Д-р Слав Петров, Google: Не мисли само за малки проблеми, а искай да промениш света

Д-р Слав Петров, Google: Не мисли само за малки проблеми, а искай да промениш света

© Георги КожухаровД-р Слав Петров е тазгодишният носител на наградата "Джон Атанасов", на която патрон е президентът Росен Плевнелиев. д-р. Петров работи в Google и по-точно в научното звено за разработки в Ню Йорк. Неговите разработки се използват от онлайн преводача Google Translate. Роден е в София, като през 1991 г. се мести с родителите си в Берлин. Там завършва магистратура и се премества в университета в Бъркли, Калифорния за докторантурата си. От 2009 г. е в Google.


Каква е основната ви дейност в Google?


- Ръководя екип за компютърна лингвистика. Занимаваме се с граматичен анализ и как той да се приложи за машинен превод в Google Translate и в гласовия асистент.
Какви са основните трудности да научиш компютър на човешки език?


- Проблемът е, че за нас, хората, всяко изречение има смисъл. За компютъра обаче може да има хиляди различни значения. Понякога хората нарочно правят шеги в изреченията и думите. За компютъра това е проблем. Например: "Аз ям спагети с доматен сос" или "Аз ям спагети с вилица". Макар изреченията да са сходни, човек ще разбере смисъла им. Но реално в единия пример казваш с какво още ядеш спагетите, а в другия - по какъв начин се ядат. Тези нюанси са предизвикателство за компютрите.


Основно тези разработки се използват за Google Translate. Сега започваме да ги използваме и за отговаряне на въпроси. Например можеш да попиташ гласовия асистент на Google на български "Кой е президентът на България?" и ще получиш отговор, като работим и по увеличаването на възможностите за комуникация.


Например, ако попиташ на английски "Кой е президентът на САЩ?", ще получиш отговор и след това ще можеш да зададеш втори въпрос "Къде е роден той?". Софтуерът сам ще разбере, че "той" е президентът на САЩ. След това, ако попиташ "Женен ли е?" ще получиш отговор. Идеята е софтуерът да може да следва не само въпросите, но и контекста на разговора. Искаме да развием тази функция за повече езици, тъй като това е бъдещето. Хората не искат да пишат, а искат да говорят с устройствата си.


Занимавате ли се с други проекти извън компютърната лингвистика?


- В последно време се занимавам само с нея. Преди се занимавах и с роботика, анализ на снимки и видео. Но сега не ми остава време за друго.


Какво ви мотивира да се кандидатирате за наградата "Джон Атанасов"?


- Това е престижна награда. Познавам и предишни нейни носители, които ме подкрепиха и ми казаха, че имам добър шанс.


Често ли идвате в България?


- Всяка година поне по един път. Повечето ми роднини са си тук. Имам и приятели тук, особено в БАН.


На награждаването споменахте, че се надявате на увеличено сътрудничество с БАН. В какво се изразява то?


- Малко по-късно ще разговаряме, за да видим дали може да направим нещо. Не мога да обещая, че Google ще направи нещо голямо тук. Но мога да кажа, че в моя екип вече има един българин, скоро и друг носител на наградата "Джон Атанасов"  - Кузман Ганчев, ще се присъедини.


Преди години искахме да работим със специалисти от БАН и да съберем данни, които да използваме за трениране на системата с български език. За жалост логистиката беше много трудна и Google намери друг начин, който доведе до възможността да можеш да говориш на български с Android и той да те разпознава.


Имате ли впечатления за нивото на науката у нас?


- Честно казано, не познавам много хора тук. Познавам българи, които са в чужбина, и пропорционално в компютърната лингвистика има много българи. Повече са, отколкото някой би очаквал за такава малка държава, и хората остават изненадани.


Често ме питат на какво се дължи това. Не знам какъв е точно отговорът, но смятам, че от БАН и от специалността по компютърна лингвистика в Софийския университет излизат добри хора.


Вероятно сте чували и за зараждащата се стартъп култура у нас. Като човек с поглед над технологиите извън нашето ежедневие в региона, какво бихте посъветвали тези компании?


- Да, знам за стартъп обществото тук. Наскоро в Берлин, който също е своеобразна столица на стартъпи, гледах репортаж за българи, които са учили там и сега си идват в България, за да развиват бизнесите си тук. Това, което научих в Америка, е да не мислиш само за малки проблеми. Трябва да имаш големи амбиции и да пробваш да промениш света.


Не трябва да се страхуваш, че започваш сам. Всичко може да се случи. Технологиите не изискват огромни фирми. Може и някоя малка фирма с няколко души персонал да направи нещо много голямо и интересно.


Паралелно с работата си в Ню Йорк организирате и курсове, където преподавате на студенти. Кое се оказва по-лесно: да създаваш и разработваш нови технологии или да ги преподаваш?


- И двете са ми много интересни. Определено не бих искал да правя само едното или само другото. Работата ми позволява да виждам кои неща се използват в реалността. Това позволява да дадеш по-интересна перспектива. Google е на доста високо ниво и когато студентите чуят, че дадено нещо наистина се използва, а не е само теория, това привлича много голям интерес.


Хубавото на преподаването е, че те кара да седнеш и да погледнеш нещата отстрани. Можеш да видиш дали това, което правиш, е основа за нещо по-голямо и как да организираш всички различни системи. Докато пишеш лекцията се замисляш по-дълбоко за някои неща и си организираш твоето мислене, което помага за изследователската работа.


Самите студенти вероятно също често дават интересни идеи или гледни точки.


- Да, това е много важно. Не обичам да говоря само аз и да ме слушат. Предпочитам да е по-интерактивно. Лекциите, които преподавам, първоначално бяха за 15 души. Миналата година ги увеличихме на 30, но не искам да са повече, тъй като става трудно да има диалог. Когато са по-малко, хората питат въпроси, получава се дискусия и това дава идеи за много неща.


В тази връзка, как трябва да протича едно обучение? У нас много се говори за необходимостта от образователна реформа, но реалните действия са много малко.


- Специално за информатиката - тя е приложна наука и е важна практиката. Трябва да се програмира, но не общи примери, а практически неща, които след това студентите могат да използват за нещо. Например в моя курс по компютърна лингвистика студентите правиха проекти за граматичен анализ.


Последната година пък направих друга система. След като студентите програмират проекта си, трябваше да го качат в една страница и там той автоматично се тестваше на изцяло нови данни. След това излизаше конкретен резултат на точност на анализа. Имаше и класация за най-добрите.


Тъй като всеки искаше да е първи, всички студенти положиха много повече усилия в домашните и постигнаха по-интересни резултати, измислиха нови техники. Затова е важно обучението да е практическо, да не е само математика и теория.


Невинаги е възможно, но често е възможно.


И накрая, един класически стандартен въпрос: Какво предстои за вас в бъдеще?


- Повече от същото. Не очаквам да се промени нещо. В Google подготвяме доста интересни неща, които следващата година ще покажем и продължаваме напред. В компютърната лингвистика също има доста ползотворни неща и голям напредък. Но е ясно, че в следващите 3 до 5 години няма да имаме компютри, които да разбират езика напълно, така че ще си имам работа (смее се).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Супер статия и поздравления за носителя на наградата!

  "Да, България"
 2. 2 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 685 Неутрално
 3. 3 Профил на por.traktorist
  por.traktorist
  Рейтинг: 388 Неутрално
 4. 4 Профил на ptr_sofia
  ptr_sofia
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Такива преподаватели са нужни на България, а не дърти комуняги, завършили в "Ленинград" преди 40 години! Затова образованието ни затъва! Липсват иновации...

 5. 5 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Неутрално

  За съжаление умните мисли на този млад българин ще останат в миманса на гнусни политическо-мафиотски преговори, пошли музикални вечерни "формати", заглавия за риалитита във вестниците, асаньори-убийци и шофьори на маршрутки -потенциални убийци.
  За това - максимален репост в социалните мрежи на тази статия, не ни е останало много друго.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 6. 6 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Роден е в София, като през 1991 г. се мести с родителите си в Берлин. Там завършва магистратура и се премества в университета в Бъркли, Калифорния за докторантурата си.[/quote]
  Enough said.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2091 Весело

  Не мисли само за малки проблеми, а искай да промениш света
  _____
  Това нещо като мото на галактическите либертарианци ли е?

  Като гледам как промениха света ....1/3 гладуват ...
  1/3 са с промити мозъци по методите NLP а останалите се чудят на къде да тръгнат !?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Мда, след като си платя сметките към ЕВН, ВиК, мобилните оператори, държавата и вси4ки останали по веригата, и след като успея все пак да поспестя достатъно пари за храна и елементарни ежедневни нужди ако въобще успея), може и да запо4на да мисля как да променям света... Такива като това ина4е симпати4но мом4е е редно да се замислят преди да правят подобни изказвания. Просто си ли4и, 4е живеят в друга реалност.

 9. 9 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante за свобода на словото":

  Светът живее в най-мирния си период и с най-малък процент бедни и гладуващи хора в момента благодарение на хора като доктор Петров.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 10. 10 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Доктор Слав Петров изглежда много откровен,говори разбираемо,има ясна цел не само в близък,а и в средносрочен план.Неговият профил в Гуугл лингвистиката е наистина голямо предизвикателство!
  Желая му здраве и да постигне онова,което иска!

  Tony
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  До коментар [#9] от "Сашо":
  Сашко гуглето са алчни скъперници !
  Кога за последен път сте се вглеждали в очите на дете, живеещо в бедност?
  Понастоящем 2,4 милиарда души по света са заставени да живеят с по-малко от 2 долара на ден, а 1,2 милиарда - с по-малко от 1,25 долара. Докато при едно равномерно разпределение на богатствата всеки жител на Земята би разполагал с по 23 долара дневно/Investig'Аction
  [quote#8:"gdobranov"]Мда, след като си платя сметките към ЕВН, ВиК, мобилните оператори, държавата и вси4ки останали по веригата, и след като успея все пак да поспестя достатъно пари за храна и елементарни ежедневни нужди ако въобще успея), може и да запо4на да мисля как да променям света...[/quote]
  Кой си ти ,че да променяш света ? Щом такива като Сашко и Д-р Слав Петров вече искрено вярват ,че алчността на глобалната либерастия е нещо позитивно и ще нахрани бедните и онеправданите!???


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Д-р Слав Петров, Google: Не мисли само за малки проблеми, а искай да промениш света
  ....
  Но първо-шпионирай света и събирай данни!

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#11:"comandante за свобода на словото"]гуглето са алчни скъперници ! [/quote]

  http://en.wikipedia.org/wiki/Google.org

  100 милиона долара за благотворителност от 2010 насам не ми изглежда като алчност.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 14. 14 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 619 Неутрално

  "Хората не искат да пишат, а искат да говорят с устройствата си."

  Аз лично предпочитам да говоря с хора, не с устройства;
  но тъй като повечето хора са наистина постоянно заети с устройствата си, май верно ще трябва да си лафя с Гугъл след някоя и друга година.

 15. 15 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 591 Неутрално
 16. 16 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Трагедия-сложете това момче до СерГей Станишев и вижте разликата.А дрогарят СерГей ни беше и премиер и какво ли не.От момчето лъха на интелект и култура ,а от Серж лъха тройной.Това е трагедията-момчето е заминало и едва ли ще се върне.

 17. 17 Профил на ot Bansko
  ot Bansko
  Рейтинг: 574 Неутрално

  "Невинаги е възможно, но често е възможно." Пробвайте!

 18. 18 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#13:"Сашо"]100 милиона долара за благотворителност от 2010 насам не ми изглежда като алчност. [/quote]
  До коментар [#13] от "Сашо":
  Сега ще ти каже и за Бил Гейтс, че е анархо-икопномически пънкар, неолибертиански бандеровски фашисто-масон, пиндоски еврогей и алчен зъл капиталист.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 19. 19 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Слав Петров изглежда и най-вероятно е пич, но въпреки това ми е трудно да се абстрахирам от това, че е част от една от "най-обсебващите" компании на нашето време.
  Пожелавам му успех.

  simple mind
 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Прави впечатление мисленото на този млад човек, но на практика, той е израсъл и се е образовал в чужбина, и то в две от водещите държави в света. От голямо значение е този факт, за да успееш да формираш глобално и иноваципнно мислене.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 528 Неутрално

  "... информатиката - тя е приложна наука и е важна практиката. Трябва да се програмира, но не общи примери, а практически неща, които след това студентите могат да използват за нещо..."

  ++++++

 22. 22 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#8:"gdobranov"]Такива като това ина4е симпати4но мом4е е редно да се замислят преди да правят подобни изказвания. Просто си ли4и, 4е живеят в друга реалност. [/quote]
  Пич, не обвинявай за собствените си проблеми и евентуална некадърност можещите повече от теб.
  Съвет - ако спреш да използваш 4 вместо Ч имаш малко по-добър шанс да се реализираш достойно. Ако спреш да се оплакваш от сметките, а вземеш да помислиш, пообразоваш и съответно поработиш повечко - шанса ти за достоен живот съществено ще се увеличи.

  Led Zeppelin Forever !!!
 23. 23 Профил на ptr_sofia
  ptr_sofia
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#22:"mun_cho13"]Ако спреш да се оплакваш [/quote]

  Правилно! Българите се водим за бедни, защото не работим, гледаме винаги да минем между капките и все търсим далаверата. А за мрънкането дори не желая да почвам да говоря...

 24. 24 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 762 Весело

  [quote#11:"comandante за свобода на словото"]Докато при едно равномерно разпределение на богатствата всеки жител на Земята би разполагал с по 23 долара дневно/Investig'Аction[/quote]
  Тезата е стара, че чак древна. Микро-коментар: добре - разпределяме равномерно и всеки има по 23 $ дневно. И всички са/сме радостни и доволни, нали? Питам - тогава:
  1. Кой ще плаща и от къде ще намери пари за създаването на нови лекарства, компове, програми, ел. източници, ЛЕД лампи и за всичко останало, дето ни бута и дърпа живота напред?
  2. Какъв ще е стимула на хора като Слав и стотиците като него да бачкат и да обучават следовници - след като всички получават по 23 $ на ден?
  3. Какъв ще е стимула на редовия доктор, инженер, полицай, ватман, ако щеш, да си усъвършенства занаята - в наша полза, след като вали-гърми 23 $ на ден му са гарантирани?
  4. Какъв ще е стимула на Джон от Либерия и на Хасан от Филиповци да спре да прави деца, а да ги праща на училище и ги прави хора, след като е по-лесно да дава 23-те $ за пукница?
  4. И лично на тебе - какъв ще ти е стимула да се напъваш да четеш и работиш като улав, ако знаеш, че на края на всеки ден 23 $ ти се изсипват в банковата сметка?
  Поука: прочети нещо, обмисли го и като видиш, че си измислил нещо ново, дето никой не се е сетил досега - тогава го напиши и се подпиши. Ще ти се радваме всички и ще те предложим за награда, даже.

  Поздрави
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  "...искай да промениш света..."
  Само че,за това се искат качества,които малцина българи притежават.

 26. 26 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#13] от "Сашо":

  Да, изглежда като PR.

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#25] от "rosiraycheva50._":

  Не че нещо,но на въпроса какво отличава социалистите от другите,Станишев отговори,че само те искали "да променят света"! Та по полека с мерака да се променя света!
  А и всъщност,защо да се променя света? Не е ли по-скоро целта човечеството отново да бъде върнато и насочено по един как да кажа,естествен път? Не мога да намеря точната дума в момента...Естествен път имам предвид пътя по който е тръгнала Антична Европа...

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#24] от "Starec":

  В компания спорехме разгорещено,(след като бяхме пресушили няколко бутилки "Джони",по най-различни теми,когато стигнахме до темата за новият глобален свят. И един от нас даде най-точната представа за този свят:Първо-той да има постоянно,устойчиво (що-годе),икономическо развитие. И второ-да има що-годе справедливо разпределение на благата.
  Този наш дебат беше ПРЕДИ да ни връхлети световната криза,която както виждаме днес прати на майната си стабилното икономическо развитие и разшири пропастта между бедни и богати. И всъщност самата прекрасна идея за глобален свят се спихна като продупчен балон!

 29. 29 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 272 Неутрално

  И кой КОЙ КОЙ е тоя път бе!!! На естествения подбор??!!
  Ми аз сам съм си шеф, малка фирма с 1 човек персонал :Д, ама клиентите като нямат пари и да имаш качествена услуга пак умираш, няма как да ти платят!!!

  ПУТИН АКБАР
 30. 30 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  за компютьрната лингвистика освен думи трябва и картини на предмети които компютьра да свьрзва с думите от което следва че трябват и камери които да анализират обектите
  на времето е имало експеримент с дете на какьв език ще проговори без да му е говорил някои и то не проговорило никакьв език

 31. 31 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  с прьстите на рьцете може да се показват двоични числа като изправените прьсти са единици а свитите прьсти са нули.прьстите на рьцете могат да показват две на осма степен или две на десета степен т.е. 255 или 1024
  сьщо може да се смята и шестнадесетичната броина система
  1111 1111
  0000 0000

 32. 32 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  гоогле скаи може да направи вьзможно хората да вдигат вертикал и полет по този вертикал от местоположението кьдето се намират и да видят през какви звезди и галактики ще преминат по вертикала

 33. 33 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#26] от "JPJ":

  Пиар, който помага на хората. Какъв е проблемът?

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 34. 34 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 862 Любопитно

  Нека обърна внимание на това ,че проекта трябва да обърне и към човешката природа- психология.До колкото сега сме опознали масовата практика за използване на езика на който говорим обикновено надделява най-опростената форма,да човека е мързелив по природа. В този смисъл имам усещането ,че вместо информатиката да се развие е в посока усъвършенствано използване на езика ,хората ще се принизят към програмите като в началото ще е много модерно и..."куул",лед време ще се наложи като норма и така ще загубим езика на книгите ,които след време ще се превърнат в архаични и неразбираеми ...човешката историята познава това.
  Идеята е ,че трябва да се мисли и в посока -езика да се запази и обогатява в стандартите на най-добрите образци от литература на дадения език.
  Може да се поработи в посока на няколко вида превод в зависимост от стила избран от потребителя:
  -сленг -
  -официален
  -"програмистки"
  -уличен
  както и графичното им представяне ,чрез геометрична "тежест" и вектор показващ посоката на преведената дума или израз и ...и още един куп идеи.
  Ако автора реши ,че е нужно може още да развием дискусията тук, и ние да помогнем с ...

  Успех в начинанието !
  Всеки може да промени света ,или поне всеки може да желае това ,като носи и персонална отговорност за това си желание.

 35. 35 Профил на vasil_kalojanov
  *****
  Любопитно

  До коментар [#34] от "!D !":

  Хареса ми коментарът Ви!
  Със семиотика ли се занимавате?

 36. 36 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#33] от "Сашо":

  С PR-а не знам дали има проблем. Но е добре да се нарича с истинското му име, а не благотворителност. А колко помага... ми е трудно да кажа, остава да го приема на доверие, както правиш ти.

  Иначе за проблема с гугъл всички знаят - работят за NSA.

 37. 37 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#8] от "gdobranov":

  Всяко начало е трудно... като за начало започни да използваш Ч вместо 4...

 38. 38 Профил на no_sense
  no_sense
  Рейтинг: 225 Весело

  Извинявай, приятелю, но хората в България гладуват и е все тая колко далече и високо си стигнал с немския си паспорт.

 39. 39 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  гоогле еартможе да направи спускане под земната кора и пеминаване през магмата стигаики до центьра на земята както е по романа на жул верн а сьщо така и хората да могат да видят какво се намира на обратната страна на земята от позицията кьдето живеят

 40. 40 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 442 Любопитно

  ....."хората не искат да пишат , а да говорят с устройствата си".....
  ПС: ...и хората ще искат все повече и повече, както разумни, така и неразумни даже фантастични неща.....и в края на "процеса" няма да се знае кой от кого и какво иска....между другото знаете ли как приложно съвпада програмирането с РНК и възпроизвеждането му с ДНК.....или както се казва "това началото на края ли е"...... след безкрайни хилядолетия....
  ....х.мм....каква фантастика днес, а не може ли да бъде реалност утре...

 41. 41 Профил на bokalcho11
  bokalcho11
  Рейтинг: 175 Неутрално

  Благодаря за статията!

 42. 42 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#11:"comandante за свобода на словото"]Понастоящем 2,4 милиарда души по света са заставени да живеят с по-малко от 2 долара на ден, а 1,2 милиарда - с по-малко от 1,25 долара. Докато при едно равномерно разпределение на богатствата всеки жител на Земята би разполагал с по 23 долара дневно[/quote]
  Не всичко може да се сведе до кръчмарски калкулации. Комунистите все забравят, че за да има богатство което да разпределят по равно между всички, първо някой трябва да създаде самото богатство. Но започнеш ли да разпределяш богатството по равно, създаващите го изведнъж изчезват. Изчезва и богатството. След което равните започват да живеят не с 1,25 долара на ден, а с 0,25 долара в добрите дни.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#34] от "!D !":

  Когато започнем да си говорим с компютъра, заначи ли че сме открили ИИ?

  klimentm
 45. 45 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#44] от "klimentm":

  На този етап ,говоренето с компютъра/машината е по-скоро заблуда или ментален проблем ,който трябва да се лекува.
  А за изкуственият интелект ще се позова на една мисъл на Айнщайн:
  -Съвременните машини могат да решат и най-сложната задача ,но не могат да измислят нито една от тях.
  Т.е. ИИ ще бъде признат едва когато започне да любопитства извън нашите напътствия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK