Американската компания Progress Software придобива Telerik за 263 млн. долара

Васил Терзиев, Светозар Георгиев, съоснователи на Telerik.

© Юлия Лазарова

Васил Терзиев, Светозар Георгиев, съоснователи на Telerik.Българската технологична компания Telerik ще бъде придобива от американската Progress Software. Двете компании са сключили окончателно споразумение, с което базираната в Бедфорд фирма ще придобие българския доставчик на инструменти и решения, съобщават от компанията.


Progress и Telerik ще обединят технологиите и разработките си. Двете компании ще предоставят цялостна платформа във виртуалния облак и локална платформа. За сега те не разкриват финансовите подробности около сделката.


Според данни на The Wall Street Journal обаче, сделката е на стойност 263 млн. долара. Progress  отбелязва, че Telerik има приходи на стойност над 60 млн. долара през последните 12 месеца. Същите данни са публикувани и на официалния сайт на Progress.
"Силата на Telerik е в това да помага на разработчиците да създават елегантен потребителски интерфейс за приложения в облака, както и за локални и за уеб приложения", коментира Фил Пийд, изпълнителен директор на Progress Software, в официално съобщение. Двете компании ще обединят усилия в предлагането на решения и за разработка на персонализиран интерфейс, поддръжка на свързаност с множество източници на данни и др.


Разработките на Progress Software се използват от над 4 млн. потребители и 47 хил. компании в 175 държави по света. Технологиите на Telerik се използват от над 1.4 млн. разработчици и 450 от петстотинте компании във Fortune 500.


Очаква се придобиването да бъде финализирано в началото на декември т.г. След това започва процедурата по одобрение от регулаторите. Когато сделката приключи окончателно, основателите на Telerik и представители на управленския екип ще се присъединят към Progress Software.


Обединяването с Telerik ще превърне Progress Software в една от най-големите групи разработчици в света. Тя ще работи с ABL, .NET, Java, JavaScript, Node.js и ще разработва инструменти за създаване на богат набор от приложения и интерфейси за тях.


"Като част от Progress ние допълнително ще развием нашите корпоративни услуги и услуги в "облака", и ще продължим да предефинираме съвременното разработване на приложения. Очакваме тази нова глава драстично да ускори растежа ни и да предостави повече и по-големи възможности за служителите, клиентите и партньорите на Telerik и Progress", коментира в официално съобщение Васил Терзиев, съосновател и изпълнителен директор на Telerik.


Освен със създаването на инструменти за разработчици Telerik е известна и със своята академия за обучение на програмисти. Компанията полага и много усилия в привличането на децата към програмирането и създава специализирани курсове за техните първи стъпки в света на разработчиците.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK