Шестте най-големи вражди на Стив Джобс

Шестте най-големи вражди на Стив Джобс

© Robert Galbraith, ReutersОснователят на Apple Стив Джобс беше известен с острия си характер, който често го въвличаше във вражди. Авторите на книгата "Да се превърнеш в Стив Джобс" Брен Шлендер и Рик Тецели разкриват подробности от живота на Джобс.


Според Apple книгата е най-точният разказ за живота на Джобс, правен до момента. В книгата са разказани и шестте вражди на Джобс, които остават неразрешени до края на живота му.


Сред тях е неразбирателството на Джобс с певеца Нийл Йънг. Той критикуваше звуковото качество на записите в iTunes, а Джобс никак не обича някой да критикува неговите продукти. В резултат Юнг беше пратен завинаги в "черния списък", като Джобс неведнъж е имал коментари с цветущи изрази по адрес на музиканта въпреки опитите му да се сдобрят.
Джобс има спор и с изпълнителния директор на Disney Майкъл Айснър. Двамата неведнъж са водили много тежки преговори за различни сътрудничества между двете компании. Според авторите на книгата, въпреки че Джобс е получавал това, което иска, Айснър е останал като дума-проклятие за него.


Враждите на основателя на Apple често са и с негови служители. Например с Жан-Луис Гасе. Според книгата през 1985 г. Гасе казал на тогавашния изпълнителен директор на Apple Джон Скъли, че Джобс иска да измести Скъли от върха на компанията. "Четвърт век по-късно Стив все още ръмжеше, като чуе името на французина", казват авторите.


Друга вражда на Джобс със служител на Apple е с Джон Рубинщайн. Той е една от ключовите фигури зад плеъра iPod, който практически поставя основите на серията i-устройства, които катапултират Apple на върха. С течение на времето обаче Джобс го изтласква от кръга на приближени до него и Рубинщайн напуска. Година по-късно става изпълнителен директор на компанията Palm, като получава телефонно обаждане от ядосания Джобс. Авторите на книгата твърдят, че двамата повече никога не са си проговаряли.


В полезрението на Джобс попада и Adobe заедно със съоснователя на компанията Джон Варнок. Причината е решението на Варнок да насочи фокуса на продуктите на Adobe към Windows, а не към платформите на Apple. Това води и до решението на Джобс да не внедри поддръжка на Adobe Flash в iPhone и iPad. Решение, което впоследствие цялата мобилна индустрия решава да следва и коства много на Adobe. За всеки случай Джобс неведнъж критикува публично Adobe за проблемите на Flash и липсата на развитие на платформата.


Но, разбира се, най-голямата вражда на Джобс остава с Google. Първоначално двете компании са много близки. Ерик Шмид, който тогава е изпълнителен директор на Google, е и член на борда на директорите на Apple. След появата на Android обаче, отношенията между двете компании бързо се вледеняват. Джобс е убеден, че Android е копие на iOS, и смята действията на Google за предателство. Тук се ражда и известната фраза на Джобс, че е "готов на термоядрена война" с Android.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK