Приложението "Софбус 24" внедрява виртуалните табла на градския транспорт в смартфона

Приложението "Софбус 24" внедрява виртуалните табла на градския транспорт в смартфона

© Скрийншот от приложениетоСтоличният Център за градска мобилност (ЦГМ) от няколко години има удобна функция, наречена "виртуални табла", в която може да се провери след колко минути на дадена спирка ще пристигне превозно средство от дадена линия. Услугата обаче има и някои проблеми.


Един от тях е, че така и не се появи нейно официално мобилно приложение. Така за желаещите да проверят разписанието и оставащото време остават два варианта - да влизат през мобилния сайт, който не е от най-оптимизираните, от стандартния сайт или да разчитат на информацията на електронните табла на самите спирки. Последното не е ефективно, когато човек е в движение и иска да си направи по-лесна преценка кога да тръгне към спирката или пък електронните табла не работят.


Безплатното приложение Софбус 24 е едно практично решение на този проблем. Приложението успешно изтегля информация от виртуалните табла на ЦГМ, но ги оформя в много по-практичен и удобен интерфейс. Има опция за локализация на потребителя чрез GPS, ръчно въвеждане на спирката или избирането й върху картата на София.
Приложението "Софбус 24" внедрява виртуалните табла на градския транспорт в смартфона

© Скрийншот от приложението


Друг начин за проверяване на движението на автобусите, тролейбусите и трамваите е чрез избиране на съответния превоз, линия и спирка. Има и достъп до официалните разписания на градския транспорт, включително и на метрото.


Приложението се съобразява с изискването на виртуалните табла, да се въвежда код за проверка за спам ботове, при искане на информация. Именно това ограничение, което от ЦГМ въведоха преди време, доведе до края на множеството приложения, които предлагаха своето разбиране за виртуалните табла.


Приложението "Софбус 24" внедрява виртуалните табла на градския транспорт в смартфона

© Скрийншот от приложението


Създателят на Софбус 24 Здравко Несторов казва за "Дневник", че приложението е напълно безплатно и некомерсиално. В него няма реклами или други методи за монетизация. "Разработвам го с некомерсиална цел в свободното си време, тъй като знам какво е да чакаш на спирки и да няма възможност да провериш дали си заслужава чакането", коментира той.


За съжаление, той не е получил съдействие от ЦГМ при разработката на приложението. Затова част от информацията за разположението на спирките например може да е неточна. Всеки желаещ има възможност да помогне за усъвършенстването на Софбус 24. То е налично само за Android, като има версия с оптимизиран интерфейс съответно за смартфони и таблети.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK