д-р. Слав Орлинов Петров е носител на тазгодишната награда "Джон Атанасов"

д-р. Слав Орлинов Петров е носител на тазгодишната награда "Джон Атанасов"

© Дневникд-р. Слав Орлинов Петров е носителят на наградата "Джон Атанасов" за 2014 г., която се връчва от Президента на Република България Росен Плевнелиев. Отличието му бе връчено по време на официална церемония в Гербовата зала в сградата на президентството.


д-р. Петров е ръководител на научно-изследователската група на Google в Ню Йорк от 2009 г. насам. През последните три години той записва пет основни постижения, които привличат вниманието.


През 2010 г. д-р. Петров създава нов алгоритъм за граматичен анализ на нови езици без необходимост от допълнителни познания, ако е наличен разработен анализ на друг език. Проектът е отличен като най-добра работа на международната конференция ACL 10.
Година по-късно той създава подобрен алгоритъм за граматичен анализ, който реализира 200-кратно повишаване на скоростта на анализа. Резултатите са отличени като най-добра разработка на международната конференция NAACL 11.


Специалистът е създател и на граматично допълнение на онлай преводача Google Translate, който повишава точността на преводите. Разработката му се използва за подобряване на качеството на преводите на 60 езика, включително и български.


д-р. Петров организира и води курс по статистическа обработка на естествен език в Университета на Ню Йорк. Освен това е ръководител и на научно-изследователска група, в която участват седем научни сътрудници. Сред тях е и носителят на наградата "Джон Атанасов" за 2011 г. д-р. Кузман Ганчев.


"За мен е голяма чест да получа такова отличие. Наградата не е само за мен, а за всички български информатици, които работят в България и по света", коментира д-р. Петров.


Специални грамоти "Джон Атанасов за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост" получиха още двама специалисти.


Ставрос Ставру е отличен за предложения нов системен подход за внедряване на гъвкави методи и практики, основан на корпоративните ценности на организацията. Този метод е нарчен Суперго подгод за внедряване. Чрез него се решават проблеми с липсата на достатъчно систематични подходи, които да помогнат на софтуерните компании в избирането, въвеждането, прилагането, оценяването и приемането на по-гъвкави методи за разработката на софтуер.


Ставру е автор на множество практически упражнения и игри в областта на гъвкавата разработка на софтуер. Голяма част от тях се използват в курса "Софтуерни технологии за напреднали" към магистърската прогрма по софтуерни технологии на Факултета по математика и информатика към СУ "св. Климент Охридски".


Пламен Иванов е другият получил грамота "Джон Атанасов". През последните седем години той работи по развитието на управлението на различни ИТ услуги, например анализ на IT проблеми с голям брой входни параметри и дефиниране на приоритета им. Анализ на риска при промени в IT инфраструктура и др.


Разработените от него проекти прилагат и използването на невронни мрежи за управлението на IT услуги, които се смятат за съществен принос за развитието на изкуствен интелект.  Чрез тези подходи има възможност за намаляване на броя инциденти и проблеми при неправилно дефиниран приоритет на проблемите.


На церемонията бяха връчени и две грамоти "Джон Атанасов за ученици и техните преподаватели". Едната от тях беше връчена на Енчо Мишинев и неговия преподавател Антон Шиков. Мишинев е носител на златен медал от XXVI Международна олимпиада по информатика в Тайван и има множество други медали и отличия от български и международни състезания.


Отличен бе и Кристиян Крумов, заедно с неговите преподаватели Красимир Асенов и Стефчо Наков. Крумов е носител на седем поредни титли от ученическата конференция по математика и информатика. Той е и първенец на националната олимпиада по информационни технологии.


По време на церемонията беше награден и печелившият проект в конкурса за ново лого на наградите "Джон Атанасов". Победител е разработката на Мария Цветкова. Основен мотив в нейното лого е бинарният код, който е в основата и на създаването на компютъра от Джон Атанасов. Общо 67 разработки участваха в конкурса за ново лого.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Прекрасно.. Една новина нямаша нищо общо с изборите, а само с/за хора с висок IQ !!

 2. 2 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Много хубава новина. Само , че стига с тези твърдения за това, че Джон Атанасов е "създал" компютъра. Това е процес по-скоро. Освен това първият компютър е създаден от Алън Тюринг и групата в Блечли Парк за разшифроване на германските кодове през Втората Световна Война. Всеки който е чел историята за разбиването на Енигма знае това. Да не говорим ,че Атанасов е толкова българин колкото и поляк. Майка му е полякиня, баща му е българин, а Атанасов си е американец. Той даже не е говорил български.
  Но това няма особено значение, честито на хората, заслужават си наградите.

 3. 3 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Поздравления, да продължава в същия дух за нови успехи

 4. 4 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 648 Весело

  Дневник, да го гугълваме ли д-р Слав Орлинов Петров? ае малко данни за човека!

 5. 5 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Джон Атанасов е създал непрограмируема изчислителна машина с фиксирано предназначение -- за смятане на система от 29 линейни уравнения. Единствената иновация е било използването на двоична логика, вместо десетична.

  По това време двоичната логика не е била особено практична от инженерна гледна точка, понеже е изисквала много по-голям брой връзки между лампите - вместо да имаш по 10 лампи с една връзка към останалата система е трябвало да имаш по една лампа с много повече връзки, а и нуждата за превръщане на числата от/към десетична система при вход и изход още е затруднявало нещата. Да не говорим, че и самите лампи постоянно са горели и машините са се поддържали на ръка.

  Истински привлекателна става двоичната система с появата на транзистора и интегралните схеми. Там вече всичко е на много по-миниатюрно ниво и броя на връзките не е такъв фактор.

 6. 6 Профил на korc
  korc
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Повечето номинации са за теоритични разработки, явно смятат че разработчиците на практическите приложения получават възнаграждение от потребителите.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  [quote#5:"blowfish"]Единствената иновация е било използването на двоична логика, вместо десетична. [/quote]

  Не само това. Създал е и динамичната памет. А иначе става известен като изобретател на компютъра чак след антимонополното дело срещу Хъниуел, които са патентовали компютъра - целта е била патентът да падне (което е и станало), за да може всички да произвеждат изчислителни устройства.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK