ИТ секторът в България отбелязва петкратен ръст за последните 10 години

Недостигът на кадри остава един от най-големите проблеми на българския ИТ сектор.

© Мария Съботинова

Недостигът на кадри остава един от най-големите проблеми на българския ИТ сектор.Българският ИТ сектор отбелязва петкратен ръст за последните 10 години. Това е сред малкото отрасли в българската икономика с висока добавена стойност и конкурентоспособност в световен мащаб, каза заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на Четвъртата годишна кръгла маса Bulgarian ICT Watch, организиран от ICT Media и Българска асоциация на софтуерните компании БАСКОМ.


По думите на Везиева през последното десетилетие ИТ секторът у нас записва и трикратно увеличение на дела си от БВП. Около 60% от приходите на българските ИТ компании са генерирани от износ. За същия период секторът е създал 35 хил. нови работни места. Везиева посочва, че има потенциал за създаване на още 30 хил. работни места - нещо, което от бранша определят като крайно необходимо от повече от две години.


По време на срещата представителите на различните асоциации са заявили за пореден път необходимостта да се увеличи приоритетът на държавата в подготовката на квалифицирани кадри. От Министерството на икономиката и Министерството на образованието и науката заявяват, че се разработва проект за дуално обучение и очакват още предложения от бизнеса в тази посока.
Везиева заявява още, че България е единствената европейска страна, която попада в топ 10 на най-добрите аутсорсинг дестинации. Данните са от проучването Global Services Location Index, което е изготвено от AT Kearney сред 51 държави.


За изминалата година страната се е изкачила с 11 позиции и в проучването на Cushman&Wakefield. Консултантската компания поставя България на трето място по атрактивност в аутсорсинг сектора за т.г. Това проучване обхваща 36 държави.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK