Американският президент Барак Обама подкрепи неутралността в интернет

Американският президент Барак Обама подкрепи неутралността в интернет

© Kevin Lamarque, ReutersАмериканският президент Барак Обама подкрепи запазването на неутралността в интернет. В официално изявление Обама призова американската Федерална комисия по комуникации (FCC) да рекласифицира глобалната мрежа като комунална услуга с ранга на електроснабдяването и водоснабдяването например.


"Дойде времето, в което FCC трябва да приеме широколентовия достъп до интернет в също толкова важен както други ключови услуги и трябва да има същите отговорности. Смятам, че FCC трябва да рекласифицира услугата и да не позволи регулация на цените и начина на достъп", заявява Обама.


Предложението му подкрепя позициите на привържениците на неутралността в интернет. Те от много време призовават FCC да рекласифицира интернет, но комисията не го прави, опасявайки се от политическите проблеми и лобита. Интернет компаниите са против настоящото предложение на FCC, което създава възможност за т.нар. приоритетизиран трафик. Така достъпът до някои онлайн услуги и сайтове може да се окаже по-бърз и евтин, отколкото до други, което ще наруши значително равнопоставеността в интернет.
Обама предлага четири правила, които да гарантират неутралитета в интернет. Първо, интернет доставчиците да нямат право да блокират достъпа до сайтове, които предлагат легално съдържание.


Второ, да не се позволява на доставчиците съзнателно да ограничават или оптимизират скоростта на достъп до конкретни сайтове. Трето, да няма платено приоритетизиране, т.е. "плати си, за да получиш по-добър достъп до този сайт".


Четвърто, връзката между доставчик и клиент да е без посредници. Освен това да се повиши прозрачността за това какво се случва и в частта от интернет между самите доставчици, бизнеса и между държавните институции. Така например да не се налагат ограничения или "оптимизации" от един доставчик конкретно за дадена компания.


Обама призовава FCC да приеме тези правила и за мобилния интернет. В момента те се предвиждат като база за фиксирания достъп, но мобилните връзки се увеличават значително и се превръщат в предпочитани от потребителите. Затова е важно неутралността на интернет да бъде приета и за мобилния интернет.


"Ако са внимателно развити, тези правила не трябва да създават тежести за интернет доставчиците и ще имат ясни и регулирани изключения за конкретни случаи и услуги, например критични мрежи, свързващи болници. Когато са комбинирани, тези правила ще означават всичко за запазването на отворения интернет", коментира Обама.


С това си предложение американският президент практически застава на страната на технологичните компании като Google, Netflix, Facebook и др. Те от самото начало са против предложението на FCC, което определят като риск за свободата и отвореността на глобалната мрежа. Обама и преди беше заявявал, че не одобрява сегашното предложение на FCC.


За пръв път обаче американският президент излиза със свое алтернативно предложение. То най-вероятно няма да се хареса много на телекомите, коментира анализаторът Ейми Шац от онлайн изданието Re/Code. Недоволството им бързо пролича, като операторът Verizon, обяви, че рекласифицирането на интернет би било "радикално обръщане на курса, което ще бъде изправено пред силни законови предизвикателства и най-вероятно няма да издържи в съда".


FCC е независима агенция. Нейното решение ще е самостоятелно и не може да бъде наложено от президента или Конгреса. Те могат единствено да й предлагат варианти, които комисията сама да прецени дали да вземе под внимание.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK