"Тишината бе шокираща" - изминаха 50 години от първото излизане на човек в Космоса

"Тишината бе шокираща" - изминаха 50 години от първото излизане на човек в Космоса

© Associated PressТишината ме блъсна. Можех да чуя ясно как бие сърцето ми. Чувах дишането си – направо е болезнено да си го припомня. Всичко това се записваше и по-късно бе използвано във филма на Стенли Кубрик "2001: Една одисея в Космоса".


Това разказва днес Алексей Леонов – първият човек, излязъл в открития Космос. Тази седмица на 18 март се навършиха 50 години от това изключително събитие в историята на космическите изследвания.


Другите му две незабравими преживявания са "мастиленочерният" Космос и драматичното завръщане на Земята.
"На повърхността на Земята не схващаме огромния размер на планетата си, на Космоса. Само горе можеш да оцениш това. Когато са в космическия кораб, космонавтите виждат през илюминаторите само малка част от пейзажа. Навън звездите и Слънцето са навсякъде... не го очаквах", разказва още той първите си впечатления.


"Внимателно се измъкнах през люка и се отблъснах от кораба", описва Леонов началото на неговата 12-минутна "разходка". "Наоколо Космосът бе черен като мастило, навсякъде имаше звезди, а Слънцето грееше толкова ярко, че едва го понасях", допълва 80-годишният руснак в разговор с АФП.


Леонов е бил прикачен с 5-метрово въже, докато на 18 март 1965 г. се носи над СССР и САЩ на около 500 км височина. За операцията помага партньорът му Павел Беляев, а двамата имат кодови имена "Алмаз-1" и "Алмаз-2". Тя е предавана на живо по радиото и телевизията и Леонов чува как Беляев докладва: "Тук е Алмаз-1. Човекът излезе в открития Космос."


"Тишината бе шокираща" - изминаха 50 години от първото излизане на човек в Космоса

© Associated Press


Целта за този първи опит е поставена през 1962 г., около година след първия полет на Юрий Гагарин, а Леонов е избран от ръководителя на космическата програма Сергей Корольов.


Още 18 месеца по-късно космонавтът е готов, но не и корабът "Восход-2", защото той не е оборудван с катапулт, какъвто има капсулата на Гагарин "Восход-1". В крайна сметка руснаците решават, че няма да чакат още 9 месеца и ще рискуват, най-вече за да не ги изпревари Ед Уайт, когото американците подготвят да стане първият човек в открития Космос. (Полетът на Уайт е реализиран само 10 седмици по-късно.)Това бързане едва не довежда до катастрофа.


На първо място "Восход 2" не би трябвало да е на тази височина – плановете са да е на орбита 300 км над Земята, а не 200 км по-високо и на 5 км под зоната, където вече няма какво да спре космическата радиация.


Когато Леонов опитва да се прибере, се оказва, че костюмът му се е раздул и не може да се мушне обратно през люка. Рискованото решение е да се изпусне част от кислорода в него, макар че това може да го задуши. Леонов се връща с главата напред, а не с краката, както е тренирал. Усилието от цялата операция води до това, че плувналият в пот космонавт отслабва с 6 кг за броени минути, разказва "Гардиън".


По-късно той разказва, че медиите и пропагандата представяли експеримента като нещо едва ли не безпроблемно, докато реалността е съвсем различна, а стресът – огромен. "Космическият костюм на практика е космически кораб, свит до размерите на човешко тяло. Важното бе да разберем може ли човек да оцелее в него. Да се работи в такова нещо беше невъзможно. За да сгъна пръстите на ръкавицата например, трябваше да оказвам натиск от 25 кг."


И това не е всичко. Когато потеглят към дома, екипажът установява, че не работи системата за автоматично приземяване и трябва ръчно да насочат капсулата. Леонов разказва по-късно в книгата си, че спускаемият апарат не е успял да се откачи от орбиталния модул и докато целият комплекс се спуска към Земята с бясно въртене, те са подложени на огромно натоварване.


Беляев и Леонов пият чай преди пресконференцията им на 26 март 1965г.

© Associated Press

Беляев и Леонов пият чай преди пресконференцията им на 26 март 1965г.


В крайна сметка Леонов и Беляев успяват да се приземят, но са на 2000 километра от степта на Казахстан, където ги очакват спасителните екипи.


Космонавтите се оказват забити в снега на тайгата някъде в Урал.


"Чакахме 3 дни да ни приберат, а съветското радио съобщаваше, че сме отишли на ваканция след полета", смее се Леонов.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5499 Неутрално

  "Тишината бе шокираща"
  ––––––––––––––
  ГЛУПОСТИ!
  Космосът е най-шумното място, но ние - хората - не сме дорасли и нямаме сетива да чуем божествената музика на Вселената...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1551 Весело

  Да почетем първопроходците. Да отдадем заслуженото и на пропагандата. И да не забравим талантливите преводачи на Дневник.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 3. 3 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1551 Весело

  До коментар [#1] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  А ти отде знаеш?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 4. 4 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Ехе, днес е Великден за платените троли и заблудените задунайци. От руското посолство ще дават бонус за всеки коментар в защита на матушката. Какво пък, в едно нещо изостаналите руснаци да изпреварят американците. Поне в едно. Нищо, че технологията не е руска, а крадена от германците след войната.
  Ето, ако американските фондации плащаха на западни трололове, сега тук щяхме да спорим дали наистина руснаците са излезли в космоса, или събитието е снимано във филмовото студио в Москва. Както обичат троловете да говоря за кацането на луната. Но те затова са руски тролове - Русия е необятна, необятна е и наивността на русофила.
  Честито, братя задунайци! Так держить! Не сдавайте ся! Един ден може и Фобос Грунт от океана да извадите и той да е открил нещо там долу на дъното . Само кураж.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5499 Неутрално

  [quote#3:"Цецо"]А ти отде знаеш?[/quote]
  Знам. Защото от излизането на Леонов до днес сме направили доста малки стъпки и огромни крачки...
  Чувал ли си как пеят радиотелескопите?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 567 Весело

  Троловете още спят, няма храчки и по тази статия.

  Too much цензура Баце.
 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#5] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  Пеят утечките...

 8. 8 Профил на Потен Селянин с Транзистор
  Потен Селянин с Транзистор
  Рейтинг: 276 Любопитно

  Нека бъдем обективни и признаем постиженията на СССР и да замислим до какъв колосален техинически напредък може да доведе една Студена Война плод на 2 световни войни (за 30 години).

  А иначе трябва винаги да отдаваме дължимото и на Немските инжинери (Вернер фон браун и т.н.) пленени от Руската Армия и Съюзниците в/у които знания лежат космическите постижения на всички.

 9. 9 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 448 Гневно

  " ..изминаха 50 години от първото излизане на човек в Космоса "

  ???

  Нищо подобно не се е случвало...

  Нито с руснаците, нито с американците.

  Забравете !

  Истината е съвсем друга и когато един ден излезе наяве, ще е шокиращо за всички...

  (

 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  "Чакахме 3 дни да ни приберат, а съветското радио съобщаваше, че сме отишли на ваканция след полета", смее се Леонов."

  Разходката в открития Космос се оказва най-безобидната част от експедицията...
  😄

  I Want To Believe
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на lilivan
  lilivan
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ако САЩ и Русия (СССР) си сътрудничеха, човечеството нямаше да има грешка!
  и нямаше да има терористи ислямисти...

 13. 13 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 960 Неутрално

  "Тя е предавана на живо по радиото и телевизията и Леонов чува..."

  Дрън-дрън.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 14. 14 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Респект към тези смели мъже и жени, независимо от националността. Алексей Леонов е невероятна личност и изкл. широко скроен човек. Поддържа приятелски отношения с много американски астронавти, дори пише книга съвместно с Дейвид Скот - Двете страни на Луната, като предисловието е написано лично от Нил Армстронг. Алексей Леонов е бил определен да е 1 руснак да кацне на Луната. Той признава кацането кацането на Луната от Армстронг и Олдрин, като казва че "лично" е гледал запуска на Аполо 8 и Аполо 11.

 15. 15 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#10] от "2.5":

  Точно поради тази причина първите руски космонавти са били снабдени с тесла и пушка. Ето част от екипировката на първите космонавти:

  http://world.guns.ru/userfiles/images/shotgun/Rus/1366968673.jpg

  Такива са били времената.

  А Леонов е голям пич. Нещо като руския Бъз Олдрин.

 16. 16 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#5] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  Звукът не се разпространява във вакуум.

 17. 17 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#13] от "simval":

  Предавано е на живо, но като почнали проблемите, са сменили с "Реквием" на Моцарт.

 18. 18 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Браво на Леонов. Истински герой във великата ни човешка история.

  СССР се провали, но героите са си на място. Като спасилият човечеството съветски офицер, отказал да задейства ядрен удар, след дефект в предупредителната система.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 19. 19 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  "Леонов разказва по-късно в книгата си, че спускаемият апарат не е успял да се откачи от орбиталния модул"

  Вероятно става дума за сервизния модул. Возход беше едно утежнено копие на Съюз и нямаше орбитален модул в смисъла на този който Съюз има. В интерес на истината обаче Возход 2 имаше едноместна камера шлюз за излизане в космоса, но тя си беше част от спускаемия модул.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 20. 20 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#12] от "lilivan":

  О не - не мога да се съглася - ако САЩ и Русия (СССР) си сътрудничеха или 1. Ние, останалите нямаше да оцелеем; или 2. Биха се "анихилирали" едни-други и биха изчезнали те; или 3. Биха се случили т.1 и т.2 едновременно.

 21. 21 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#1:"Депутат 241 - Майдан в Москве'2015"]"Тишината бе шокираща"
  ––––––––––––––
  ГЛУПОСТИ!
  Космосът е най-шумното място, но ние - хората - не сме дорасли и нямаме сетива да чуем божествената музика на Вселената...[/quote]

  Напляскали сте му минусите, но не всичко в космоса опира до звукови вълни. Пълно е ултра, ренгенови, гама лъчи, реликтово излъчване..т.н. Така че майдана е прав че нямаме сетива за тих. Затова и изнасяме телескопи в орбита за да ги изучим!

  Имало едно време ссср...
 22. 23 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#20:"idianata"]Биха се "анихилирали" едни-други и биха изчезнали те;[/quote]

  За да се анихилират им трябва антиматерия. В момента и в близко бъдеще, надали ще имаме технология за количества по-големи от няколко частици!

  Имало едно време ссср...
 23. 24 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5499 Неутрално

  [quote#16:"klecho"]Звукът не се разпространява във вакуум.[/quote]

  Така ли? Да не би да си открил и закона за затопляне на водата?
  И какво е "вакуум" в космоса?
  А какво е "шум"?
  Какво е шум в една система и какво е празно пространство в среда, която провежда вълни, лъчи, частици...?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 24. 25 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5499 Неутрално

  До коментар [#21] от "citoplast":
  [quote#21:"citoplast"]Напляскали сте му минусите, но не всичко в космоса опира до звукови вълни.[/quote]
  Те тези минуси са чисто идеологически. Не може съветският космонавт Леонов да е казал нещо и някой си Депутат 241 да го оспорва или да омаловажава заслугите на великата съветска (великата руска) раса!
  п.п. И аз израснах с Гагарин, Леонов и звездите, но това не оправдава сляпото им следване...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 25. 26 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Чакахме 3 дни да ни приберат, а съветското радио съобщаваше, че сме отишли на ваканция след полета", смее се Леонов.
  Сега някой ако може да ми обясни, защо е било необходимо да се лъже? От любов към лъжата!?!?

 26. 27 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#25] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  Така са свикнали, рефлекс!

  Имало едно време ссср...
 27. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  РЕСПЕКТ.

  Колеги били... в мирно сътрудничество... и мирна конкуренция.

  Преди Първия Съветски Космически Спътник
  (Първи в историята на цялото човечеството),

  Американският и Съветският Съюзи работели
  за така космическа цел в съвместна програма.
  Но нещо попречило.

  Ако не беше попречило...

  Ама е безнадеждно да се спекулира...
  Историческият факт не признава "ако".

  пп

  Вероломният тип спечелил

  До коментар [#14] от "Гарван":

  Респект към тези смели мъже и жени, независимо от националността. Алексей Леонов е невероятна личност и изкл. широко скроен човек.

  Поддържа приятелски отношения с много американски астронавти, дори пише книга съвместно с Дейвид Скот - Двете страни на Луната, като предисловието е написано лично от Нил Армстронг. Алексей Леонов е бил определен да е 1 руснак да кацне на Луната. Той признава кацането кацането на Луната от Армстронг и Олдрин, като казва че "лично" е гледал запуска на Аполо 8 и Аполо 11.

 28. 29 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  май им е трудно да осмислят изказването Ви...

  Ако наистинаа всички по света си сътрудничеха щяхме да сме много напред с комическите технологии. Но нали трябва да си се противопоставят...

  www.soundcloud.com/x2805
 29. 30 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#25] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  Значи първият човек в открития космос казва едно, базирано на лично преживяване и емоция, а един анонимен кандидат на науките по всичкология, и шампион по мърдаде на пръсти, се изказва "Глупости!" и ние сме "тролове" и "хейтъри", тъй като не одобряваме анонимните глупости на господин никой??

 30. 31 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#29] от "dj x2805":

  Всъщност е обратното. Ако не беше съперничеството САЩ-СССР, нямаше да сме стигнали и до Луната. То и затова последните десетилетия не е ставало нищо интересно, ако не броим станцията, чиято полезност и без това е под въпрос.

 31. 32 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5499 Неутрално

  До коментар [#30] от "tsu":
  Ти защо се обиждаш след като с теб никой не кореспондира?
  Аха, защото официалната съветска версия за теб е единствен авторитет и Матросов трябва да я защити от чужди попълзновения...
  А слушал ли си записите на "Хъбъл"?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 32. 33 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#8:"Потен Селянин с Транзистор"]А иначе трябва винаги да отдаваме дължимото и на Немските инжинери (Вернер фон Браун и компания)[/quote]
  Безспорно в света има една космическа програма с два клона - руския клон с Каральов естествено има своя принос и трябва да и се отдаде заслуженото, но без хора като Циоковски, Вернер фон Браун и Каральов нещата не биха били днес такива, каквито ги знаем, отчитайки че все пак това е публичната космическа програма, а за военната само можем да гадаем!!!!

 33. 34 Профил на Ще повърна !!!
  Ще повърна !!!
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Защо никой вече не ходи на луната ?
  Тя е на една ръка разстояние а се стягаме за Марс, няма логика.

 34. 35 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#11:"janso"]Интересни са ми версиите, че живеем в "Матрицата", но има доста противоречиви теории как точно е структурирана. [/quote]
  Не ти и трябва! Дори и да ти се обясни едва ли ще имаш полза от това!!!!

 35. 36 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#34:"Бираджия"]Защо никой вече не ходи на луната ? [/quote]
  Защото е забранено!!!!

 36. 37 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 713 Весело

  До коментар [#12] от "lilivan":

  Може ти да се опиташ да си сътудничиш с "Боку Харам" или който и да е с диаметрално противоположни цености на твоите!

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 37. 38 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#34] от "Бираджия":

  Защото на Марс все пак има някаква "остатъчност" на атмосвера и гравитация която е малка, но достатъчна и макар да е далеч е много по изгодна за колонизиране!

  Имало едно време ссср...
 38. 39 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#32] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  Аз се "обиждам", тъй като ми е все по-трудно да понасям ограничеността във всичките й форми - и най-паче, когато е облечена в претенции за многоученост и всичкознаене. Наскоро един изтъкнат учен от саудитска арабия каза: "ГЛУПОСТИ!... Както всички знаем, Земята е плоска!", което много ми напомня на изказване Н1 под тази статия.

  Никой не отрича "звуците" на Вселената и пр. Но за да кажеш "ГЛУПОСТИ!" на това, което е направило най-силно впечатление на първия човек в открития Космос без дори да имаш минимална представа какво означава това, се изисква много, много самоувереност и няколко атмосфери повече въздух под налягане. 39. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 41 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1444 Любопитно

  [quote#4:"Lou"] Нищо, че технологията не е руска, а крадена от германците след войната. [/quote]

  А американската не е ли и тя крадена от същото място?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 41. 42 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#4:"Lou"]Поне в едно. Нищо, че технологията не е руска, а крадена от германците след войната[/quote]

  [quote#40:"Каишков - Гласът на Америка"]Геранците като са толкова напред с технологиите защо изядоха пердаха по време на войната?[/quote]

  Наивен коментар, за да не се израза по твърдо!

  Бях писал преди време ще попитам и теб, защо на Германия не им личи, че са загубили война, а на СССР не им личи, че са спечелили същата?

  Имало едно време ссср...
 42. 43 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1444 Весело

  [quote#9:"Ерих Хартман"]Нищо подобно не се е случвало...

  Нито с руснаците, нито с американците.

  Забравете !

  Истината е съвсем друга и когато един ден излезе наяве, ще е шокиращо за всички... [/quote]

  Имаш предвид, че космическите подвизи на руснаците са снимани от Мосфилм, а на американците - от Холивуд?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 43. 44 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#41] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  Едно е да крадеш технология, друго е да привлечеш учени! Правиш ли разлика? Май не!

  Имало едно време ссср...
 44. 45 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5499 Неутрално

  [quote#39:"tsu"] това, което е направило най-силно впечатление на първия човек в открития Космос [/quote]
  ... Е било да прочете написаната през 1968 г. от Артър Кларк "2001: A Space Odyssey" и години по-късно да цитира писателя. Ако беше чел книгата или поне беше гледал филма щеше да има смисъл да коментираме.
  Но ти си падаш по мумии и чужди мисли, така че е безполезно да се потя. Лек ден.
  И чети!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 45. 46 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#44] от "citoplast":

  "Привличане" на учени е малко пресилено. Фон Браун и колегите му са се страхували от руснаците и са избягали при американците, заедно с документацията и стотици ракети Фау 2. В САЩ те са били затворници в златни клетки. Не им е било разрешавано да напускат военната база. Да не говорим, че Фон Браун дефакто е трябвало да бъде съден като висш офицер от SS и експлоатация на робски труд, но американците "забравят" за това.

  За руснаците останали само трохи, техници и някои учени. Депортирали ги в Русия със семействата им, където в продължение на 7-8 години работят по руската ракетна програма в кооперация и конкуренция с руските учени, с които трудно се разбирали.

  Проектите на немските учени са били по-напредничави, но руското его надделяваво и решения се взимали в ползва на руските проекти, а добрите идеи на немците се "внедрявали" в руските.

  В крайна сметка, през 50те решават, че немците вече не са им нужни и ги пускат да се приберат у дома. Най-високопоставеният от тях е Хелмут Грьотруп, който след връщането си в Германия изобретява чип картите, от които днес всеки има по няколко в джоба си.

  Много от руските инженери също са били "пленници" - извадени от ГУЛАГ за да работят по различни военни програми. Такъв е бил и Сергей Корольов.

 46. 47 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Каквото и да си говорим това е едно наистина неописуемо преживяване, което са изпитали малцина!

 47. 48 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#44] от "citoplast": Това се отнася за всички страни победителки. И от двете страни карадат технологии и привличат учени. Още от септемви 1945г започва да работи първият съветско-германски Институт РАБЕ. Повечето от немските учени участват доброволно по идеологически причини.

 48. 49 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#46] от "futurama":

  Привличането го е имало и страха също! Но защо не са ги привлекли англичани , французи или да речем Италия, като лоялен партньор! Много добре ти е ясно, че никой световно известен учен дори и доброволно да премине на другата страна, няма да го оставят свободно да се разхожда в Дисниленд! Както и привличането на много объркани хорица след втората световна война, от руската пропаганда и юрнали се в СССР да градят светлото бъдеще.

  Имало едно време ссср...
 49. 50 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#49] от "citoplast":

  Тогава е имало състезание между американците и руснаците кой да докопа пръв ракетите и инженерите. Американците изпреварват с малко руснаците.

  Ясно е, че ако Фон Браун не е бил готов да съдейства по собствено желание, едва ли е щял да изпие по един шнапс с американците и да се разделят поживо поздраво. Най-малкото е щял да бъде съден и хвърлен в затвора или екзекутиран.

 50. 51 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#50] от "futurama":

  При условие, че вече е бил в техните ръце, всичко което си написал е бузмисленно!

  Имало едно време ссср...
 51. 52 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#46] от "futurama": Не е съвсем така. Института РАБЕ през 1946г влиза в състава на Института Нордхаузен в едноименният град. Корольов вижда недостатъци в немските ракети ФАУ особенно в системата за управление и там е бил спора с немците. Искал е да ги въведе в руските варианти Р1 и Р2, но е срещнал отказ от министъра на въоръж. Устинов, който наредил да се правят пълно копие на ФАУ, щот с кръв са спечелили тези ракети.

 52. 53 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 237 Неутрално

  " международен ден на космонавтиката и авиацията" - април 12

 53. 54 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#53] от "sortero":

  10 април е! Май, че на на него ден излетя нашия космонавт Георги Иванов.

  Имало едно време ссср...
 54. 55 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  [quote#12:"lilivan"]Ако САЩ и Русия (СССР) си сътрудничеха, човечеството нямаше да има грешка! [/quote]

  Руските и американските учени си сътрудничат. Определена част от екипировката на всеки полет се произвежда в САЩ а друга в Русия. Най-известния пример за сътрудничество е Международната Космическа Станция, основана през 1998г. Участват САЩ, Русия, Япония, Европа и Канада. В станцията се провеждат съвместни опити в обласста на биолигията, физиологията, физиката, химията, метеорологията и др.

  Учените са аполитични

 55. 56 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Сега, разказано от Леонов, изглежда че по чудо са оцелели с Беляев. И това, само защото трябвало да се изпреварят американците.
  Имали са късмет хората.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 56. 57 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#34] от "Бираджия":

  Китай

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 57. 58 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 409 Неутрално

  12 април 1961 г. първият космонавт от нашата планета Земя

 58. 59 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#9:"Ерих Хартман"]Истината е съвсем друга и когато един ден излезе наяве, ще е шокиращо за всички...[/quote]
  Че кажи я де!? Явно си специалист по истините.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 59. 60 Профил на Ще повърна !!!
  Ще повърна !!!
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#57] от "crime_pays":

  Какво Китай изпратиха луноход който се развали веднага, сигурно е бил made in China

 60. 61 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 493 Весело

  "Чакахме 3 дни да ни приберат, а съветското радио съобщаваше, че сме отишли на ваканция след полета", смее се Леонов.

  Да де малка разходка из тайгата

 61. 62 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#12] от "lilivan":
  Логично, но...
  Някои не искали да е така в името на експеримента и...парите.

  Никола М. Николов — "Световната конспирация".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK