Бившият главен адвокат на NSA обяви, че BlackBerry е залязла заради криптирането на данни

Бившият главен адвокат на NSA обяви, че BlackBerry е залязла заради криптирането на данни

© Jason Reed, ReutersБившият главен адвокат на NSA Стюърт Бейкър смята, че именно криптирането на данните е довело до залязването на BlackBerry. По време на конференцията Web Summit той обяви, че в момента се води кибервойна между американското правителство и технологичните компании.


"Държавните институции са финансирали някои от тези инструменти, например Tor, който беше използван по време на Арабската пролет, за заобикалянето на китайската защитна стена в интернет и др. Но в момента тези криптовойни се водят предимно между американското правителство и американски компании", казва той пред в. Guardian. Той дори казва, че криптирането на данните от страна на компаниите е по-враждебно към западното разузнаване, отколкото е самото разузнаване на Китай или Русия.


Според Бейкър криптирането на информацията е лош бизнес модел. Той твърди, че поради криптирането на данните BlackBerry е ограничила бизнеса си в държави, които изискват по-строг контрол над комуникационната информация, например Индия и Обединените арабски емирства, като същевременно не са били добре приети в Китай и Русия. Това е довело до ограничение на потенциалните пазари, с което компанията не е могла да се бори с конкуренцията.
Бейкър твърди, че пазарът за пълно криптиране на данни е много малък. Според него фирмите си мислят, че вършат нещо правилно, без това да е така. "Технологичните компании опонират на NSA, защото изглежда добре за имиджа им, вместо да направят нещо да променят начина, по който правителството да получава данните", допълва той.


Според изпълнителния директор на компанията CloudFlare Матю Принс обаче Бейкър не е прав. Принс казва, че бизнесът на технологичните фирми е базиран на доверие и разкритията на Сноудън са били сериозен удар по компании като Google. Според него вече е отминало времето, в което фирмите искат да сътрудничат на правителствата. Вече по-важно е да се гарантира сигурността на информацията.


"В Google например вече има екип, който преглежда всеки ред от всеки код на софтуера, който прави ядрото на интернет. Резултатът от разкритията на Сноудън е, че в момента вече изграждаме един по-добър интернет", завършва Принс.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK