Едуард Сноудън разказа на американски комик как NSA вижда интимните снимки на хората

Едуард Сноудън разказа на американски комик как NSA вижда интимните снимки на хората

© Vincent Kessler, ReutersОт първите разкрития на Едуард Сноудън за действията на американската Агенция за национална сигурност (NSA) вече изминаха почти две години. Въпреки това все още много хора не знаят или не се интересуват от действията на разузнавателните служби.


Самият Сноудън продължава да повтаря колко е важно, но привлича вниманието главно на журналисти и хора от технологичния сектор. В интервю с американския комик Джон Оливър Сноудън изглежда успя да намери по-директен подход. Оливър смесва интервюто си с поредица от шеговити въпроси със сериозни и показва на Сноудън видео от улична анкета сред американци.


Оказва се, че повечето от тях не знаят кой е Сноудън или пък го бъркат с основателя на Wikileaks Джулиан Асандж. Хората не са и особено загрижени, когато Оливър им казва, че NSA събира личните им данни. Тогава комикът им казва, че това включва включително и най-интимните им снимки. Това вече променя нещата и същите анкетирани стават много по-ядосани за нарушението на личното им пространство.
"Това ли е границата за хората? Че могат да видят интимните ти части?" пита Оливър. "Не съм се сещал да използвам контекста на голите ви снимки", признава Сноудън. Той отново разказва как чрез програмата PRISM NSA може да се сдобива с интимните снимки (и всякаква друга информация) дори и на американските граждани, за които няма право да прави това. Необходимо е просто снимката да премине през чуждестранен сървър, за да може NSA да се сдобие с нея дори и получателят й да е отново на територията на САЩ.


"NSA има най-големите възможности за разузнаване, които сме виждали. Те казват, че не използват информацията срещу американски граждани. Това е донякъде вярно. Но истинският проблем е, че използват тези възможности, за да ни направят уязвими от тях. След това ни казват: "Въпреки че насочих пистолет срещу теб, няма да дръпна спусъка. Довери ми се", коментира Сноудън.


"Първоначално си мислех, че разкритията ми ще са поредната тридневна история и накрая всички ще забравят за това. Но когато видях реакциите на хората по света и приемането им, че това е проблем, се почувствах оправдан", допълва още той.


Може да видите цялото предаване тук. Използва се нецензурен език.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK