Министерството на транспорта пуска нови е-услуги за повишване на киберсигурността

Министерството на транспорта пуска нови е-услуги за повишване на киберсигурността

© Stoyan Nenov, ReutersМинистерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) пуска четири нови е-услуги в своя портал за мрежова и информационна сигурност. Те ще се използват от администрацията и ще имат предимно превантивни действия.


Държавните институции ще могат да получават автоматизирани бюлетини за заплахи за техните мрежи, като ще има и препоръки за противодействие. Системите ще уведомяват техните ползватели и при наличието на инциденти.


От началото на годината има регистрирани над 1800 опита за преодоляване на защитите на информационните системи в и от българското интернет пространство, посочват още от министерството. В това число влизат и опитите за кражба на пароли, разпространяване на вируси. От тях 244 са случаите с висока степен на заплаха, където цели са били държавни институции, големи организации и предприятия.
Данните показват още, че през 2013 г. опитите за атаки са били над 9000. Досега не са установени щети или поражения при атаките.


Според заместник-министърът Камен Спасов 36% от атаките са от вида "зловреден софтуер", който цели да повреди работоспособността на даден компютър. Този тип атаки са се увеличили четири пъти спрямо миналата година.


Най-често този софтуер се опитва да се саморазпространява чрез копирането си на други машини. Обикновено хакерите разчитат на изпращането на писма с прикачени файлове, в които са вирусите и по този начин да бъде заразен даден компютър. Паралелно, т.нар. DDoS атаки са 25% от общото.


В опит да повиши нивото на киберсигурност заедно с услугите МТИТС започва и обучение не служителите на министерствата, които ще използват услугите. То е организирано от правителствения център за реагиране при инциденти в информационната сигурност.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK