Тракерът The Pirate Bay може да не се завърне в интернет

Тракерът The Pirate Bay може да не се завърне в интернет

© Kacper Pempel, ReutersАдминистраторите на най-големия торент тракер The Pirate Bay нарушиха своето мълчание и направиха първото си публично изказване, след като миналата седмица шведската полиция успя да свали сайта.


В интервю за онлайн изданието Torrent Freak главният администратор казва, че бъдещето на The Pirate Bay остава неясно. Това далеч не е първата акция срещу тракера и досега той винаги се е появявал отново в интернет в рамките на часове. Сега обаче в мрежата има само негови копия, а оригиналът все още липсва.


"Не бяхме особено изненадани от акцията на полицията. Това е част от играта. Не ни пука особено", коментира главният администратор, който използва прякора Mr 10100100000.
Той допълва, че екипът е решил да използва случилото се, за да си даде почивка. Освен това е бил любопитен да види реакцията на обществото за случилото се, както и когато The Pirate Bay не се появи отново веднага.


"Ще тръгнем ли отново? Не знаем. Ако и когато го направим обаче, ще бъде с голям отзвук", допълва администраторът. Все още вървят дискусии вътре в екипа и нищо няма да бъде предприемано, докато не бъде постигнато съгласие. Затова връщането на The Pirate Bay в интернет пространството най-вероятно няма да се случи в близките дни.


"Хората зад The Pirate Bay са като един голям общ разум. Няма лидери или ръководители. Ние сме между 30 и 50 души от целия свят, даваме идеите си и каквото произлезе от всичко това ще бъде съдбата на тракера", допълва Mr 10100100000.


Той казва, че появяването на клонинги на The Pirate Bay е донякъде положително развитие на нещата. Същевременно предупреждава потребителите да внимават да не станат жертва на измама.


"Ако кодът на The Pirate Bay не беше толкова скапан, щяхме да го направим публично достъпен, така че всеки да може да си направи свой "залив". Проблем е, когато клонингите се опитват да мамят хората. Като цяло бих се радвал да видя хиляда "Пиратски залива", допълва администраторът на оригинала.


"Обичаме да ни клонират. Ще бъде страхотно, ако като в класическия филм "Спартак" всички се изправят и кажат "Аз съм The Pirate Bay", казва още той. Според него потребителите сами ще определят кой е най-добрият.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK