Бившият главен адвокат на NSA обяви, че BlackBerry е залязла заради криптирането на данни

Бившият главен адвокат на NSA обяви, че BlackBerry е залязла заради криптирането на данни

© Jason Reed, ReutersБившият главен адвокат на NSA Стюърт Бейкър смята, че именно криптирането на данните е довело до залязването на BlackBerry. По време на конференцията Web Summit той обяви, че в момента се води кибервойна между американското правителство и технологичните компании.


"Държавните институции са финансирали някои от тези инструменти, например Tor, който беше използван по време на Арабската пролет, за заобикалянето на китайската защитна стена в интернет и др. Но в момента тези криптовойни се водят предимно между американското правителство и американски компании", казва той пред в. Guardian. Той дори казва, че криптирането на данните от страна на компаниите е по-враждебно към западното разузнаване, отколкото е самото разузнаване на Китай или Русия.


Според Бейкър криптирането на информацията е лош бизнес модел. Той твърди, че поради криптирането на данните BlackBerry е ограничила бизнеса си в държави, които изискват по-строг контрол над комуникационната информация, например Индия и Обединените арабски емирства, като същевременно не са били добре приети в Китай и Русия. Това е довело до ограничение на потенциалните пазари, с което компанията не е могла да се бори с конкуренцията.
Бейкър твърди, че пазарът за пълно криптиране на данни е много малък. Според него фирмите си мислят, че вършат нещо правилно, без това да е така. "Технологичните компании опонират на NSA, защото изглежда добре за имиджа им, вместо да направят нещо да променят начина, по който правителството да получава данните", допълва той.


Според изпълнителния директор на компанията CloudFlare Матю Принс обаче Бейкър не е прав. Принс казва, че бизнесът на технологичните фирми е базиран на доверие и разкритията на Сноудън са били сериозен удар по компании като Google. Според него вече е отминало времето, в което фирмите искат да сътрудничат на правителствата. Вече по-важно е да се гарантира сигурността на информацията.


"В Google например вече има екип, който преглежда всеки ред от всеки код на софтуера, който прави ядрото на интернет. Резултатът от разкритията на Сноудън е, че в момента вече изграждаме един по-добър интернет", завършва Принс.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Най-интересното е, че донякъде е прав.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 924 Любопитно

  "... вместо да направят нещо да променят начина, по който правителството да получава данните"

  Типично, безпардонно чиновническо изказване ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 3. 3 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Гадно, а, бъркат ли ви по д... крипто технологиите? Свиквайте!

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3594 Весело

  [quote#1:"today "]Най-интересното е, че донякъде е прав. [/quote]
  Ми да!

  Както би бил прав и онзи, който би казал, че в България ако не бутнеш рушвет - сам си вредиш на бизнеса.

 5. 5 Профил на portocala
  portocala
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "...Резултатът от разкритията на Сноудън е, че в момента вече изграждаме един по-добър интернет..."
  По-добър за кого?

 6. 6 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 388 Весело

  С една дума, "невидимата ръка".... на пазара....

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 7. 7 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 388 Весело

  http://www.thetimes.co.uk/tto/news/uk/defence/article4256920.ece

  Ша остаите ората без работа бе, серсеми...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 8. 8 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  много контрол , много нещо , биг брадър ви гледа , спете спокоино деца

 9. 9 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  Блекбери залязоха поради проста причина, че проспаха смартфона по същия начин както Нокиа и Моторола, които държаха на телефони с бутони.
  Блекбъри успя в началото да лапне голям пазарен дял и беше символ за телефон, от който може да пишеш, изпращаш и получаваш имейл.
  Някои бизнесмени постоянно цъкаха по бутоните с което на устройстовто излезе прякорът "Крекбъри".... но с течението дори и най-заклетите фенове на Блекбъри (като един мой познат адвокат минаха на "секси" Айфон, което е съвсем друг начин на писане - трябва да му свикнеш)

  В момента всеки джигитаец продава смартфони като луд, само не и традиционните производители на телеком-оборудване като Ериксон, като Моторола, като Алкател, да не говорим за Сименс, които отдавна не са в играта.

  Та да си додем на думата - една фирма залязва, когато няма клиенти.
  Аз например все още си ползвам старото Блекбъри, въпреки, че фирмата ми е дала нов Самсунг смарртфон, който съм го зарязал, защото ми е много сложен.

 10. 10 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Всъщност е точно обратното - Blackberry залезе единствено и само, защото технологично не успя да се справи с иновациите в сектора. Не успя да изкара продукт, който да се конкурира с Apple и Samsung на ниво потребител. Агонията му продължи по-дълго точно заради криптирането на данни - все още Blackberry е стандарт за много корпоративни клиенти, където защита на данни е по-важна.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 11. 11 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 781 Неутрално

  естествено NSA ще са най-щастливи ако компютри имат само те, а хората общуват чрез димни сигнали, хартиени писма, или в най-лошия случай факсове.
  Всичките NSA -подобни образувания наистина са си въобразили, че без тях света ще спре да се върти, че имат безусловното право да си напъхат носа навсякъде, а опитите да се държат под контрол и проверяват застрашават националните сигурности. Наглостта им расте в геометрична прогресия и е крайно време да бъдат поставени на мястото си.
  Колкото до Blackberry - без криптирането на данни отдавна нямаше да съществува.

 12. 12 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "В Google например вече има екип, който преглежда всеки ред от всеки код на софтуера, който прави ядрото на интернет."

  Ай ай ай ай….ядрото на интернет…

  When you’re young, you look at television and think, There’s a
  conspiracy. The networks have conspired to dumb us down. But
  when you get a little older, you realize that’s not true. The networks
  are in business to give people exactly what they want. That’s a far
  more depressing thought. Conspiracy is optimistic! You can shoot
  the bastards! We can have a revolution! But the networks are really
  in business to give people what they want. It’s the truth.

  Стив Джобс….Има доста по тривиална причина за залеза на Блякбъри. Не дават на хората това което искат. Явно не е криптиране, което всъщност те предлагат и едва ли не остана последното им конкурентно предимство.

 13. 13 Профил на kombainera
  kombainera
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Блекбери залязоха, защо с криптирането си блокираха достъпа до определени пазари" ми звучи като "Краставиците са смъртоносни, защото 100% от консумиралите ги рано или късно умират". Това е напълно погрешно интерпретиране на фактите. Както няколко души вече споменаха, Блекбери залязоха, защото не успяха да яхнат вълната на смартфоните. Ако това за криптирането беше вярно, то Гугъл вече трябваше да е фалирала след цензурирането на найни сайтове на големи пазари като Китай и Турция.

 14. 14 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Какво означава "главен адвокат"? Адвокат е свободна професия. Може би се касае небрежен, както обичайно, превод на "главен юрисконсулт"?

 15. 15 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ... егаси, "ушака"...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 16. 16 Профил на alienfromcuba
  alienfromcuba
  Рейтинг: 442 Неутрално

  1. За кибервойните е прав.
  2. За това, че е правителство с/у компании - зависи.
  3. За Блекбъри - мисля, че греши. Просто неиздържаха на нивото на иновация.

  Това за "Тор" не го знаех. Наистина има яко шпионаж, за които се знае от проекта Ешелон нататък. Ако някой го интереусва може да чуе Arjen Kamphuis в Лондон Риъл. Той е написал и няръчник за основни правила на безопасност. Ако някой го интересува да ми каже и ще потърся връзката.


 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Смешно твърдение.

  klimentm
 18. 18 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Блякбери и Нокия залязоха защото даваха на клиентите на час по лъжичка. Скоро даже имаше интервю с някакъв техен бивш корпоративен дирек дето дуднеше че Ябълката нарушила негласното споразумение да не се пуска смартфон с пълноценен браузер щото щял да бълва много трафик и да претовари операторите, разбираш ли. И на такива малоумници им плащат дебели заплати. Сега не трябва да се сърдят на резултатите си. Колкото до сигурността вече беше обявено че службите следят и криптираните съобщения на Блякберитата. Изобщо да разчиташ за сигурност на компания от САЩ и Канада е направо смешно.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 19. 19 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  1. Факт е че Блакбери криптират добре и затова ги забраниха на доста места по света. Но не и в Америка, където според средностатистическия сульо само там подслушвали.
  2. Аз лично мисля че този зор с криптирането сега е тайно поощряван точно от НСА. Защо? Ами нека да помислим. Тези които искат да се пазят използват електронни комуникации много рядко. Престъпници и терористи гледат да не изполват мобифони. Ако има силни крипто кодове повече хора ще са спокойни и ще пращат дата и други неща по-често. Хайде сега да помислим кой има най-силните суперкомпютри и програми за разбиване на кодове. Дали пък това не е чердже послано точно от НСА за такива които си мислят че инкрипшън ще им помогне? Не забравяйте че всеки код има ключ. И тези които са рзработили кода имат и ключа. Може ли някой да гарантира че точно те няма да дадат или продадат ключа?
  Аз имам инкрипшън програма която се сваля безплатно от интернета. Криптира всичко в реално време. Има дори опция да покаже диска ти като празен. Има две пароли. Едната е да я дадеш под натиск - например ако някой започне да ти реже пръстите тогава му даваш парола която отваря диска .. но показва само дата която не е истински компроментираща. Истински тайните неща остават скрити и разбъркани от втора парола. Хитро нали! Само че щом аз и вие ги знаете тези неща как мислите професионалистите които ще ви режат пръстите за да кажете паролата дали не ги знаят и те?
  Имам познати които работят по проекти за ДАРПА. Похвалих им се колко хитро съм си криптирал джъмп драйва. Изсмяха ми се. Всеки код може да се кракне с достатъчно силен компютър. Кодирането само създава чуство за сигурност, нищо друго.

  California Über Alles
 20. 20 Профил на alienfromcuba
  alienfromcuba
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#19] от "Pontif А":

  1. По т.1. ако си феремер от Уайоминг надали те подлушват. Ако си Ангела Меркел, обаче...Така Израел подлсушва Дж. Кери и т.н.

  2. За криптирането - има логика, това което казваш. Въпросът е, че ако всеки криптира, според мен без да съм в ИТ сферата, е възможно да вдигнеш значително оперативните разходи за разкриптиране.

  3. В момента всичко става електронно - щом вече може да се плаща с Айфон - като все повече странични интереси ще искат да се докопат до инфото ти, ако то е ценно - от дребни хакери до индустриален шпионаж. До един праг криптирането би свършило работа.

 21. 21 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  До коментар [#20] от "cooldude3":

  Съгласен съм. Нека с криптирането да отсеят поне дребните хакери.
  Що се отнася до оперативните разходи те и сега са високи. Затова само се записва но не се подслушва. За 2013 година в САЩ са подслушвали само 12,000 човека за срокове от 2 до 6 месеца. Никой на света няма ресурс да подсушва голям брой хора. 99% от хората не представляват интерес. Тази афера се разду около Сноудън. И това което дразни не е че подслушват, защото те не подслушват реално (12К от 330М) а запазването на дата и за колко време я пазят. И това е ограничено от ресурси. Аз нямам нищо против да ме подслушват ако имат разрешение от съдия. Ще послушат и ще им доскучее. Имам против това да пазят някъде всеки сайт и всеки клик който съм направил в последните 30 години. Но това не може да се спре. Това го прави телефонната компания от създаването си миналия век - всеки разговор, време, продължителност и ответния номер са записани и ми се изпращат всеки месец със сметката - тя затова е 20 страници. Това не може да се избегне.
  А телефоните на Меркел и Кери абсолютно се подслушват от всички които могат да се докопат. Когато искат те имат други начини на скрамблинг.
  За мене тази тема е интересна само от "академична" гледна точка. Криптологията е цяла наука .. но аз нямам талант за това нещо. Просто ми е интересно.

  California Über Alles
 22. 22 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#19] от "Pontif А":

  Използваш TrueCrypt, който към текущия момент не се поддържа вече. Освен това самите основатели са го обявили като несигурен и препоръчват да се избягва. Всъщност програмката съдържа краден код от комерсиалния DriveCrypt и това беше причината за съдебни преследвания срещу авторите - бивши програмисти в SecurStar.
  За нашите местни милиционери и ДАНС предполагам и DOS-овския DiskReet би бил непреодолима пречка. За NSA, едва ли - все пак да не забравяме че ако си им особено интересен идват нестандартните техники за декриптиране като "Rubber-hose cryptoanalysis" на руски "терморектальный криптоанализ" и тогава оправия няма.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 23. 23 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 894 Весело

  Човека е адвокат ,не е техно експерт нопък чака някакви кинти ...от някъде .Нали звучи добре и конспиративно както той иска??

 24. 24 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 487 Неутрално

  ..Той твърди, че поради криптирането на данните BlackBerry е ограничила бизнеса си в държави, които изискват по-строг контрол над комуникационната информация, например Индия и Обединените арабски емирства, като същевременно не са били добре приети в Китай и Русия...

  .. тц ,тц как не го досрамя...кофти бизнес да си честен на това ниво...

 25. 25 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Истината е точно обратното:
  Което пречи на тоталното доминиране и достъп на СЛУЖБИТЕ НА САЩ върху данните на хората по целия свят бива унищожавано или купувано. Операционни системи, социални мрежи, програми , .....всичко трябва да има отворени задни врати за ТЯХ.
  Затова беше унищожена Нокия,. Затова и са мръсните атаки срещу Самсунг.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 26. 26 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  До коментар [#22] от "hypercube":

  Вече нищо не използвам просто защото на мене не ми е необходимо. Смешно е да се правя на Джеймс Бонд.
  трябва обаче да имам един файл с всички пароли за всички сайтове и акаунти които имам. А те вече са над 80. Не мога да ги помня всичките особено за сайтове които не използвам всеки ден.
  За целта съм си сейввал един Word file на Български (колко хора в Америка или света говорят Български). 250 страници статия за билки например с много снимки и графики вътре. Принтавл съм си всички пароли и съм ги снимал като фото. Това фото съм го погребал в този български файл. За да го намериш не можеш да използваш търсачка на думи ще трябва да разгледаш целия файл с всички снимки, защото е фотошопван в един ъгъл на снимка. Трябва да знаеш коя снимка е, да я отвориш и да зумваш ин. Не е хай тек но ти гарантирам че никой няма да се занимава да търси такова нещо. Поне не 99% от хакерите които майнват дата. А иначе съм сигурен че ако от ДАНС или НСА ме питат аз ще им кажа така или иначе просто защото нямам какво да крия.
  Според мене трика е на да купиш най-сложната криптология а просто да имаш различна. Не е важно да имаш най-сложния ключ а просто различен ключ който крадеца не е виждал. Ако аз и ти си направим система за криптиране на съобщенията ни само между нас двамата, колкото и да е проста ще затрудни търсачите защото ще бъде съвсем уникална. Ако системата дори и не изглежда като нещо което е криптирано а просто като ужасно дълъг и скучен файл .... още по-сигурно е.
  Е, сега вече може да се чустваме като истински шпиони.

  California Über Alles
 27. 27 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Не се хващайте за думата или думите.Знаете как се работи-намира се интересна според някое момиченце статия,пуска се през гугъл транслейтар и копи пейст -авторска статия.После трудно се чете и се чудиш как е написано в оригинала.Затова -да се пуска всичко в две колонки-на български и на английски.Повечето читатели на дневник разбират или знаят английски и ще им е по лесно.Може би само комунистическите тролове са малко по назад с езика,но тавариш Серьожка каза,че вече ще им спира нарядите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK