Богдан Джорджеску, Intel: Умните аксесоари са с безграничен потенциал

Богдан Джорджеску, Intel: Умните аксесоари са с безграничен потенциал

© Анелия НиколоваБогдан Джорджеску e Channel Account Manager на Intel за България и Румъния. Иначе казано, отговаря за развитието на бизнеса на компанията в сферата на B2B и дистрибуцията. Работи в Intel от 2009 г., като преди това е работил в сферата на продажбите, маркетинга и управление на работата с клиенти. Разговаряме с него за развитието на технологиите, бъдещето на умните аксесоари и компютрите.


Intel е едноличен лидер при процесорите за компютри, но продължава да изпитва затруднения при мобилните устройства, където Qualcomm държи първенството. Защо Intel някак не съумява да се наложи в мобилня сектор?


- Не мисля така. Преди година изпълнителният директор на компанията, Браян Крзанич, каза, че ще продадем 40 млн. таблета с Intel процесори. Някои изобщо не му повярваха, други казаха, че е луд. Година по-късно виждаме, че това се случи. През 2014 г. бяха продадени около 41 млн. таблета с наши процесори. Имаме възможността го направим.
През 2014 г. нашият фокус не бяха мобилните телефони, а таблетите. Представихме нови Atom процесори специално за тях. В Барселона обявихме и разделянето на гамата Atom.  През втората половина на тази година ще има версия с 4G LTE с Atom. За таблетите от среден и висок клас имаме платформите X5 и X7. Смятам, че вече имаме пълна гама за всички видове таблети и мобилни телефони.


С пускането на Windows 10 Microsoft насочва вниманието към обединяване на платформите. За целта обаче ще трябва да има и подходящ хардуер. Новите процесори на Intel за смартфони например ще поддържат ли пълнофункционален Windows 10?


- Да. Платформите Х5 и Х7 ще поддържат както Andoroid и Windows.


Това отваря вратата за устройства, които работят и с двете платформи едновременно.


- Да, но за съжаление това го искат само ние и потребителите. Google и Microsoft предпочитат на устройствата да има само една операционна система.


Intel не крие интереса си и към умните аксесоари. Какви са краткосрочните планове на компанията в тази посока?


- Наскоро обявихме малката "система на чип" Intel Curie, която ще е подкрепление за Intel Edisson. Curie съдържа процесор с ниска консумация на енергия, Bluetooth, памет, жироскоп. Чрез Curie се насочваме директно към пазара на умни аксесоари. Очаквам, че ще инвестираме доста в тази посока.


От една страна ще предлагаме примерни дизайни, които партньорите ни могат да използват като отправна точка при разработката на собствените си устройства. От друга - екосистемата ще получи всичко необходимо. Curie работи с операционна система в реално време, която се нуждае от части от секундата, за да обработи и изпрати информацията. Хубавото е, че към нея може да се свърже всякаква периферия. Това ще позволи на разработчиците да създадат каквото искат.


Това води и до друг въпрос. Постепенно хардуерът в този сегмент се развива все повече, но интересът на потребителите все още не е голям. Защо се получава това и как хората могат да бъдат убедени, че се нуждаят от някакъв умен аксесоар?


- За съжаление това не зависи само от нас. Има цяло екосистема, която трябва да бъде изградена и да работи. Ние полагаме големи усилия, но всички в екосистемата се нуждаят от подходящ софтуер. Curie разчита на софтуер на отворен код точно с тази цел.


Като цяло мисля, че потенциалът на умните аксесоари е безграничен. Но не трябва да забравяме, че те са все още в началото на своето развитие. Преди няколко години така беше и със смартфоните. Тогава умните телефони не бяха чак толкова умни. Направо си бяха глупави телефони с големи екрани. А сега виждаме, че и телефоните, и таблетите са много умни. Дори и часовниците.


С течение на времето естественото развитие на устройствата ще привлече вниманието на хората. Не е задължително да бъдат часовници. Ще има много умни аксесоари и те ще могат много повече неща.
Например възрастните хора ще могат да носят една малка гривна, която предава информацията до телефона или директно до мрежата, като данните се анализират чрез Big Data и могат да предрекат дали даденият човек е застрашен от инфаркт, ръст на кръвната захар или друг проблем. Това са много важни неща.


Колко време има до появата на тези устройства?


- Не мисля, че ще се наложи да ги чакаме много. Доста близо са. Но трябва да кажа, че зависи от екосистемата. Видяхме го и с умните часовници. В началото и те като смартфона не бяха много умни. Едва от миналата година започна някакво по-сериозно развитие при тях.


Очаквам да има доста по-голямо и бързо развитие на тези устройства, когато и хардуерът се увеличи. Intel Curie е първото предложение в тази сфера, но не казвам, че ще е единственото.


Богдан Джорджеску, Intel: Умните аксесоари са с безграничен потенциал

© Анелия Николова


Говорейки за бъдещето, какво е мнението на Intel за виртуалната реалност? Доста компании представиха очила с виртуална реалност...


- И ние имаме един прототип. Видях го миналата година на едно събитие на Intel. Можеше да го пробваш, но само ако седиш. Питах ги защо, толкова ли е опасно? Но и в интернет има клипове на хора, които пробваха тези очила и губеха представа за реалността около тях. Използваше се симулация на влакче в увеселителен парк, която беше толкова реалистична, че хората не само "усещаха", че падат рязко надолу например, а самите те падаха.


Характерното при този тип устройства е, че хардуерът е много мощен. Практически това е компютър, който не можеш да разпознаеш като такъв, защото е с друга форма. Такива са самостоятелните очила за виртуална реалност. Ние имаме съвместен проект с Luxottica, които са собственик на брандовете Ray-Ban и Oakley. За Oakley имаме очила, които помагат на атлетите. Това ще е комбинация между виртуална реалност и истинския свят, подобно на камерите ни RealSense.


Като казвате RealSense, управлението на компютри със жестове е друга сфера на Intel, в която компанията има доста амбиции. Има ли интерес от страна на производителите на лаптопи за нещо подобно?


- Да. Dell, HP, Asus, Acer, Toshiba имат или ще имат устройства, които използват технологията. Обикновено в началото работим само с няколко партньора. След като сме напълно готови, всички проявяват интерес. Не мисля, че ще има производител, който няма да поиска RealSense.


Но това пак зависи дали самите потребители ще приемат технологията. Имате ли достатъчно информация за техния интерес?


- Все още не, защото RealSense не се произвежда масово. Но първоначалните отзиви от хората, които са видяли и използвали технологията е много добър. Разбира се, това не означава, че технологията ще бъде добре приета от масовия потребител. Все пак първи до новите технологии стигат най-големите ентусиасти, които винаги имат интерес към такива разработки.


Някои от технологиите са разработени заедно с Broadwell. Освен RealSense, сред тях са TrueKey, безжичното презареждане, Wireless Display. Това е бъдещето.


За някои технологии се говори от много време, но много бавно си проправят път до масовите устройства.


- Не винаги. RealSense например беше представена миналата година като тест. Сега вече работи много добре. Тук отново идва проблемът с цялата екосистема. Ние произвеждаме само част от решението. Има още много хора, които трябва да произведат другите компоненти в кутията... и самата кутия.


Intel иска да бъде и един от основните играчи в Интернета на нещата. Какви са плановете ви в тази сфера?


- В този случай искаме да помогнем на цялата екосистема. Тук може да се говори за коли, хладилници и какво ли още не. Например микровълнова фурна, която може да разпознава каква храна е сложнена в нея, да провери в интернет как правилно да я сготви и да я сготви например за три минути, въпреки че сте й въвели пет минути.


Искаме да работим в полза на продукта. Има много голям потенциал. От една страна ще сме както винаги производител на чипове. Intel Edison и Curie са само началото.


Но инвестираме и в софтуера. Какъв е смисълът да свържем часовника и телефона и всичко да е защитено по екосистемата освен часовникът? Това ще е като да отворим огромна порта и ще позволи от часовника да се достига до корпоративната мрежа. Ще трябва да има защитен софтуер за часовника.


Искаме да дадем на разработчиците всичко, което им е необходимо, за да могат да създават интересни продукти и услуги.


Кое е по-сложно - да създадеш нова технология или да я представиш на хората и да ги убедиш, че това е нещо, от което се нуждаят?


- И двете са доста сложни. Ние искаме да инвестираме и в двете посоки. За нас е важно както да развиваме технологиите, така и да създаваме продукти, които да служат на различните пазари и цели.
Intel Curie е чудесен пример. Допреди няколко години правихме само възможно най-мощните процесори.


Сега започваме да правим по-малки чипове, които консумират по-малко енергия. Ако идентифицираме време или посока, в която отива пазара, за нас ще е важно да предлагаме продукт и технология, която да го адресира.


Смятате ли, че таблетите ще заменят лаптопите?


- Не мисля. Има трансформация от големите настолни компютри до по-малки и компактни устройства, например като NUC. Големите лаптопи, които са по няколко килограма също ще отстъпят на по-компактни и леки преносими компютри. Някои от тях ще могат да се превръщат и в таблет. Тогава пък защо ти е да имаш отделен таблет?


Това няма да е точно таблет, а устройство във формата на таблет. То може да става и лаптоп, като и в двата случая е много мощно устройство. Основната цел ще е намаляване на размерите на всичко. Всичко ще става все по-малко.


Освен това ще има промяна и в начина на използване на компютрите. Няма да има нужда от кабели. Дори и връзката с монитор може да става по безжичен път. Просто носиш със себе си едно миниатюрно устройство, което можеш да свръжеш с монитора и клавиатурата в офиса, после у дома. Винаги е с теб и по всяко време имаш достъп до него.


Въпреки това не трябва да обобщаваме всичко. Ентусиастите например не обичат малки устройства. Напротив. Те обичат големи машини. За тях винаги ще има големи компютри. Наскоро даже видях една огромна близо метър висока кутия за компютър от алуминий. Всеки ще може да намери това, което иска.


Според вашите наблюдения, какви технологии и продукти обикновено се радват най-голям интерес от българския потребител? Тук има много хора, които предпочитат сами да конфигурират и сглобяват компютрите си.


- Да. Всъщност това го наблюдаваме и в други страни. Гейминг сегментът е много голям и се развива все повече. Миналата година на конференцията DreamHack в Румъния се събраха над 15 хил. души. Много голяма част от тях дойдоха от България. Дори има големи шампиони от България, например в играта FIFA. Това, което забелязвам е, че в България темпото на навлизане на нови технологии е по-бързо от това в Румъния.


От гледна точка на продукти, компонентите за ентусиасти се радват на голям интерес. Процесорите Core i5 и i7 са предпочитани. България е и много добър пазар за SSD. Българите са запознати с SSD, знаят, че е много добър продукт и го търсят. Малкият компютър NUC също се приема много добре, само че най-вече от бизнеса, не от потребителите.


Трябва да съобразяваме тенденциите и с доходите. Чехия и Полша например са по-богати. С нас по-скоро са Сърбия и бившите югославски републики. Тук хората сме много чувствителни от гледна точка на цените. Не искаме да харчим пари дори и за най-новите технологии. Предпочитаме на изчакаме известно време, да видим дали технологията е добра и си заслужава. Пък и да си заслужава, може би трябва да спестявам известно време.


Но пък веднага се вижда и другата гледна точка. iPhone например може да се види навсякъде. А това не е евтин продукт. И това е интересно. Колкото и да сме чувствителни към цените, за някои неща нямаме проблем да даваме повече пари. В тази връзка мога да кажа, че сегментът на ентусиастите, за които споменахте, расте и се превръща в един от основните ни фокуси за тази година.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Нали...И аз така откога ги разправям.

 2. 2 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 518 Неутрално
 3. 3 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 755 Неутрално
 4. 4 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Какво се чудо Джорджеску на ръста на айфон в Бг. Българинът обича да залага на сигурното.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK