Руски тролове публикуват положителни отзиви за местен смартфон

Руски тролове публикуват положителни отзиви за местен смартфон

© Kacper Pempel, ReutersРуски тролове получават пари за публикуването на положителни коментари и ревюта за смартфона YotaPhone 2. Твърдението е на в. Guardian, чийто репортери са се срещнали с хора, които работят за митичната мрежа от руски тролове.


Тя се ръководи от частна компания, в която обаче дял има и държавата чрез една от своите фирми. Досега се смяташе, че троловете се занимават с политически кампании и теми в глобалната мрежа, но според Guardian дейността им е по-широка. Изданието твърди, че разполага с някои от списъците със задачи на троловете. В един от тях пише, че трябва да се напишат "блестящи ревюта за YotaPhone".


Компанията производител на YotaPhone за сега не е коментирала темата и не е известно дали знае за кампанията на троловете или смартфонът просто попада в категорията да се промотира всичко родно. Самият YotaPhone 2 е харесван и добре приет от анализаторите и коментаторите и преди да се ползва със специално внимание.
В указанията на троловете е посочено до какви изводи да достигат публикациите. Често те се смесват с обикновени или забавни теми, които нямат политически послания, а целят единствено да привличат внимание. Между тях се поместват и пропагандните материали.


Пред Guardian вече бивш служител на въпросната фирма разкрива, че е получавала по 790 долара месечно, за да има няколко профила в сайта LiveJournal. Не е имало договор, а единствено споразумение за запазване на информацията в тайна. "Трябваше да пишем обикновени постове, например за любимите си песни или рецепти за торти, но от време на време да публикуваме и политически теми например, че правителството в Киев е фашистко или нещо подобно", коментира служителката, която остава анонимна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK