Аз ще съм новият разказвач на истории, казва Стив Джобс през 1994 г.

Аз ще съм новият разказвач на истории, казва Стив Джобс през 1994 г.

© Ho, ReutersСпоред Apple биографичната книга "Да се превърнеш в Стив Джобс" е най-точното описание на основателя на компанията. Тя е написана от Брент Шлендер и Рик Тецели, които са дългогодишни журналисти, покриващи всичко около Apple.


Самият Шлендър е бил и добър приятел с Джобс. В книгата си двамата автори поместват и множество цитати, които гарантират, че са на Стив Джобс. Онлайн изданието BusinessInsider помества някои от тях. Ето няколко от по-интересните.


"Не исках да съм бизнесмен, защото не исках да съм като никой бизнесмен от тези, които познавах".
"Светът не се нуждае от още една компютърна компания за 100 млн. долара".


"Когато животът ми приключи, хората ще ме помнят за креативните неща. Никой обаче няма да знае, че аз знам как да ръководя един бизнес".


По адрес на изпълнителния директор на Apple през 1996 г. Гил Амелио: "Как може той да е експерт по преобръщането на един бизнес, когато яде обяда си сам в офиса си и яде храна, сервирана му на порцелан, който изглежда като взет от Версай?"


"Докато растях гледах Боб Дилан как никога не стои на едно място. Ако продължава да рискува да се провали, все още е артист. Дилай и Пикасо винаги рискуваха да се провалят".


"Да си креативен е като да скачаш във въздуха. Искаш да си сигурен, че земята ще е на мястото си като се приземяваш".


Интересното обаче е, че може би най-показателният цитат за това кой точно момент е спомогнал да Джобс да се превърне в най-известната фигура в технологичния бранш липсва.


За него разказва Томас Хигбей в сайта Quora. Там той споделя следната история:


"През лятото на 1994 г. работих за кратко в NeXT. С още двама колеги бяхме в стаята за почивка, когато влезе Стив Джобс, за да си вземе геврек. Както си седяхме той ни погледна и ни попита: "Кой е най-могъщият човек в света?" Аз казах Мандела. В своя типичен стил той каза: "НЕ! Всички бъркате! Най-могъщият човек е този, който може да разказва истории. Той създава визията, ценностите и целите на цяло поколение и Disney има монопол в бизнеса с разказване на истории. Знаете ли какво? Омръзна ми от тези простотии. Аз ще бъда новият разказвач на истории", заяви Джобс и излезе".


Именно способността на Джобс да разказва истории и да продава идеи, спечелва толкова много почитатели на компанията и нейните устройства. Способност, която дори Бил Гейтс призна, че не притежава.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK