Момчил Кюркчиев, който напусна Google, за да създаде своя компания

Момчил Кюркчиев, Leanplum

© Велко Ангелов

Момчил Кюркчиев, LeanplumМомчил Кюркчиев е съосновател на компанията Leanplum, която създава софтуер за проверка и подобрение на ефективността на мобилни приложения. Преди няколко години е бил сред 20-те човека, които отговарят за поддръжката на Google търсачката. Но не само това ни впечатли в историята му. Тя започва от музиката към математиката и продължава до сърцето на Силициевата долина и обратно в България. Момчил Кюркчиев е нов герой в рубриката на "Дневник" "Следвай ги".


Роден е в София, но е израснал в Русе, където се мести заедно с родителите си, които са музиканти, когато е на три години. "Веднага бях класиран в пътеката музикант, като от петгодишен свиря на пиано", разказва Момчил. По-късно кандидатства в музикалното училище и е приет на първо място по пиано.


"Да си призная, пианото беше натиск от родителите. Не ми беше най-любимото нещо. С удоволствие открих, че много обичам да се занимавам с математика." Родителите му го оставят сам да направи избора си. В едно от училищата има и специализирана паралелка по математика, за която кандидатства и също е приет на първо място. "Имах избор дали да стана музикант или математик. Въпреки че това се случва в трети клас и много хора, дори и в Америка, казват, че до трети курс в университета не са решили какво искат да правят, аз имах този избор още тогава", разказва Кюркчиев.
Започва да учи много интензивно математика още от четвърти клас. Решавал задачи по 20 часа на седмица, включително и такива, които са равностойни на изпита за завършване на гимназия в САЩ. "Учителката ми беше невероятна", спомня си с усмивка. Добрата му подготовка се отплаща и има няколко първи места на математически олимпиади, а музиката остава на заден план. След това влиза в английската гимназия в Русе и в 10-ти клас решава, че иска да учи извън България, и започва своята подготовка. Кандидатства и е приет в State University of New York със стипендия.


"Междувременно бях започнал да се занимавам и с информатика. Посещавах ЦУТНТ в Русе, което е уникално място - общински Център за ученическо, техническо и научно творчество, където се провеждат уроци по информатика и съществува още. Това е уникално предимство за България, защото дава възможност на учениците да изучават технически специалности от много ранна възраст, и то практически безплатно", разказва още Кюркчиев.


В САЩ учи математика и информатика, а като трета специалност завършва изчислителни науки - това означава три бакалавърски степени. "Парите, които родителите ми можеха да дадат, бяха достатъчни за първия семестър. Така че още с отиването ми започнах да работя и си изкарах парите за втория семестър. Лятото стажувах в компания за телекомуникационни услуги и успях да се издържам сам."


Реализирането на немислимите мечти


През 2006 г., когато е в трети курс, разбира, че в близкия университет Google ще има кампания за набиране на стажанти. "Нямаше да идват в нашия университет и беше пълна случайност, че дочух. Реших да опитам да се промъкна в чуждия университет, за да си пусна CV-то", спомня си с усмивка. След известно време получава обаждане от Google. Поканен е на телефонно интервю. Получава задача по информатика, в която трябва да реши алгоритми и да опише решението си по телефона. Решава я успешно и веднага започва второ интервю. Разпитан е за познанията му по Java. Седмица по-късно получава и трето обаждане. То е, за да го уведомят, че може да започне стаж в Google.


"Това беше един от най-щастливите моменти в живота ми", разказва Момчил. Прекарва тримесечен стаж, като накрая получава предложение да остане да работи в компанията, след като завърши образованието си. През август 2007 г. започва работа в Google, където е отговорник за системната администрация на сърцето на Google - търсачката. Той е един от 20-те души, които имат пейджър и в определен период от време трябва да е постоянно достъпен, за да може да реагира и да оправя евентуални проблеми в Google.  


"Обучиха ме много добре и много си харесвах работата, но същевременно тя беше много стресираща. Имаш около пет последователни дни, в които си отговорен за търсачката. Смяната започва от 10 сутринта до 2 през нощта. Често се случваше в 1:59 да стане проблем и аз до 4 сутринта да трябва да оправям нещата. После имах съвсем малко време за почивка преди пак да започне дежурството", допълва Кюркчиев.


Но цени много времето си в Google. "Още преди да кандидатствам за компанията, имах някаква фикс-идея, че един ден ще отида в Google, ще придобия опит там и ще използвам знанията си, за да мога да стартирам компания", признава Момчил. Когато влезеш в Google обаче, те посреща хубава заплата, безплатна храна и забравяш за мечтите си.


Но решава да кандидатства магистратура в университета Carnegie Mellon. Там записва и курс по предприемачество. В продължение на 12 седмици трябва да се развие собствена идея и накрая да се представи като фирма. Това му припомня, че иска да стартира собствена компания.


За да може да учи и работи, се прехвърля от Google в YouTube. В Google имаш право да се местиш на други позиции, стига да си направил поне две години на сегашната си длъжност. Дори компанията окуражава практиката, защото така се разпространяват различни знания, извършва се вътрешен обмен, който обогатява всички. "Алтернативата е да напуснеш, което в Google осъзнават, че не е добра идея", допълва Момчил. В YouTube е в отдел, който отговаря за видеорекламата в портала. Една от задачите му са т.нар. A/B тестове. Това са проверки на различните елементи на уеб страница например, където всичко се взима под внимание. Например как е подреден и форматиран текстът, колко е дълго заглавието, къде са картинките, как са разположени бутоните и т.н. Всичко, за да се разбере какво предпочитат потребителите.


Време е за нещо ново


"Тогава осъзнах, че не може да се тестват мобилни приложения по този начин. Реших, че искаме да решим този проблем", допълва Момчил. В разговор с колегата си Андрю Фърст се ражда идеята за Leanplum. Взимат смелото и трудно решение, че ще напуснат Google въпреки добрите условия и заплата. "Все пак в Google бях служител номер 20 450. А в моята компания съм служител номер 1 и всичко, което върша, има директен принос към нея, а за мен това е много важно. В Google, дори и да се справя блестящо, ще ми повишат заплатата с 10% и ще ме направят старши инженер, но Google като компания дори няма да усети", допълва още той.


Момчил припомня и един от уроците на "Пол Греъм, който е съосновател на популярния инкубатор за стартъпи Y Combinator, че най-добрите предприемачи решават проблеми в собствената си работа и не правят продукт просто така".


"Осъзнаваш, че животът е прекалено кратък, за да вършиш неща, които нямат значение. А пък аз винаги съм имал мечта да основа компания и да оставя следа след себе си", разказва Момчил. Когато той и Андрю са приети в инкубатора Tech Stars сред десетте идеи с потенциал за развитие от общо 700 кандидатствали, взимат решението да напуснат Google и да започнат да реализират компанията си. Получават финансиране в размер на 120 хил. долара, което е допълнителен стимул. "Аз много вярвам в калкулирания риск. Казват, че предприемачите обичат риска, но това е като да играеш на рулетка. Моята теза е, че трябва да направиш така, че нещата да са в твоя полза и да калкулираш вероятностите. Знаех, че с Tech Stars шансът след края на програмата да намерим инвеститори е над 50%, стига да вложим всичко от себе си" разказва той.


Програмата е 90 дни, които Момчил определя като най-продуктивните в живота си. "Работихме по 16 часа на ден седем дни в седмицата. Заразяващо е. Знаех, че имам 90 дни, в които, ако не успея, губя всичко, но те ми дават всички предпоставки да успея. Включително да се запозная с правилните инвеститори, улесняват намирането на потенциални клиенти, с които да говорим, за да разберем дали разработваме правилния продукт. Оказа се, че трябва да променим част от продукта и да го насочим повече към маркетинг хора, а не към програмистите. Това го установихме чрез много труд и проби и грешки", допълва той.


Момчил Кюркчиев, който напусна Google, за да създаде своя компания

© Велко Ангелов


По време на програмата той изживява и т.нар. влакче на ужасите. Моментите, когато всичко изглежда прекрасно, често са последвани от ситуации, в които всичко изглежда обречено. Такъв е моментът, когато Момчил и Андрю разбират, че имат конкурент. При това такъв, който разполага с 5 млн. долара финансиране, разработва продукта си от година и половина и има 40 души персонал. "Въобще ги бях пропуснал тях. Дори в кандидатурата си бяхме написали, че сме първите в света, които правим A/B тестове за мобилни приложения. Оказа се, че не е така, и ни обхвана депресия." Директорът на програмата обаче казва, че това е най-хубавото нещо, защото означава, че имат пазар за продукта си, а пазар без конкуренция няма.


Така работата по Leanplum продължава. Последната задача е 6-минутна презентация, която трябва да представи компанията в т.нар. Demo Day. Презентацията се изнася пред около 800 инвеститори. В крайна сметка трудът се отплаща и презентацията на Leanplum е номинирана за топ 3. "Буквално повторих презентацията над 100 пъти, за да я запомня, и имам чувството, че съм си повредил мозъка, защото и до днес помня части от нея и мога да ги декламирам по команда", разказва с усмивка Кюркчиев.


Първите стъпки в света на бизнеса


Благодарение на презентацията и контактите, създадени по време на програмата, компанията събира още 800 хил. долара финансиране. Местят се в Сан Франциско и започват да наемат първите хора. "Оказва се много трудно да наемеш третия и четвъртия служител. Ние сме работили само три месеца повече от тях, но имаме 20 пъти по-голям дял в компанията. Но има хора, които не искат да минават през въпросното влакче на ужасите и предпочитат да се присъединят рано във фирма, която да има потенциал", допълва Момчил.


Leanplum реализира и първата си продажба на компанията Big Fish Games, които са й клиенти и до днес. Първият истински клиент на Leanplum обаче идва по необичаен начин. При разговорите с потенциални клиенти всички винаги питат кой използва предлаганото от Leanplum. "Когато си нова компания и нямаш клиенти, всеки ти казва, обади ми се, като имаш." По време на една от конференциите, които посещават, решават да говорят с всички. Попадат на програмист, който е заинтригуван, но няма време да се занимава. "Ние му предложихме сами да инсталираме нашия продукт в неговото приложение. Той се съгласи и така си намерихме първия клиент", допълва Кюркчиев.


Той споделя, че е необходимо голямо упорство, защото почти всеки ден му казват как компанията му е тъпа, как няма бъдеще и идеята не струва. "Трябва да имаш визия, да знаеш какво искаш и да продължаваш упорито да я следваш", допълва той. Едно от изпитанията е набирането на средствата. През ноември 2012 г. компанията набира около 400 хил. долара при необходимите 800 хил. долара. След това няма желаещи инвеститори, което стряска Момчил. Връща се за коледните празници в България. Тук  е поканен на годишната среща на президента Росен Плевнелиев с IT специалисти. Там се запознава с Любен Белов от българския инвестиционен фонд LAUNCHub, на когото разказва за компанията си. Получава ангелска инвестиция, а след като се връща в САЩ, успява да набере и останалите пари до 800 хил. чрез американски инвеститори.


Момчил Кюркчиев, който напусна Google, за да създаде своя компания

© Велко Ангелов


През 2013 г. Leanplum започва да продава продукта си, появяват се повече клиенти и приходите на компанията започват да растат. През миналата година идва време и за нов рунд финансиране чрез големи фондове за инвестиции. Shasta Ventures инвестира 4.8 мн. долара в Leanplum. За мащабите на Силициевата долина това е нормална сума, казва Момчил. Обикновено т.нар. Series A инвестиция там варира между 2 и 10 млн. долара. Междувременно Leanplum печели първо място в състезанието за стартъпи на специализирания блог VentureBeat за най-обещаваща компания, която се занимава с маркетинг технологии. Leanplum вече предлага не само A/B тестове на приложенията, но и маркетинг оптимизация. Компании, които се нуждаят от нещо подобно, вече има и те са мултимилиардни, като според Кюркчиев това отваря ниша за Leanplum, защото все повече от тях ще започнат да търсят начини да оптимизират приложенията си.


"Искаме да изградим мултимилиардна компания, сега предстои да докажем, че това е възможно. С последната инвестиция от 4.8 млн. долара имаме шанс да го направим", казва още Момчил. Според него това е възможно, защото предстoи вълна на развитие на мобилни технологии и Leanplum е позиционирана да се възползва от нея.


Обратно в София


Щом компанията вече има близо 40 клиенти, 20 служители, отваря офис в София. Според Момчил това решението е съвсем естествено. "За мен това е начин да се върна обратно в България и да имам повод да се връщам по-често. Освен това тук има невероятни традиции в информатиката. Още от комунистическо време сме държавата, която е произвеждала компютрите на соцблока. Първата международна олимпиада по информатика е била в България. Основана е от българин и е спечелена от българин. Това създава невероятни традиции и тук има много талантливи хора. За разлика от нашите конкуренти имам възможност да съм тук и да създам връзки с тях", разказва Момчил.


Засега той не определя Leanplum като успех. Смята, че има още много работа, преди да може да каже нещо подобно. Затова дори не мисли за деня, в който би получил предложение да продаде компанията или пък да започне нов проект.


"Най-хубавата работа е тази, която не усещаш, че е работа. Да имам своя фирма, макар и с всичкитe й отговорности, всеки път отивам с удоволствие. Не се чувствам прегорял от работа, което в Google ми се е случвало, когато съм работил по неща, които не са ми харесвали. Тук знам, че всичко, което правя, дава резултат за компанията." Споделя с усмивка, че сега не е програмирал от около две години и това му липсва. "Имам чувство, че губя свръхсила, но се упражнявам с малки проектчета от време на време. От друга страна, като програмист в Google съм имал диапазон от 1 до 10. Сега имам от 1 до 100, защото трябва да върша много други неща", казва той.


Резултатът от всичко това определено си заслужава. Възможностите се отварят, среща се с много интересни хора. "Когато напуснах Google, усетих, че имам достъп до центъра на Силициевата долина. Тя е място за стартъпи, не за големи компании. Докато бях в Google, бях леко изолиран от това какво става в предприемаческата среда. Когато напуснах, се допрях до този източник на сила и мога да се срещна с хора, които преди не искаха да се срещат с мен."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 458 Любопитно
 2. 2 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Чудесно е да четеш за такива хора и историята им.Пожелавам му успех и дано наистина да създаде милиардна компания!

 3. 3 Профил на jilieff
  jilieff
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Браво! Когато има желание, има и начин. Място за оправдания няма.

 4. 4 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Роден е в София, но е израснал в Русе, където се мести заедно с родителите си, които са музиканти.

  Чухте ли това?
  дано повлече крак! Имам една позната, която от центъра на София замина за Стара Загора, в апартамента на дядо си, за да може да запише децата си на детска градина.... Работи свободна професия и основно по интернет, ако се налага, идва до София веднъж седмично.

 5. 5 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "jilieff":

  И пари да има! Не става само с голо желание!

 6. 6 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 251 Неутрално
 7. 7 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Весело

  [quote#1:"dmarev"]Евала! [/quote]
  Точно, кратко и ясно Дай повече такива хора в България

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 8. 8 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Пожелавам му успех и в България.
  Нека да успее.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 9. 9 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Колко странно е това за българския начин на мислене.Да напусне големото стадо ( google ) И да заживее както душа му сака.Е това е новината.Че някой българин е почнал да действа както иска.А не какво му казват другите.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 10. 10 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#5] от "cuauhtemoc":

  В тоя бизнес пари има, хора със способности и желание трябват.

 11. 11 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Пожелавам на Момчил Кюркчиев и неговите колеги,много от които са също българи,да просперира и да намери много и свестни клиенти na LEANPLUM и в България!

  Tony
 12. 12 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  На мен ми се вижда жалко, че днешните гении работят предимно по ей-такива проекти: "A/B тестове на приложенията, маркетинг оптимизация" - тоест, как да накараме зомбитата пред екраните да цъкат повече, защото от всяко "цък" Гугъл (или ЛийнПлъм) печели по 1 стотинка.
  Ако не е това, то ще е над приложения за трейдинг и форекс - по мазетата на УолСтрийт има цели редици сървъри и хиляди математически гении, които пишат софтуер как да изкарат и те някоя стотинка тук-там по пазарите, защото това като се умножи милиарди пъти става милиарди.
  Ай дано остане все пак някой гений, който избира НАСА, ЦЕРН, и разни други фундаментални изследвания.

 13. 13 Профил на robbiewww
  robbiewww
  Рейтинг: 233 Неутрално
 14. 14 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Браво на момчето!
  Иначе се чудя на Дневник - как така са го оставили да каже, че ЦУТНТ е уникално място? Та нали центърът е основан по комунистическо време, а според редакцията, тогава нищо хубаво не е имало?

 15. 15 Профил на karik
  karik
  Рейтинг: 233 Весело

  Браво на Г-н Кюркчиев. Можеш и предприемчив млад човек.

  хмммм....
 16. 16 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#12] от "Камен":

  Ами - човека това е измислил и това прави.
  Генийчетата - като са такива гении - да измислят и те нещо и да спрат да работят глупости за стотинки.

 17. 17 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Освен, че е предприемчив и интелигентен, Момчил е получил възможност да се развива и да получи финансиране в Силициевата долина чрез БИЗНЕСИ ИНКУБАТОР, в който 3 месеца е бил обучаван непрекъснато, имал е ментори от много големи компании и успели предприемачи. И успява да представи идеята си и да получи финансиране. Когато има ДОБРА СРЕДА предприемчивите хора носят прогреса и стандарта на живот. Американците са на светлинни години от цял свят в това отношение.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 18. 18 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Тоя шушляк ще прави компания хахаха - зубър нещастен ... Тук Влади Горанов от УНСС-то сега ще вземе заем от 16 милирда при 10% лихва, което прави по 1,6 милрда на година само лихви... Тов шушляк има да ги сънува тези пари докато са живи пра-внуците му

 19. 19 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  Желая нови успехи на Момчил! Да не спира да мечтае! Хора като него доказват, че най-важна е идеята и мисълта за нейната реализация! Когато ти повярват, парите се намират.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 20. 20 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#17] от "Darcas":

  Точно това исках и аз да кажа. Необходима е и ДОБРА СРЕДА, в която да са поставени тези хора, за да може катализира тяхната работа. Това може само да донесе ползи на всички ни.
  Ето това е работа на държавата - не да бъде социална, а да създаде добра среда за бизнес. От там нататък всичко може да се нареди! Ако мислим само как някой ни е длъжен за нещо и не получаваме това, което заслужаваме (според нас), чакаме някой да се погрижи за нас, ще стоим на същото положение.
  Отдавна в САЩ са разбрали, че никой не ти е длъжен за нищо. Създали са си добра среда и успеха на интелигентните, работливи и предприемчиви хора е факт.

 21. 21 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  [quote#20:"t0d0"]Ето това е работа на държавата - не да бъде социална, а да създаде добра среда за бизнес.[/quote]

  Баш пък държавата е създала Силикон Вали. Добре, че не се е намесила, а е оставила хората сами да си организират инкубаторите там. Американската държава където се меси, бетер българската прави. Виж им хранителната индустрия - цялата държава разорана и засята с кукуруз (защото има субсидии за него), хранят се с него безброй говеда, народа ги плюска в МакДоналдс и пие Кока-Кола (тя се подслажда с царевичен сироп), БВП расте, средното тегло на човек гони 120 кг, и всичко е песен. Виж им външната политика - къде и как се меси Америка.... Хайде да не продължаваме. Хубаво, че барем в Силикон Вали не се е месила.

 22. 22 Профил на one_one
  one_one
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Добре, че не се е ориентирал към Русия навремето. Браво !

 23. 23 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  "Още от комунистическо време сме държавата, която е произвеждала компютрите на соцблока. Първата международна олимпиада по информатика е била в България. Основана е от българин и е спечелена от българин. Това създава невероятни традиции и тук има много талантливи хора.”

  Браво на този момък!
  Желая му от хаир да не се отърве!

  I Want To Believe
 24. 24 Профил на bezdnata
  bezdnata
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Киборг! Освен всички други качества, които има, той е бил наясно от съвсем малък какво иска да прави. Осъзнавам, че това е безкрайно важно.

 25. 25 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Браво. Беле истинско удоволствие да го прочета.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 26. 26 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#12] от "Камен":

  2000та година бързо бе забравена и сега сякаш никой не вижда балона...Не че не е интересен продукта на Момчил. Аз се чудя как може компании като Туитър, които още не могат да излязат на печалба да имат пазарна капитализация по-голяма от тази на Тайм Уорнър...

 27. 27 Профил на portocala
  portocala
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#21:"Камен"]Баш пък държавата е създала Силикон Вали. [/quote]
  Силикон Вали си е 100% държавен проект. По-точно военен. Правителството е изливало тонове долари. Разбира се не се е месило на микро ниво. Държавни/военни агенции са създавали спецификациите на на нужните продукти, след конкурс са избирали фирмите и са ги финансирали здраво. Обикновено победителя е един, но се плащало на всички избрани. По-късно е започнало и гражданското приложение на някой открития.

 28. 28 Профил на portocala
  portocala
  Рейтинг: 402 Неутрално

  То, хубаво работи момчето по 16 часа на ден, ама да не се окаже, че на 40-50 вече е стар ерген, с разклатени нерви и на сънотворни. На това темпо не може да се издържи дълго. Да си намира младежа една хубава другарка в живота, да си се гушкат и обичат и развъждат дечица, че то само с работа не става.

 29. 29 Профил на Владислав Стойчев
  Владислав Стойчев
  Рейтинг: 8 Весело

  Браво "колега"

  "Тоз, който ни освободи, той ще ни пороби."
 30. 30 Профил на klati_mi_se
  klati_mi_se
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#28] от "portocala":

  Много си прав. То като му увисне керестето и пари да има, радост няма да има.

 31. 31 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#21] от "Камен":

  Ама то това е едно от основните неща, които трябва да върши една държава - да гледа да не пречи. В България също, подобен тип бизнеси са най-печеливши - щото въображението на мутрите(държавата) не стига та да се намърдат с глупостите си, претенциите си и рекета си в тях.

 32. 32 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1421 Весело

  Браво на това умно, талантливо и предприемчиво момче! Успех!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 33. 33 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Браво на Момчил! Стискам палци за все повече и повече успехи!

  Fail with honour then succeed by fraud
 34. 34 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Браво!!

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 35. 35 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Радвам се за Момчил. Напомня ми на моята история от преди 15 години. Пожелавам му търпение и здрави нерви при срещите му с тукашните чиновници, общински служители, банки, ЧЕЗ, ВиК и прочие твари, които могат да убият всяка добра идея.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 36. 36 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Браво и Успех! Още едно доказателство, че в България няма как да се реализират талантите ни!

 37. 37 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Браво! Момче с интелект, мечти и късмет, показващ на практика поговорката "Помогни си сам и Господ да ти помогне"!
  Наистина, съдбата дава шанс на точно такива хора да се развиват-целенасочени, устремени, борбени!
  Успех!

 38. 38 Профил на e.russeva
  e.russeva
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Чудесен пример за всички млади хора! Браво и успех!

  Life begins at the end of your comfort zone, http://runner.bg
 39. 39 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Да се обърне към братя Кюркчиеви от "Фикосота" и да очакваме мултимилиардната "Кюркчиев компЮтър".Тава на шега и на сериозно.Може би това е една от малкото от статиите на "Дневник" които прочетох внимателно и научих нещо.

 40. 40 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 684 Весело

  Евала!!!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 41. 41 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Правенето на бизнес у нас е вид мазохизъм!
  Той млад още ...

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 42. 42 Профил на petepenev
  petepenev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Браво!Досега всичко е наред и дано така продължава.Единствената грешка ,която може да направи е да се върне в България,или да почне бизнес с български "бизнесмени".

 43. 43 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  И разбира се, тази приказка за успеха на един млад човек може да се случи само в "прогнилата" Америка. Ужас за нашенските задунайци, пишещи дитирамби на възхвала за изостаналата в крепостическото си безвремие северноазиатска сатрапия. Америка е единствената страна в света, в която ако си здрав, умен и амбициозен гарантирано ще успееш. След толкова години живот в страната на неограничените възможности, имам опит и късмета да познавам стотици хора като Момчил, които са тръгнали от ground zero и са постигнали невероятни неща. Свалям шапка на тях, на Момчил и най-вече на тази страна, която е наистина благословена да бъде двигател на човешкия прогрес.

  Пазете се от доносника vesolr
 44. 44 Профил на Tancheto Eneva
  Tancheto Eneva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво,браво!Гордеем се с теб!Успех ти желая!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 45. 45 Профил на Tancheto Eneva
  Tancheto Eneva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само напред!Успехъ

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 46. 46 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Браво, Момчиле !
  Не мога да повярвам, че има такива български таланти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK