Microsoft разработва слушалки, които помагат на слепи хора да се придвижват в града

Microsoft разработва слушалки, които помагат на слепи хора да се придвижват в града

© MicrosoftПридвижването на слепите хора е трудно, особено в големите и оживени градове. По данни на благотворителната организация Guide Dogs във Великобритания има 2 млн. души, които са се регистрирали с увредено зрение. От тях 180 хил. души рядко или почти никога не излизат, съобщава БиБиСи.


Проблемът е подобен и в други държави. От Microsoft искат да го решат с новата си разработка - слушалки за навигация. Те се свързват със смартфон и се нуждаят допълнителни сензори, които да са поставени из града. Чрез тях се изгражда 3D модел на заобикалящата среда и слушалките диктуват на човека как да се придвижва и го предупреждават за препятствия.


Дженифър Варник е служител на Microsoft и е с увредено зрение. Тя е един от основните хора в тестовете на устройството. Споделя в блога на компанията, че слушалките имат множество способности. Една от тях дори е да й казват, че автобусът, който чака, идва към спирката.
Засега системата работи само в един квартал в Лондон, където Microsoft са разположили сензорите на произволни обекти, сгради, стълбове. Те са съвсем малки и не привличат внимание, но могат да имат допълваща роля в бъдещата система.


От Microsoft допълват, че системата разчита на информация най-вече от GPS и готови карти. Сензорите генерират най-вече допълнителна информация и системата може да функционира и без тях.


Разработката цели да направи хората с увредено зрение по-независими и равни в обществото. Засега тя не е замяна на кучетата водачи например, но е ценно и полезно допълнение.


Тествалите я до момента споделят, че трябва малко време, за да се свикне с начина й на работа. Засега от Microsoft не уточняват потенциални срокове, в които устройството, може да се появи на пазара.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK