Австралийски съд задължи интернет доставчиците да разкрият данните на онлайн пиратите

Австралийски съд задължи интернет доставчиците да разкрият данните на онлайн пиратите

© Kacper Pempel, ReutersАвстралийски съд задължи шест доставчици на интернет да предадат личните данни на клиентите си, които са изтеглили незаконно филма "Клубът на купувачите от Далас". Искането за това е на правоносителите на филма, съобщава Би Би Си.


Ищецът посочва, че е идентифицирал 4726 уникални IP адреса, които са споделяли филма чрез BitTorrent, и допълва, че това е направено без негово разрешение. Затова иска да получи информацията за хората, които стоят зад въпросните IP адреси, за да потърси компенсация от тях за нарушеното авторско право.


Подобни искания е имало и преди, но досега съдът не ги е одобрявал. Този път обаче го прави с уговорката, че данните могат да се използват единствено за осигуряване на компенсацията. Правоносителите ще трябва да докажат, че действително е имало нарушение на авторското право за всеки от случаите.
Вторият по големина интернет доставчик в Австралия, iiNet, попада сред задължените от съда. Негов говорител заявява, че това е нарушение на неприкосновеността на данните и може да доведе до опити за спекулации от страна на компаниите. Те могат да заплашват други компании и потребители с големи дела, ако не се съгласят на по-малки суми във формата на извънсъдебни споразумения.


Доставчиците твърдят още, че исканите компенсации от правоносителите са толкова малки, че подобно дело не би могло да издържи в съда. Според съдията по делото обаче решението е важно от гледна точка на превенцията на нелегалното теглене на съдържание от интернет и ще е сигнал към онлайн пиратите.


Засега доставчиците не са коментирали дали ще обжалват решението на съда. Според професора по право Майкъл Фрейзър това е много важно събитие. "Ако решението на съда остане, тогава дните на анонимното нелегално сваляне на съдържание от интернет може и да са приключили", коментира той пред телевизия ABC.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK