По-малко от 1% от устройствата с Android имат вируси

По-малко от 1% от устройствата с Android имат вируси

© Lehtikuva, ReutersПо-малко от 1% от всички активни устройства с Android имат вируси или други "потенциално опасни приложения". Това показват резултатите от анализа на Google за нивото на сигурност на мобилната си платформа през миналата година.


Най-популярната в момента мобилна операционна система често е обект на критики заради множеството вируси, които се разпространяват за нея. Според Google обаче това далеч не е така. Анализ на компанията, който е обхванал активните Android устройства, посочва, че всъщност платформата не е чак толкова застрашена.


Резултатите показват, че по-малко от 0.15% от устройствата, които разполагат само с приложения, инсталирани само от официалния магазин Google Play, имат "потенциално опасни приложения". Дори и когато в сметката влязат устройствата с инсталирани приложения от други източници, каквато е практиката в Китай например, процентът пак остава под един.
Единствено когато Google смята и т.нар. rooted devices, или устройствата, които са "отключени" и с модифициран софтуер, броят на устройствата с потенциално опасни приложения се повишава. До около 1.4% от всички.


Това не означава, че всички приложения за Android са гарантирано сигурни. Потребителите трябва да продължават да внимават с източниците на софтуер, но ако разчитат на официалния онлайн магазин на Google, могат да са доста по-спокойни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK