Uber подаде оплакване в еврокомисията срещу забраната на услугата в Испания и Германия

Uber подаде оплакване в еврокомисията срещу забраната на услугата в Испания и Германия

© ReutersКомпанията собственик на мобилното приложение за споделено пътуване Uber е подала оплакване в Европейската комисия срещу забраната на услугата в Испания и Германия, съобщи "Ройтерс".


В сряда Еврокомисията потвърди, че е получила оплакване срещу забраната в Германия. Говорител на Uber e заявил, че има подадено такова оплакване и срещу Испания още в понеделник.


"Получихме две жалби срещу Франция и една срещу Германия", казва говорителят, който обаче не коментира за Испания.
"Ние не затваряме вратите пред възможностите на новите технологии, но смятаме, че нещата трябва да се случат в рамките на съществуващото законодателство", допълва той.


"Ройтерс" отбелязва, че Uber e подал вече две оплаквания срещу закон във Франция, който, според технологичната компания, привилегирова таксиметровите услуги за сметка на Uber.


Агенцията допълва че калифорнийската фирма се сблъсква с все повече законови неприятности в Европа, където таксиметровите шофьори отнесоха случая до съдилищата и организираха протести. Според редица таксиметрови компании Uber изкривява конкуренцията, тъй като шофьорите не са лицензирани, а същевременно извършват търговска дейност.


Услугата е критикувана и за условията, при които работят шофьорите, таксуването на пътниците, както и гарантирането на сигурността им.


До момента Uber е обект на различни ограничения, наложени по съдебен път в Белгия, Франция, Германия, Холандия и Испания.


Европейската комисия посочва, че регулирането на таксиметровите услуги е работа на отделните държави членки. Въпреки това Брюксел ще разгледа оплакванията според принципите на пропорционалност, липса на дискриминация и свобода на установяване и свободата на предоставяне на услуги.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK