Тим Кук официално обяви, че е хомосексуален

Тим Кук официално обяви, че е хомосексуален

© Lucy Nicholson, ReutersИзпълнителният директор на Apple Тим Кук официално обяви, че е хомосексуален. Той направи това в авторска публикация за сп. BusinessWeek.


"През професионалния си живот винаги съм се опитвал да пазя известно ниво на лично пространство. Идвам от скромни корени и не търся да привличам внимание към себе си", пише Кук.  Той казва, че впоследствие е осъзнал, че това му желание всъщност му пречи да направи нещо, което смята за по-важно.


"От години съм открит за сексуалната си ориентация с много хора. Много от колегите ми в Apple знаят, че съм гей, и не изглежда, че това променя отношението им към мен", допълва той.
"Макар и никога да не съм отричал сексуалността си, не съм я признавал публично. До този момент. Нека съм ясен: Горд съм, че съм гей, и смятам това за един от най-големите дарове, които Бог ми е дал", пише още Кук.


Според него сексуалната му ориентация му е позволила да разбере по-добре какво е да си малцинство. Това го е научило да съчувства и е обогатило живота му, казва Кук. "Освен това ми даде дебела кожа като на носорог, което е полезно, когато си изпълнителен директор на Apple", допълва той.


Макар че не се определя за активист, Кук пише, че чрез признанието си се надява да помогне на хората, които се притесняват, да направят същото. Щом изпълнителният директор на Apple e хомосексуален, то това показва, че няма нищо страшно и подобни действия трябва да се подкрепят, допълва Кук.


"Признавам, че не е лесен избор. Личното пространство е важно за мен и затова ще задържа малка част от него. Моят живот е Apple и ще продължавам да прекарвам практически цялото си будно време концентриран да бъда възможно най-добрият изпълнителен директор, който мога да бъда... Част от развитието на обществото е разбирането, че човек не се определя по сексуална ориентация, раса или пол. Аз съм инженер, чичо, любител на природата, фитнес маниак, син на Юга, спортен фанатик и много други неща. Надявам се, че хората ще уважат моето желание да се фокусирам над нещата, за които съм най-подходящ за работата, която ми носи радост", пише Кук. Той споделя, че компанията също го подкрепя и ще продължи да се застъпва за равенство между хората и занапред.


Самото признание на Кук не е особена изненада, тъй като за сексуалната му ориентация се говори от години. Журналисти от Силициевата долина дори неведнъж са споменавали името му в материали за хомосексуалистите в Меката на технологиите. Самият той никога не коментираше публикациите, като никога не е и бил питан директно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK