Google регистрира дъщерно дружество в България

Google регистрира дъщерно дружество в България

© Анелия НиколоваИзбори 2022

Интернет гигантът Google е регистрирал дъщерно дружество в България. Справка в Търговския регистър показва, че на 10 март е регистрирана фирмата "Гугъл България" ЕООД, като регистрацията е направена от Google International LLC с централа в Делауеър, САЩ, която е една от другите дъщерни фирми на интернет гиганта и отговаря за неговата експанзия. Тя е и едноличен собственик на дружеството.


От документите става ясно, че първоначалният капитал на компанията е 100 хил. лева. В тях е записано, че основна дейност на фирмата е всичко разрешено от закона, при условие че ако се изисква допълнително разрешение или лиценз, компанията ще кандидатства за такова. Компанията ще може да се изписва и като Google Bulgaria EOOD.


За управител е посочен Греъм Лоу. Той е финансов директор в европейската централа на Google в Ирландия и отговаря за региона Европа, Близкия изток и Африка. "Дневник" изпрати въпроси до него за коментар, но все още очаква отговор. Компанията обикновено не коментира бъдещи планове.
В. Преса цитира неофициална информация, според която компанията може да участва в бъдещия "София тех парк", който се строи на бул. "Цариградско шосе" в София. "Надяваме се да има новини около "Гугъл", но все още е рано", коментира пред изданието изпълнителният директор на "София тех парк" Елица Панайотова.


До момента Google нямаше сериозно представителство у нас, като компанията ръководи голяма част от дейността си тук от разстояние от европейската си централа в Ирландия. Въпреки това тя е сред активните ментори на немалко български технологични стартъпи, като нейни служители редовно посещават и местните предприемачески конференции. Интернет гигантът предпочита да стои извън медийното внимание по отношение тази си дейност.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK