До 10 години роботите може да вършат до 25% от работата в заводите

До 10 години роботите може да вършат до 25% от работата в заводите

© Morris Mac Matzen, ReutersВ рамките на следващите 10 години роботите може да започнат да вършат до 25% от работата в заводите. Поне такава е прогнозата на Boston Consulting Group, която следи навлизането на роботиката в производството, съобщава агенция Reuters.


В момента роботите извършват около 10% от всички задачи в заводите. Цените им все още са сравнително високи, а възможностите не чак толкова много. През следващите години обаче това ще започне да се променя. В крайна сметка разходите за труд ще спаднат с 16% за същия период, благодарение на навлизането на все повече роботи в заводите.


Това означава, че ще намалеят и хората, които работят във фабриките. Вместо това ще се увеличи търсенето на по-малко, но квалифицирани хора, които могат да управляват машините. В резултат, работниците във фабриките ще са по-малко, но с по-високи заплати, прогнозират от консултантската компания.
Според нея повратната точка ще бъде, когато поддръжката на роботите стане поне 15% по-евтина от човешкия труд. Тогава все повече компании ще започнат да гледат към автоматизацията. Това пък допълнително ще ускори спадането на цените на сложните машини и до 2025 г. те ще са поне 22% по-евтини спрямо сега.


Очакванията са, че три-четвърти от роботите, които ще бъдат инсталирани през следващото десетилетие, ще са съсредоточени в четири производствени сфери: транспортно оборудване, компютри и електроника, електрическо оборудване, производство на метали.


Китай, САЩ, Япония, Германия и Южна Корея ще продължат да са водещите страни в приемането на роботите. В момента те имат над 80% дял в поръчките на роботи за заводи и той ще се запази и през следващото десетилетие.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK