ФБР свали отново най-популярния сайт за продажба на наркотици и нелегални стоки

ФБР свали отново най-популярния сайт за продажба на наркотици и нелегални стоки

© Kacper Pempel, ReutersСлед мащабна операция ФБР успя да свали са втори път сайта Silk Road, който се смята за най-голямата онлайн дестинация за продажба на наркотици, оръжия и други нелегални стоки. Silk Road 2 се появи в т.нар. "тъмен интернет" след като миналата година ФБР свали неговия първообраз, съобщава сп. Wired.


В акцията са участвали още Европол и американският Департамент по вътрешна сигурност. Арестуван е и 26-годишният Блейк Бентал, който се смята за администратор на сайта Silk Road 2. Бентал е арестуван в Сан Франциско, като в сайта е бил известен с прякора Defcon. Той е обвинен в трафик на наркотици, пране на пари, хакерство и използване на фалшиви документи за самоличност.


Според властите Silk Road 2 е генерирал общи продажби на наркотици в размер на над 8 млн. долара всеки месец. Продавали са се всякакви видове наркотици, като разплащанията се извършват чрез вируталната валута Bitcoin.
"Нека сме ясни. Silk Road и всякакви други производни водят единствено към затвора. Тези, които искат да последват пътя на обвинените киберпрестъпници, трябва да разберат, че ние ще се връщаме колкото е необходимо, за да затваряме тези криминални онлайн пазари. Няма да се уморим", казва в изявление Прийт Бхарара, прокурор в Манхатън.


Разбираемо, властите не коментират детайли по операцията. Те казват, че са успели да внедрят в екипа на Silk Road 2 поне един агент под прикритие, още преди сайтът да тръгне през ноември миналата година. През май т.г. ФБР е успяла да локализира и местоположението на сървъра, въпреки системата Tor, която сайтът използва.


През това време администраторът Бентъл е конвертирал Bitcoin в общо 273 626 долара. Със 70 хил. долара е платил първата вноска на автомобила си Tesla Model S. Освен това е плащал и на екипа си, като агентът под прикритие е получил 32 189 долара.


От ФБР потвърждават, че в операцията попадат и други сайтове за нелегални стоки и разпространение на наркотици, които работят в "тъмния интернет". В Дъблин са арестувани двама души и са конфискувани близо 250 хил, долара.


Този път властите са били готови и за резервния план на Silk Road 2. Кодът на сайта е бил съхраняван на 500 места в 17 държави. Различни хора имат достъп до тях и могат да се координират и да създадат нов Silk Road за минути. От ФБР обаче този път са знаели в кои онлайн форуми трябва да протече тази координация и са ги свалили. Това не означава, че Silk Road 3 няма да бъде създаден, но ще е по-трудно, отбелязват от бюрото.


Други два сайта, които попадат под наблюдението на ФБР, са Agora и Evolution. След свалянето на първия Silk Road, стават по-популярни. Те имат по над 15 хил. оферти предимно за нелегални стоки. За момента не са свалени, но ФБР работи по въпроса.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK