Конкуренцията между Apple и Google е по-свирепа от всякога, казва Ерик Шмид

Конкуренцията между Apple и Google е по-свирепа от всякога, казва Ерик Шмид

© Kim Kyung-Hoon, ReutersКонкуренцията между Apple и Google е по-брутална от когато и да е било. Състезанието между двете компании става все по-голямо и от това най-много печелят потребителите, казва председателят на борда на Google Ерик Шмид.


В интервю за агенция Bloomberg Шмид казва, че "тази брутална конкуренция между Apple и Google с iOS и Android има огромни положителни последствия за потребителите по целия свят". Според него тя стимулира множество иновации и от двете компании.


В наскоро публикувана от Шмид книга, наречена "Как работи Google", той разказва и за срещата си със Стив Джобс през 2010 г. Още тогава Джобс ясно е заявил, че според него Android нарушава патенти на Apple. Още тогава Шмид е помислил, че предстои сериозна битка между двете компании.
Дълги години Шмид беше член на борда на директорите в Apple. Той и Джобс бяха и много добри приятели. Въпреки това Шмид се оттегли от поста си именно заради приликите между Android и iOS.


Отношенията между двамата все пак се запазват и те продължават приятелството си. Шмид описва и защо според него Apple и Google се радват на голям успех въпреки коренно различните си философии - Google предпочита отворения код и платформи, докато Apple държи всичко под строг контрол.


Според Шмид всичко се дължи на екипите. "Когато изградиш екип от чудесни и умни креативни хора и сложиш най-креативния да ръководи, имаш добър шанс да си прав през по-голямата част от времето. А когато си прав през по-голямата част от времето, тогава строго контролиран модел може да донесе големи иновации", смята Шмид.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1699 Неутрално
 2. 2 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Любопитно

  "Когато изградиш екип от чудесни и умни креативни хора и сложиш най-креативния да ръководи, имаш добър шанс да си прав през по-голямата част от времето. А когато си прав през по-голямата част от времет, тогава строго контролиран модел може да донесе големи иновации", смята Шмид."
  Хитро политически коректно изказване Лек удар по ябълкоидите за, меко казано, контролфрийк ръководството им.
  Приемам Гугъл като символ за свобода, а Епъл за корпоративен контрол. Епъл ме губят/ не че им пука де /

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 3. 3 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#2:"clutch"]Приемам Гугъл като символ за свобода[/quote]
  бих бил малко по-придирчив към символите за свобода които приемам

 4. 4 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Според мен Апъл и Гугъл са две коренно различни компании, с малко допирни точки.
  Мобилните операционни системи не са core competence нито на Апъл, нито на Гугъл, макар че очевидно iOS и Android да са едни от най-популярните им продукти.
  Апъл е преди всичко хардуерна компания, а Гугъл прави пари от реклама и big data. Затова и множеството претенции на Апъл за patent infringement са към Самсунг, не към Гугъл.
  Не виждам кой знае какви общи територии, където да се водят свирепи битки.

  zenrus.ru
 5. 5 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Състезанието между двете компании става все по-голямо и от това най-много печелят потребителите"
  Това е - конкуренцията води до прогрес и просперитет!

 6. 6 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Важното е хората да са доволни...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 7. 7 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "S.P.Q.R.":

  В момента е така, но в перспектива копаниите ще се бият на все повече фронтове - системи за разплащания, предлагани услуги... навярно и хардуер.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 8. 8 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Видя се до какво води конкуренцията - огъващи се телефони, ъпдейти, които режат телефонния обхват...

 9. 9 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#2] от "clutch":

  Откакто GOOGLE почнаха да правят пропаганднорекламни филми, в които обилно да се обяснява каква велика компания са, как там работят най-умните, най-кадърните, най-свободните, най-борбените и т.н. "найчовци", нещата се превърнаха в долнопробна пропаганда, а не в символ.
  Така че… вся власть Гоглетам!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 10. 10 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#7:"Imaginary Friend"]В момента е така, но в перспектива копаниите ще се бият на все повече фронтове - системи за разплащания, предлагани услуги... навярно и хардуер.[/quote]
  със сигурност. в момента тече безпрецедентно преразпределение на съществуващи с десетки и стотици години пазари, именно поради технологичната революция. кой можеше да предвиди, че една компания като Апъл, произвеждаща компютри, само 5 години след като едва не фалира, се превръща в най-големия продавач на музикални записи в света? Или една интеренет-търсачка ще стане най-голямата в света рекламна агенция?
  На ред са банките, ще бъде много интересно.
  Въпреки това, обаче, двете компании са много различни, дори като имидж, ако щете. Апъл държи на консервативно-иновативното, там всеки нов продукт се гледа под лупа и е много важно как този нов продукт работи в създадетната от Апъл екосистема. Гугъл са отворени и шарени, малко хаотични, хвърлят неща срещу стената и гледат кое ще се залепи. И двете компании си имат последователи и фенове с основание. И в един момент ще стане нещо като 'конкуренцията' Мерцедес и БМВ или Кока Кола и Пепси.

  zenrus.ru
 11. 11 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#4] от "S.P.Q.R.":

  да не виждаш битката Android vs iOS трябва да си сляп, също се задава и такава за музикалните им услуги

  twitter.com/voxybg
 12. 12 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#11:"voxy"]да не виждаш битката Android vs iOS трябва да си сляп[/quote]
  ми не, не виждам битка между андроид и иОС

  виждам битка между устройствата на Апъл и тези на Самсунг/ХТЦ и останалите там

  zenrus.ru
 13. 13 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#2] от "clutch":

  Гугъл няма нищо общо със свободата. Приказките им за "отвореният" код са вятър на устата. Всичките им важни, a и най-вече "privacy invasive" приложения са със затворен код.

 14. 14 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 568 Любопитно

  [quote#2:"clutch"]Приемам Гугъл като символ за свобода[/quote]

  Не искам да се заяждам, но според мен трябва да прочетеш малко за Гугъл и политиките им и тогава да прецениш, че са "символ на свобода". Това какво е на повърхността може да нямда нищо общо с дълбокото.

 15. 15 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Любопитно

  До коментар [#14] от "popovp":
  А не важи ли същото и за ябълките? Н-то поколение телефон без нищо съществено като развитие? Да, далеко съм от тази сфера, но от друга страна, като потребител ме интересуват реални промени, а не пиарски филмчета и кампании.
  Например: кой браузър е най-ползваният?
  Или дали пък повечето ит-специалисти не се кефят на офисите и корпоративната политика на гуглистите повече от тази на ябълките

  [quote#13:"Индиана"]Гугъл няма нищо общо със свободата. [/quote]
  Възможно е, но в случая ме интересува личното ми усещане а не спецификите на програмирането. Любопитен съм: при равни условия за работа и бенефити, за коя компания биха предпочели ит-спецовете да работят?

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 16. 16 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#13] от "Индиана":

  Със сигурност Гугъл имат повече - и то - качествен отворен код от ябълката.

  За личните данни... доколкото знам (от близки, работещи в Гугъл), достъп на повечето им служтели до конкретни събрани лични данни е на практика невъзможен.

  Разбира се, това не означава, че данните ги няма - има ги и разбира се са много повече от това, с което разполага Apple: все пак Гугъл са търсачка и колкото повече знаят за човек, толкова по-добри резултати му дават.

  Така или иначе, проблемът е принципен - когато общуваш с някого дълго време (и този някой помни като слон), няма начин постепенно да не научи неща за теб, които вероятно не би искал да се знаят. Точно затова в ЕС има наредба, с която се задължава Гугъл да забравя всичко за теб, ако го поискаш изрично.

 17. 17 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Няма свобода тук. Всичко е печалба.
  За нас най-важното е, когато си даваме парите, да имаме избор и минимална прецаквация.
  Ябълките си изстреляха иновациите преди няколко години и сега само се излагат, защото PR-ът им е същия грандомански и арогантен, но вече без основание. С тяхното средновековно мислене берат големи ядове.
  Гугъл пък са зависими от производителите, които им прецакват имиджа не рядко с боклучави продукти, но поне имаш огромен избор.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 18. 18 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#15] от "clutch":

  Като цяло тази тема е много обширна, изпълнена с много субективно мнение, но и с много обективни факти.

  Не е вярно, че Епъл не пускат нови неща (един малък пример - имат първия 64 битов процесор), което важи и за Гугъл, но не важи за Самсунг.

  Усещането е нещо, което може да бъде лъжливо и на това разчитат всички компании в света. За това е добре човек да се опитва, до колкото е възможно да си прави проучване, особено, ако инвестира една торба с пари.

 19. 19 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 911 Неутрално

  [quote#15:"clutch"]Възможно е, но в случая ме интересува личното ми усещане а не спецификите на програмирането. Любопитен съм: при равни условия за работа и бенефити, за коя компания биха предпочели ит-спецовете да работят? [/quote]
  ИТ-тата ползват това, което им е свързано с текущите проекти и задачи. Естествено всеки си има предпочитания, но все едно да питаш дали един професионален шофьор би карал Ауди или Мерцедес. Едното е до харесване, другото до работа. Според мен са един дол дренки, но потребителя определя, а не ИТ-тата. Аз имам всякакви устройства и май вече всемам да клоня към Нокиата с фенерче и радио. Жалко, че се затри тая компания.

 20. 20 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 568 Неутрално

  [quote#16:"shristov"]За личните данни... доколкото знам (от близки, работещи в Гугъл), достъп на повечето им служтели до конкретни събрани лични данни е на практика невъзможен.[/quote]

  Целта на Гугъл и събирането им на информация не е да дава достъп на обикновените служители. В голяма част е автоматизиран процеса. Пишеш имейл на някой, че искаш да ходиш в Мадрид, и започваш да получаваш реклами за екскузии там. И другата част е като американска компания попада по техните закони и за това когато Обама пожелае може да ти чете мераците за Мадрид.

  За желаещите препоръчвам този филм:

  http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/united-states-of-secrets/

  Във втората част става въпрос за Епъл, Гугъл и Гейбук.

 21. 21 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#20] от "popovp":

  Ако не си терорист или интерсен по подобна причина за съответните силови организации, опасността от притежаване на личните ти данни съществува, когато те станат достояние на някой, който ти е враг или най-общо взето не ти мисли доброто.

  Това обаче не може да стане на корпоративно ниво. Гугъл ще се самоубият публично, ако такава информация изтече от тях към частна фирма или отделни твои недоброжелатели. Значи остава или подкупен техен служител, или подкупен държавен служител.

  Така че те правят каквото зависи от тях в тяхната си губерния. За Америка като таква... проблемът не е техен. Като не вярваш на САЩ, не си дръж каквото и да е на техни сървъри...

 22. 22 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#21] от "shristov":

  Това според мен е гледна точка на различните хора. Но както казах по-горе, не е само това.

  Има един термин Targeted advertisement.

  Въпроса е че Гугъл си изкарват парите по не до там приличен начин. Да не кажа нещо по-друго.

 23. 23 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#17:"Thoth"]С тяхното средновековно мислене берат големи ядове. [/quote]
  мда. 4 милиарда долара чиста печалба само за един уийкенд - страшни ядове берат, искам и аз така да се ядосвам

  zenrus.ru
 24. 24 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  И двете компании придобиха прекалено голяма власт. Епъл имат кешови наличности над 160 млрд., а реално дори никой не знае колко. Гъгул знаят, всичко за всички. Ако се замислим какво политическо влияние е това, ще се замаем. Сън можеше да смаже всеки политик в Англия и нещата тотално загрубяха, ако се замисли властта на двете е още по-силна и покрива целия свят.
  Относно иновациите, не съм убеден че са най-бързите, но ако имат проблеми просто купуват дадената компания. Въпросът е, че не може без тях. Другият начин е с овцете на село или като терористите с огромна мрежа от хора и всичко на листчета.

 25. 25 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И двете са дело на ЦРУ за глобално следене.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на Viktor R. Anchev
  Viktor R. Anchev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не е вярно, че нито една политическа партия не засяга културата в програмата си. Реформаторския Блок имат много ясно разписана такава, четете повече и се информирайте, даже не сте проверили

  http://reformatorskiblok.bg/program/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/

  Viktor R. Anchev
 27. 27 Профил на Viktor R. Anchev
  Viktor R. Anchev
  Рейтинг: 426 Весело

  това беше за друга статия, моля модератора да изтрие коментарите ))

  Viktor R. Anchev
 28. 28 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Пълни глупости, няма никаква конкуренция между Ейпъл и Гугъл. Гугъл печелят по всички параграфи

 29. 29 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 733 Весело

  И на иОс, и на Андроид все с гугъл търсиш.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 30. 30 Профил на portocala
  portocala
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Това е прогрес. [/quote]
  Да, прогрес на машините. На хората едва ли. Машините като удобен инструмент на контрол над много хора.

 31. 31 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#15] от "clutch":

  Ми андроида позволява лесен старт. В смисъл, може дори да нямаш андроид устройство. Не искат от теб плащания за да направиш приложение и да го пуснеш в маркета.
  При епълци е много по сложно. Трябва да имаш и техен комп, и регистрациите са сложни.
  Така че в определен смисъл - Гугъл дава много повече свобода. От друга страна - ако искаш да направиш андроид устройство - проблеми няма. Ако искаш обаче да го наречеш андроид устройство - тогава вече е по сложно - има сертификация или нешо от сорта. За това има всякакви Одроиди и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK