездите са използвали тази система, е нямало да има възможност за хакерите да разпознаят отговорите на въпросите и да получат паролите им, коментират от компанията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK