Теему Арина, биохакер: Интернет е разширение на човешкото съзнание

Теему Арина, биохакер: Интернет е разширение на човешкото съзнание

© Личен архивТеему Арина е технологичен предприемач и биохакер. Прекарва голяма част от времето си в изучаване на тялото и търсене на начини как да подобри качеството на живот. Живее в Хелзинки, като е чест гост на множество конференции по света и изнася по около 100 презентации годишно. Същевременно е и изпълнителен директор на компанията Meetin.gs, чиято основна цел по думите му е редизайн на начина, по който хората се срещат. Арина е лектор и на конференцията How.Camp 2014, която ще бъде във Велико Търново. Разговаряме с него за биохакерството и неговите ползи за обикновения човек.


Отделяте голяма част от времето си за биохакерство. Това не е много позната тема у нас. Как бихте я описали на човек, който за пръв път чува за нея?


- Вашият живот, здраве, ежедневно представяне, може да бъде описано и разбрано като система. Биохакерът вижда неща като сън, физически упражнения, хранене и работа като професия, която има различни входящи параметри, например тип храна и тип упражнения. Обръща се внимание и на определени процеси, например метаболизъм. Накрая се гледа и постигнатият резултат - подобрено физическо и мисловно състояние.
Казано по-просто, биохакерството цели да оптимизира различните системи в живота ви чрез биологични и технологични инструменти, за да се постигне по-добро здраве, общо състояние и производителност.


Казвате, че биохакерството може да подобри качеството на живот. Каква е ролята на технологиите в това?


- Откакто съществуваме, хората използваме технологиите като наше разширение. Инструменти за намиране на храна, лов, пътуване на дълги дистанции. Преодоляваме биологичните ограничения чрез технологии.


По същия начин интернет е разширение на съзнанието. Като такова ни позволява да получаваме отговори за миг, намираме най-доброто съдържание и хора, които да решат даден проблем. Писано ни е да използваме технологиите, за да манипулираме кода на живота, за да се развием до ново ниво. От философска гледна точка надвишаваме себе си.


Може ли да дадете примери за ефекта на биохакерството върху живота на даден човек?


- В биохакерството ние виждаме потенциала на технологиите в три посоки. Първо, за анализиране на статуквото и събиране на информация. Това може да става чрез измерване на нивото на стрес чрез електрическите сигнали с помощта на сензор за мерене на сърдечния ритъм. Второ, за получаване на информация в реално време за производителността, реакцията на тялото към конкретни промени. Трето, за директни интервенции, например пускане на леко ел. напрежение в специфични зони на мозъка или мускули, за да активираме нервната система да постигне желан резултат.


Технологиите могат да бъдат много директни, много персонални. Има биохакери, които дори са имплантирали магнити под кожите си, за да усещат магнитните полета. Превръщаме се в киборги в буквалния смисъл на думата. От една страна, това звучи диво и ново, но всъщност не е такова. Сигурен съм, че много от вашите читатели използват технологията наречена "очила", за да четат изданието ви.


Всички знаем, че сънят е много важен за добрата кондиция. В наши дни хубавият сън е рядкост заради стрес, много работа и т.н. Може ли биохакерството да помогне?


- Първо, спрете да пиете кафе и чай шест до осем часа преди лягане. Освен това си напишете плана за следващия ден, за да изпразните съзнанието си, преди да заспите. Мога да дам и малко по-задълбочени съвети. Например хубаво е да намалите излагането на т.нар. синя светлина вечер. Тя най-често се излъчва от LED светлини, екраните на мобилните устройства и компютърните монитори. Проучванията показват, че синята светлина може да блокира производството на мелатонин, или хормона на съня.


Ако ви е трудно да заспивате, може да намалите излагането на синя светлина поне час преди да си легнете. Освен това добавки като магнезий, L-тианин и L-триптофан също могат да помогнат. Някои хора приемат мелатонин директно, но моят съвет е да коригирате натуралния начин на тялото ви да го произвежда.


За да намалите стреса, помислете за помощни мобилни приложения, например SweetBeat, Stress Check. Има и специални услуги като emWave. Те ще ви дадат полезни съвети. Медитацията и техники за дълбоко дишане също имат директен ефект, който може да се измери чрез инструменти, например при сърдечния ритъм и мозъчните вълни. Във Финландия използваме и билката златен корен, която успокоява нервната система и помага на тялото при битката със стреса.


Теему Арина, биохакер: Интернет е разширение на човешкото съзнание

© Личен архив


Казвате, че всичко е технологии, включително храната. Как тя може да бъде използвана като такава?


- Просто казано, вие сте биологична машина, която се захранва с храна, въздух, вода и светлина. Ако нещо от тези неща липсва, най-малкото ще се разболеете, а може и дори да умрете. Ако не се излагате на слънце достатъчно дълго и не ядете подходящите храни, ще ви липсва витамин Д, а той има влияние върху над 200 гена.


Световната здравна организация казва, че 30% от световното население страдат от недостиг на желязо в организма. Това означава, че техните тела не произвеждат достатъчно червени кръвни телца. Недостиг на витамин А пък ще кара очите ви да се мъчат при гледане на компютърен екран. Липса на витамин Б може да доведе до увреждане на нервната система.


Проучванията посочват, че липсата на микроелементи като желязо, цинк, магнезий и т.н. могат да увредят ДНК-то, което пък се смята за една от основните причини за развитието на рак. Пред 2006 г. д-р. Брус Еймес излезе с теория, която посочва, че когато микроелементите не достигат, тялото приоритетизира използването им за краткосрочно оцеляване за сметка на дългосрочното здраве. Ако не ви достига конкретен елемент, той ще бъде буквално взет от жизненоважните органи, костите и други иначе богати на него зони в тялото.


Ако приемате тялото си подобно на машина, би било добре от време на време да я смазвате и да я сервизирате така, както правите с колата си, за да сте сигурни, че тя ще работи добре. Не гоним единствено дълготрайност, но и как да се насладим на всеки момент на живота. Ако обръщаме повече внимание на храненето, може веднага сериозно да повлияем на настроението си, на физическото и психическото състояние. Има сериозни основания да се смята, че депресията например може да бъде лекувана с промяна на храненето или дори чрез модифициране на бактериалната екосистема в стомаха, която е отговорна за производството на много важни елементи.


За начало трябва да си направите медицински изследвания и да коригирате съответния недостиг.. Със сигурност ще почувствате разликата.


Включва ли биохакерството по-сложни или драстични процедури като оперативна намеса или модификации на тялото?


- Някои от по-екстремните биохакери го правят. За мен това все още е нова и развиваща се сфера, но определено е част от бъдещето. Някои биохакери се инжектират с RFID чипове и магнити.


Искам да подчертая обаче, че биохакерството може да бъде и въпрос на живот и смърт за някои хора. Например изкуствени органи, бионични ръце, устройства, които помагат на глухонемите, и др. Но дори и да си напълно здрав, пак можеш да използваш биохакерството, за да се изведеш на изцяло ново ниво.


Някои могат да кажат, че биохакерството е намеса в природата. Или пък е използване на природата в пълния й потенциал?


- Биохакерството всъщност е да опознаеш собствената си природа и множеството процеси в нея. Колкото и лудо да звучи, биохакерството не изисква технологии. Само опознаването на процесите в живота ви, може да е много полезно. Всеки път когато ходите на фитнес, пиете протеинов шейк или ядете нещо специално след тренировката. Това е биохакерство на метаболичните процеси. Първата стъпка е да приемете себе си, да се опознаете и постепенно отново ще станете част от природата.


Според мен заради индустриализацията сме се отчуждили от природата. Масовото производство на храна отнема полезните качества на почвата и намалява разнообразието в чиниите ни. Транспортът и модерната икономика на познанието ни карат да се движим по-малко. Сега имаме болести, които не са съществували преди векове: затлъстяване, диабет, повишени сърдечни проблеми.


Не е ли трагично, че технологиите, които ни дадоха просперитет и по-дълъг живот, сега ни убиват? Не казвам, че трябва да се върнем към аграрното общество. Нямаме тази възможност. Трябва да се движим напред. Сега технологии като монитори на стреса, умни носими аксесоари и лабораторни изследвания ни казват как да се върнем към това, за което природата ни е направила: да ходим повече, да стоим прави повече, да ядем разнообразно. Оптимист съм, че нашето любопитство за повече знание ще ни помогне да решим проблемите, които създадохме, и новите технологии са част от пъзела.


Вие сте и предприемач. Какви други проекти привличат вниманието ви?


- За мен организациите (фирми, институции) са впечатляващи структури. Те са системи като хората. Имат специфични правила, които са кодирани в тяхната култура и в начина, по който вършат делата си. Точно както можеш да хакнеш човек чрез промяна на химическите съставки, така можеш да хакнеш организация, като промениш начина й на комуникация.


Когато промениш вътрешната и външната комуникация на компаниите, променяш цялата организация. Можеш да направиш това, като смениш хората, но по-ефикасно е, като промениш инструментите им. С Meetin.gs ние преработваме начина, по който компаниите провеждат бизнес срещите си. Забелязвам, че това уцелва точно ядрото на проблемите във вършенето на работа днес. Има твърде много лошо организирани срещи. Искаме да променим това.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 578 Весело

  Това "биохакерство", както го представят като някакъв феномен, за които ние изостаналите хорица не сме чували, много ми напомня за онзи феномен "попера" на чудото "човекът-глас".

 2. 2 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 458 Неутрално
 3. 3 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#0:"Теему Арина"]30% от световното население страдат от недостиг на желязо...[/quote]
  Хм, значи у нас от недостиг на желязо страдат барем 50% от ромското население, като гледам как ги влече, хъ-хъ-хъ (да, бе, знам, че горе-долу се получи обратното на "остро"...

  [quote#0:"Теему Арина"]как да се върнем към това, за което природата ни е направила: да ходим повече, да стоим прави повече, да ядем разнообразно[/quote]
  Тоя фин може да изглежда смахнато, но казва умни неща...

 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Има много истина в казаното. Човечеството е способно да се намеси в собствената си еволюция в бъдеще. То променя околната среда и създава нова такава подпомагаща живота му.оцеляването на Хомо Сапиенс се дължи точно на това.Промените които сме способни да направим са драстични!

  klimentm
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Тоя ако не е хакнал Драгомир Стойнев пък на!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Интернет като първа стъпка за създаване на ИИ , за съжаление не познаваме все още достатъчно механизмите на разума и съзнанието и нямаме отговор на въпроса защо и как Вселената е познаваема за нас хората.

  klimentm
 7. 7 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Лудница, ще се местя в индиански резерват, тези технологии не са за мен.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 8. 8 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 593 Весело

  хахахаха еваларка на дневник
  липсваше ми темата за трансхуманизма в нашите медии
  http://en.wikipedia.org/wiki/Transhumanism
  още е невинно - спрете кафето, "синя светлина" и между другото "Превръщаме се в киборги в буквалния смисъл на думата"

  като се появят едни хакери е хубаво да си турите някаква "антивирусна защита" и "стена" за да ви пази, щото мошенници...
  инак балъци и оптимисти всякакви, и като гледам лапат ли лапат приказки за светлото технологично "бъдеще"

  Je suis дани кирилов
 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  очаквам "новина" за рептилите и юдео-масоните.

 10. 10 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Тая мацка ми заприлича на пръв поглед на Руни Мара от филма "Мъжете, които не обичат жени." А иначе съветите за възбуждащите напитки и сините светлини невролозите отдавна ги дават на пациентите си.

 11. 11 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  "Biohaker"?!!?
  Tova zashtoto hapva biohrani sigurno shte da e.... Nqkoi da mo obqsni v kakvo se izrzqva "biohakerstviti"...
  P.P. Izvinqvam se za latinicata, no mi izchezna metodievicata na mobilniq..:)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 12. 12 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дебил от Льонеберя

  Половин век е преди нас този фин, ако не и повече!

 13. 13 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Любопитно

  тоя е по-красифф и от мене? :о

 14. 14 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#10] от "man_un":

  аз мисля, че тая мацка чисто и просто е мъж

 15. 15 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Биохакерство" ?!?!? ... А всъщност - отдавна известни истини и препоръки за здравословен живот. ... Ама за да ти обърнат внимание - един етикет на челото "Биохакер".

 16. 16 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#3:"Дебил от Льонеберя"]Хм, значи у нас от недостиг на желязо страдат барем 50% от ромското население, [/quote]
  то причини да страдаш от липса на желязо бол, въпроса е не да имаш желязо, а до клетките ти са стига достатъчно кислород.
  тоя фин на снимката....био хакер....а био-еко-нано хакер нямате ли?
  с това заглавие дори и верни неща да казва...хммм....щях да кажа човек,ама нещо с такова име не е човек, та.....абе......баси олигофрена

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 17. 17 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 593 Весело

  http://s.telegraph.co.uk/graphics/projects/the-future-is-android/index.html

  тези ще разрешат проблема с пренаселването - “Once you have cyborg sex, you will never want to return to normal sex”

  Ерих Фром е казал че от робот човек не могат да направят, но от човек робот като нищо... този горният хакер само е стъпил на пътечката

  Je suis дани кирилов
 18. 18 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Весело

  [quote#5:"today "]Тоя ако не е хакнал Драгомир Стойнев пък на! [/quote]
  направо кончита вурст е хакнал според мене...изотзадзе даже.....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 19. 19 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#14] от "bette":

  Права си, нямах намерение да го обидя...

 20. 20 Профил на no_sense
  no_sense
  Рейтинг: 233 Весело

  и аз съм забелязал, че липсата на обратни импулси нервира биохакерите, имах предложение преди 4 години за "завършен екземпляр", разстоянието няма значение

 21. 21 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Ех повдигна завесата, ама само толкоз. нещо за вибрации, за заперчета и тям подобни други мурафети, няма и дума.
  всеки път когато купувам храна за кучето, си мисля кога ще изкарат и за хора. Според породата, ръст, килограми, възраст.
  няма и думичка за това, пиенето на течности да бъде половин час превди хранене или два часа след. едни такива дребни камъчета къде обръщат не на време житейската колесница.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 22. 22 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Напълни се света с изплющял народ, ей.

 23. 23 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Още един хахо търсещ полулярност - всичко е суета.

 24. 24 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Интересно... И въпреки че може и да е поредният кьор фишек, все пак нещо ми казва, че може би това ще е тенденция в науката.

 25. 25 Профил на На Баба Фърчилото
  На Баба Фърчилото
  Рейтинг: 291 Весело

  Някой хора страдат от липса на внимание!

 26. 26 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Казвали им БИОХАКЕРИ,а ние им викаме просто крадци на прасета,кокошки,оФце...е после ги и хакват де.Но БИО и на скарата.До Следващото хакерстване...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 27. 27 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 890 Любопитно

  След време нашето съзнание ще живее вечно като ел. вариант в нета.Ако се изследва нашия модел и нашите реакции ,набора от познание което сме натрупали ,генната ни предразположеност за обучение и съвсем няма да е трудно да се изгради идентичния ни аватар. не че и сега много народ не си говори с машини мислейки си ,че отсреща му отговаря реален човек.

 28. 28 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Марилин Мансън...

  Да кажем не на педерастията!
 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  До коментар [#27] от "!D !":

  Но къде ще живее нета в една постоянно разширяваща се система на Вселената? И от къде ще черпи енергия?

  klimentm
 30. 30 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 890 Весело


  До коментар [#29] от "klimentm":
  Но къде ще живее нета в една постоянно разширяваща се система на Вселената?

  Той сам ще измисли ,това ще е предизвикателството към него.Човек измисли него НЕТ-а сега е негов ред за еволюционен скок...

 31. 31 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Това на снимката горе...Човек ли е? :о

  мурзилка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK