Учени разработиха променящ формата си мотор от течен метал (видео)

Учени разработиха променящ формата си мотор от течен метал (видео)

© Кадър от видеотоПочитателите на научната фантастика са добре запознати с поредицата "Терминатор". Във втория филм "лошият терминатор" е направен от течен метал и може да променя формата си. И макар това да изглежда като плод на развинтеното въображение на Холивуд, то такъв робот вече е една стъпка по-близо до реалността.


Отговорни за това са група китайски учени от университета "Цингуа" в Пекин. Те са разработили променящ формата си мотор от течен метал, съобщава сп. New Scientist.


Устройството е впечатляващо просто. То представлява сплав с размерите на капка от метали, предимно галий, който при температура под 30 градуса по Целзий има течна форма. Когато сплавта е поставена в разтвор на натриев хидроксид или саламура и към нея се добави парченце алуминий за "гориво", тя започва да се движи в течността в продължение на около половин час.
Сплавта може да се движи в различни посоки или да променя формата си, за да премине през различни стеснения и препятствия, без да се разпада. Експериментите показват, че причина за движението е реакция между алуминия и натриевия хидроксид, което води до отделянето на малки водородни мехурчета, които придвижват сплавта. Освен това самата тя има небалансиран заряд, който създава разлика между наляганията в предната и задната част, което я бута напред.


"Меката машина изглежда сякаш интелигентна и може да се деформира според пространството, през което преминава, точно както терминаторът го прави във филма. Това необичайно поведение напомня на перфектно копие на живите организми в природата, което повдига въпрос какво точно дефинира жив организъм", коментира Джинг Лиу, който е един от ръководителите на разработката.


Течният мотор не означава задължително създаване на армия от течни терминатори. Всъщност Лиу и екипът му са открили далеч по-практични приложения. Ако например моторът се обездвижи, той може да играе ролята на помпа и да изпомпва по 50 милилитра вода на секунда. "Това е първата самозахранваща се помпа", коментира Лиу и допълва, че по подобен начин може да се осигури циркулацията на охладителна течност например, без да има нужда от допълнително захранване.


Предишни експерименти откриха, че при добавянето на електрически заряд към мотора, той започва да променя формата си и я възстановява при прекъсването на заряда. Сегашната работа е надграждане над наученото дотук.


В дългосрочен план Лиу и екипът му искат да разработят меки интелигентни роботи, които да могат да променят формата си при необходимост. Те ще могат да се използват за пренасяне на материали в тръби например.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Думата "мотор" малко ме смущава.

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Мотор е малко силно казано, ама важното е да се появяват нови идеи и да се развива науката.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  При всички положения науката ще се движи напред,ако не се изтрепем де.Шантави политици,колкото щеш,а и народ да ги последва,тоже.

 4. 4 Профил на kolia_dolittle
  kolia_dolittle
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "stedim":

  А мен журнала където са публикували- New Scientist. С две думи, не е никак новаторско.

 5. 5 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Не е за вярване Евала!!!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 6. 6 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 445 Весело

  интересено защо такива неща не се случват в БАН, след като постоянно твърдят че са на световно ниво в науката, явно всичко е секретно и един ден ще изненадат света .....

  БСП и ДПС вън от политиката
 7. 7 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1481 Весело

  Добро клипче за популяризиране на науката сред децата.
  Преводача, скъпи, глей само да не използваш натриев хидроксид за туршията. Щото в саламурата се слага натриев хлорид. А хидроксида се слага в каналина. Все натрий има ама разликата е за вашето здраве.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 8. 8 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Или да беше написал натриева основа

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#2:"today"]Мотор е малко силно казано[/quote]

  Добре, хайде да не е мотор - да кажем, че е моторетка .

 10. 10 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това отдавна се знае в БАН, обаче галия свърши. То дет са вика и алумин не остана!

 11. 11 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1580 Весело

  Ама сме гении на политическата коректност. Латинизация и трушии.
  Написали натриев хидрооксид и го сравнили със саламура. А сега, натриева основа или разтвор на готварска сол? Може би натриев хлорид?
  На всичкото отгоре по-нататък в статията пише за вода. НЕ може така. Каква е тази стилистика?
  Да се напише ДиХидроМоноОксид! Не някаква си вода!
  Политическата корекнтност е важна!

 12. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#11] от "AzDebil":

  Извинявай, но е дихидроген монооксид. Да сме напълно коректни.
  И това е мноо вредно съединение. Сума умрели има от него.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 13. 13 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#12] от "Цецо":

  Прав си. Извинявам се за неточността.
  А за съединението може да се добави и това, че е със силно окислително действие. Простонародному - ръждясва се.
  Сори за политНЕкоректността.

 14. 14 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Когато му беше времето...5 или 6-ти клас, пуснахме парченце чист натрий в кофата с водата в час по рисуване.
  Ефекта беше подобен, даже по-добър! Натриевото парченце се движеше по повърхността на водата с цвъртене, много по-бързо от това, и накрая свърши с ефектен фойерверк с огън и пушек!
  Да сме знаели тогава, че да се пишем в някой научен бюлетин, че сме изобретили двигател, ама ха де...

  ПП: Интересното беше, че тогава учителката по химия не ни се разсърди, дори напротив... Обясни само, че трябва много добре да знаем какво правим, когато "си вземаме" вещества от хранилището на кабинета по химия! Също така, да го правим "с мярка"... и все пак - добре е да питаме!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 15. 15 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#1:"stedim"]Думата "мотор" малко ме смущава[/quote]

  Мотор е всичко, което може да се движи само или да задвижва други обекти. Колите и хората са системи задвижвани от мотор/и.

  Hamster
 16. 16 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 392 Неутрално

  [quote#1:"stedim"]Думата "мотор" малко ме смущава.[/quote]

  А мен думата "саламура" в научна статия.

 17. 17 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#15:"Hamster"]Мотор е всичко, което може да се движи само или да задвижва други обекти. Колите и хората са системи задвижвани от мотор/и. [/quote]

  Сигурно имате предвид "двигател/и". Мотор е чуждица от латински и употребата й не внася никаква допълнителна информация в сравнение с двигател. Аз лично потръпвам всеки път, като чуя мотор вместо двигател - звучи ми просташки. Разбира се, след като има "моторни спортове" сигурно е е чак толкова погрешно. Но за мен има ужасяващо звучене. Нещо като дигитален вместо цифров. Но тъй като, поне по отношение на последното, съм в малцинство, се подлагам добороволно на минусите

 18. 18 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#14:"The Core"]Когато му беше времето...5 или 6-ти клас, пуснахме парченце чист натрий в кофата с водата в час по рисуване. [/quote]

  [quote#14:"The Core"]Да сме знаели тогава, че да се пишем в някой научен бюлетин, че сме изобретили двигател, ама ха де...

  ПП: Интересното беше, че тогава учителката по химия не ни се разсърди, дори напротив... [/quote]
  Това време отдавна е отминало в момента в много училища нямат кабинети по химия, физика и.т.н, но пък си имат министър за чудо и приказ, който дори баба Яга снощи го награждаваше с орден не знам за какво, може би за остроумието му или по-скоро т....умието му!!!!!

 19. 19 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#7] от "Цецо": Нашите родни натегачи измислиха нова химия която да звучи "западно " . Забравиха и думите солна киселина , сероводород . Особено ме дразни оксидът . Оксидите са съединения на оксижена , но на български това има друго значение. В основата на българските окис и кислород няма КС , а КИС. Българският език се обогатява като заема чуждици , но заместването на българските термини с чужди го обедняват. Така окисление е едно , а оксидиране е друго. Вбесява ме хидроген вместо водород , нитроген вместо азот.
  И тук некакви неграмотници ме убеждават , че има метал който ПОД определена температура е течен ! А над нея какъв е ? Галият е течен в интервала 29.75 -1983 градуса. Под този интервал е ТВЪРД , над него е ГАЗООБРАЗЕН !

 20. 20 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hamster": Я виж ти ! Аз се чудех от къде идва съчетанието " Градска мобилност " на общината . Значи общината се занимава с всичко което мърда на територията на София - от метрото до инвалидните колички и пешеходците .

 21. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#19] от "ahasver":

  В интерес на истината тази терминология е въведена съгласно препоръките на ИУПАК. При това много отдавна. Някъде през 70-те. Във всеки случай в началото на 80-те в ХТИ ни тормозеха с нея..

  Covid live matter. Stop the genocide.
 22. 22 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 528 Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK