Истинската работа за мисията "Розета" сега започва, заявиха от ЕКА

Макет на робота "Филе".

© Reuters

Макет на робота "Филе".Истинската работа за орбиталния модул "Розета" и робота "Филе" сега започва, заявиха астрономите на Европейската космическа агенция. Те представиха първите данни и снимки от повърхността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, на която вчера се приземи "Филе".


Събитието е историческо по своето значение, защото досега никога не е бил приземяван апарат върху комета. Самата процедура по спускането на робота от "Розета" отне седем часа. На самия модул обаче бяха необходими 10 години, докато достигне до кометата и се изравни с нейната скорост и позиция.


Учените все още работят по изясняването на точната позиция на приземяване. Някои засечки в процедурата са довели до неочакван развой. Например харпуните, които не са се изстреляли. Причината за това все още не е известна, тъй като данните показват, че командата е била подадена и макарите са се задействали.
В резултат "Филе" не е успял да се закрепи за повърхността на кометата и е отскочил два пъти. Тъй като гравитацията е много ниска, първият отскок е продължил около 1 час и 50 минути. След него е последвал втори отскок, продължил 7 минути. В резултат "Филе" е изминал около 1 километър, което прави локализирането на позицията малко по-трудна. Тя ще може да бъде уточнена утре, когато бъдат получени новите данни.


Сегашното разположение обаче носи проблеми. От Европейската космическа агенция (ЕКА) заявиха, че в момента роботът е в почти вертикална позиция, като два от трите му крака са стъпили стабилно. Третият обаче "може да е в космоса" и трябва да се внимава много с маневрите, докато всичко не бъде изяснено. Въпреки това мястото е сравнително равно, което астрономите определят като късмет.


По-сериозен проблем е, че новата позиция на "Филе" се оказва в сянката на своеобразна долина. Слънчевите панели на робота получават само около час и 50 минути светлина на ден. Първоначалните изчисления са били слънчевата светлина да е достъпна между 6 и 7 часа дневно. Сега учените ще анализират какво означава това за възможностите на робота и как ще функционира той.


ОТ ЕКА заявиха, че въпреки това са доволни от развоя на мисията. От самото начало всички знаят, че шансовете на "Филе" са малки и има много неизвестни. Затова и събраната до момента информация е безценна. Сега предстоят да бъдат направени опити да се подобри ориентацията на робота, доколкото това е възможно, без да се рискува да бъде оттласнат от повърхността на кометата.


Той има вградена батерия, която ще му осигури около 60 часа работа. След като бъде направен анализ колко енергия ще се акумулира за презареждаемите батерии, ще се вземе и решение за бъдещето на робота. Ако той не може да бъде преместен, има вариант да бъде поставен в спящ режим и да изчака, докато позицията на кометата спрямо Слънцето се промени. Батериите имат нагреватели, които се активират автоматично и за тях е необходима единствено слънчева светлина.


Учените споделят, че истинската работа сега започва. След като преминат първите анализи, най-вероятно утре ще бъде направен опит да бъдат взети и първите проби от повърхността на кометата.


Специалистите вече са забелязали и интересни подробности около структурата на кометата и активните й процеси. Нейната повърхност може да не е толкова твърда, колкото се очаква. Освен това е забелязано и наличието на прах, като учените ще се опитат да разберат дали прахта е натрупана от движението на кометата в пространството, е или формирана от веществата в нейния състав. Забелязани са и бляскави материали, за които също ще бъде направен опит да бъдат проучени.


И ако бъдещето на "Филе" може да бъде много кратко, то за модула "Розета" има още много време. Апаратът има още 20 месеца живот и ще продължи да работи и след като "Филе" заспи завинаги. Засега данните показват, че всичко с "Розета" е наред и събирането на информация за кометата продължава.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1302 Весело

  Браво на европейците. Къде е НАСА? А верно, нямат вече совалки и разчитат на карго полети.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 2. 2 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1192 Неутрално
 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Браво.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 4. 4 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 510 Любопитно

  Похвала за мисията! Дано само не стане така, че 1 млрд. евро да са отишли и на кино с провала на приземяването. И пак са наполовина в сравнение с КТБ ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 5. 5 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Намаленото получаване на слънчева енергия е проблем, но преодолим според мен. Филе повече ще спинка и по малко ще работи. Но ще работи, и дано учените получат цялата необходима им информация.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 6. 6 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#4] от "pedro":

  Тя самата идея е безмислена поне за мене.Вместо да се колонизира луната,те са тръгнали кометите да изследват.Луната е най близко,и е на приблизително еднакво разстояние от Слънцето.Тоест ако може да заформят някаква атмосфера или поне някакви бактерии,които да заформят живот,ще е далеч по лесно.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 7. 7 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#6:"Петър Петров"]Тя самата идея е безмислена поне за мене.Вместо да се колонизира луната,те са тръгнали кометите да изследват.[/quote]
  Така е, вместо да си садят салатките в двора , че иде време за греяната, те тръгнали камъни да търсят!

 8. 8 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#7] от "lachko":

  това търсене за камънаци,струва над милиард ??? И ако на тебе ти е все тая,защото данъци не плащаш - на западняците им е тая.И като не изкарат никакви резултати,ще им спрат финансирането.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 9. 9 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 529 Весело

  "Нейната повърхност може да не е толкова твърда"

  Затова апарата не се е "забил" , аз ли да им го кажа на професорите

 10. 10 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#8:"Петър Петров"]това търсене за камънаци,струва над милиард ??? [/quote]
  То и на времето, докато някои се опитваха да летят, други правеха сметка на разходите , но сега всички ползват самолети.

 11. 11 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#10] от "lachko":

  Ако питаш множеството каква кола иска - биха ти нарисували хубава каруца .

  Х. Форд

 12. 12 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#6] от "Петър Петров":

  Коментарът ти е като коментар на бушмен относно компютър! Невероятно невежество!!!!!!!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 13. 13 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#12] от "Россприматрезил надзор":

  за разлика от тебе,аз бих се справил със смятането на математически задачи и без компютър.Но ти как ще сметнеш нещо ми е доста странно.Или ще търсиш в гугъл маркет калкулатор

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 14. 14 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#13] от "Петър Петров":

  Съжалявам, че няма как да се пробваме кой смята по-добре на ум, без калкулатори и компютри. Много би се изненадал. До сега не съм срещнал конкурент. Ще станеш за резил!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 15. 15 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 720 Неутрално

  'Айде, Европа! Да поемем щафетата в Космоса!

  I shave with Occam's razor
 16. 16 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#14] от "Россприматрезил надзор":

  Ако твоето смятане е до 10 може би да.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 17. 17 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#6] от "Петър Петров":

  Чети,бе адаш! Чети и ще видиш защо не може да се задържи атмосфера на луната,колко скъпа би била колонизацията и(невъзможно дори за мечта). Колко отговори биха дали пробите взети от кометата.(Ами ако онова лъскавото е злато?)Колко предположения и догадки ще намерят отговор и т.н... Защо ни е живот на луната? Великите сили се чудят как да го намалят тук,ние на луната ще го въдим. Разбира се с усмивка го казвам

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 18. 18 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#17] от "Петър Костов":

  Това че ти не знаеш как,не значи че не може.По принцип на робите и на простите хора им казват нещо че не може и те го приемат.Умните се опитват отново и отново.Докато успеят.Това е разлика в мисленето.Панимаеш.Нищо лично но .... имаш мислене на ония животни дето ги стрижат за вълна.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 19. 19 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#17] от "Петър Костов":
  Многото злато, означава еФтино злато. Е и??


  До коментар [#18] от "Петър Петров":
  Престани напъните си да омаловажиш събитието. Един ден това може да спаси Земята. (Не Брус Уилис)
  И да ни даде отговор на въпроси за възникването на живот на Земята.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 20. 20 Профил на nabliudavasht
  nabliudavasht
  Рейтинг: 229 Неутрално

  А други го обърнаха на сексизъм. Главният учен на мисията бил носил риза, която изключвала жените от уравнението. (това помежду другото, защото не съм го видял в нашите медии, а интернет гръмна)

 21. 21 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#20] от "nabliudavasht":

  Ей - само на: rosetta shirt - светнаха Хамав народ. Колко картинки за гледане има и то какви, те зяпнали на човека ризата ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK