Wikimedia Foundation заведе дело срещу NSA заради масовото онлайн шпиониране

Wikimedia Foundation заведе дело срещу NSA заради масовото онлайн шпиониране

© Jason Reed, ReutersWikimedia Foundation, организацията, която стои зад онлайн енциклопедията Wikipedia, обяви, че завежда дело срещу американската Агенция за национална сигурност (NSA) заради нейните практики за мащабно събиране на данни от потребителите по света.


"Нашата цел е да сложим край на масовото шпиониране, за да защитим правата на потребителите по света. Към нас се присъединиха още осем други организации, като в делото ще сме представяни от Американския съюз по граждански права и свободи", се казва в официалното изявление на Wikimedia.


Поверителността на личните данни е основата на свободата на човек. Това е универсално право, което поддържа свободата на словото, казват още от организацията. "Когато тези права са застрашени, е застрашена и мисията на Wikimedia. Ако хората се притесняват да търсят информация в интернет или да допринасят с мнението и опита си към чувствителни теми, или се въздържат да споделят проверима, но непопулярна информация, Wikimedia и целият свят сме губещите", допълват от фондацията.
"Събирайки информация от гръбнака на интернет, NSA оказва натиск върху гръбнака на демокрацията... Нарушавайки правата на нашите потребители, NSA заплашва интелектуалната свобода, която е основна за способността на хората да създават и разбират познание", коментира Лила Трейтков, изпълнителен директор на Wikimedia Foundation.


Според Wikimedia действията на NSA са и пряко нарушение на първата и четвъртата поправка на американската Конституция. Организацията посочва, че в един от разкритите от Едуард Сноудън документи тя е посочена като цел на NSA. Тя иска от съда да забрани на NSA да събира информация масово, без да се съобразява с правата на гражданите.


Wikimedia посочва още, че подава иска и от името на потребителите си, чиито права смята за нарушени, след като организацията е била обект на програмите на NSA за събиране на информация.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK