Трима българи създават мобилна игра, каквато няма досега

Петър, Илиан и Деян

© Юлия Лазарова

Петър, Илиан и ДеянБизнес моделът е базиран да намираш умни хора, които да могат бързо да се учат и да реагират бързо и да правят продукти, които да се харесват на хората. Затова сме в България. В началото се питахме къде можем да намерим тези хора. Не търсихме къде са най-евтините, както правят много от външните компании, когато идват тук. Ние гледахме къде са най-талантливите."


Това обяснява Илиан Георгиев за Chobolabs - стартираща компания, която разработва екшън игра за мобилни телефони в реално време, каквато все още няма. Тук в случая на нашия разговор е малък офис в началото на Женски пазар, от чиито прозорци виждаш синагогата, наляво джамията, а в далечината вдясно - църква. 


Кой кой е
Chobolabs е основана в края на 2012 г. от Деян Витанов и Петър Добрев в сърцето на Силициевата долина Пало Алто. Петър е израснал в Казанлък. Още в гимназията физиката му е много интересна. Той е един от активните участници в школата на известния физик Теодосий Теодосиев. Програмирането му е хоби. Впоследствие обаче то се превръща в основната му страст, като през 2006 г. записва компютърни науки и електроинженерство в Бремен. Там се запознава с Деян. По това време Петър се занимава по-активно с компютърна графика заради страстта му към компютърните игри. От 2008 г. Петър и Деян работят по различни проекти, като основават и първата си компания Philanthropedia.   


Деян е Родом от Бургас. Завършва математическата гимназия. Още от ученик се занимава с информатика и също ходи по състезания. Заедно със съученици създават сайт, който дори успяват да продадат. "Това ми отвори очите за предприемачеството". Веднага след завършването на магистратурата си по бизнес администрация в Станфорд заедно с Петър се съсредоточава върху Philanthropedia, което е сайт за ревюта на неправителствени организации. През 2011 г. продават сайта на компанията GuideStar, която притежава най-голямата база данни за неправителствени организации в САЩ.


Една от големите страсти на Деян са мултиплейър игрите. Играе Star Craft и Counter Strike, като ходи и по турнири. "Не можех да си обясня как този тип игри не съществува на най-бързо растящтата гейминг платформа в историята, а именно мобилните телефони и таблети". Това ражда идеята за Chobolabs, която се фокусира върху мобилните игри в реално време, особено т.нар. компетитив (от англ. състезателни) игри, при които се състезаваш с други хора. "За мое огромно щастие познавах Петър, който е един от най-добрите инженери, с които съм работил, както и Илиан, който пък тогава беше част от една най-успешните гейминг компании", разказва Деян.


Първите стъпки


Компанията е основана в края на 2012 г. През 2013 г. получават първия си рунд финансиране в размер на 1.3 млн. долара. През това време Деян се опитва да "принуди" Илиан Георгиев, който е в компанията PocketGems, да се присъедини към Chobolabs. В крайна сметка успява да го убеди.


В гимназията Илиан, който е от София, също има голям интерес към физиката и информатиката. Дори ходи на международни състезания по физика. "Исках да разбера как работи светът. Физиката ти казва как работят неодушевените предмети. В университета си казах, че вече съм опознал неодушевените предмети и е време да разбера одушевените". Заминава в САЩ да учи икономика. "Оказа се, че икономиката е голяма измишльотина. Трудно е да се каже, че е наука. Това, което липсва в икономиката, е истинското разбиране на психолохията на хората. Стана ми много интересно каква е психологията на индивида и това ме доведе към игрите", раказва Илиан. Решава да запише докторантура по когнитивни науки и дори е приет в Carnegie Mellon, но в последния момент решава, че това е "много лош житейски избор". За сметка на това той и Деян записват магистратури по бизнес администрация в университета в Станфорд. Решава да се насочи към бизнеса, където ще има много повече възможности да изучава хората. "Игрите са продукт, чрез който продаваш на хората самото преживяване. Продаваш психология. В една от предишните компании, за които работих, PocketGems,


можех всеки ден да изследвам мозъците на 5 милиона души


Измислях си експеримент и можех още същия ден да видя как реагират хората."


Илиан Георгиев

© Юлия Лазарова

Илиан Георгиев


В САЩ в момента е много модерно да се занимаваш с предприемачество. Цялата попкултура се насочва натам, отбелязва Илиан. В България още през 89-та година изведнъж всички се събудиха предприемачи. Бяха регистрирани огромен брой компании, допълва той. "Дори и аз още в гимназията с приятели бях правил компании за уеб дизайн и какво ли още не. Но това нямаше общо с Chobolabs. Пътят ми до Chobolabs започна по-късно." През 2011 г. се присъединява към PocketGems. По това време PockectGems прави най-печелившата апликация за iPhone. Илиан стои и зад създаването на някои от най-успешните продукти на компанията, като игрите са генерирали над 100 млн. долара приходи. "За 3-4 години успяхме да открием как се правят пари от мобилни устройства и как се създава потребителско изживяване на мобилните телефони", споделя той.


Специфичен бизнес


"Гейминг бизнесът е хитов. Трябва ти хит. Затова сме се фокусирали работата върху една игра. Тя е екшън със стреляне. Може да се каже, че е подобна на една от най-успешните игри на Nintendo - Super Smash Brothers, но във формат със стрелба", коментира Деян. Играта все още в Alpha фаза, като плановете са да е готова в началото на лятото.


Илиан отбелязва, че такива игри в момента не съществуват, но на всички е ясно, че това е следващата вълна. "Ако следиш еволюцията на игрите, е видно. Знаем, че ще има продукти, които ще са успешни. Въпросът е кой ще успее да ги направи", коментира той. "Когато чуят "игри", повечето хора си мислят нещо на конзола или компютър. Не се сещат за Candy Crush например. Но всяка платформа стига до момента, в който игрите в реално време с други хора навлизат. Това задържа хората най-много, но е трудно да се постигне и трябва както пазарът, така и потребителите да са готови", казва Илиан.


"Когато се появява нова платформа, първите игри за нея винаги са прости - тетрис например. Постепенно стават все по-сложни. В даден момент се стига до игрите в реално време. Това е трудно от всяка гледна точка. Взаимодействието с компютрите е различно. Ти седиш пред тях, докато телефонът е част от нас. Трябва да съобразиш дори неща като как ще държиш устройството, докато играеш. Друг проблем е, че непрекъснато ти се нарушава вниманието - някой ще ти се обади, играеш в метрото и трябва да слезеш и т.н. Играта трябва да може да работи независимо какво се случва. Затова все още няма такива игри. Има подобни, но всички копират игри от конзоли и персонални компютри. Всяка нова платформа изисква оригиналност. Това, което ни различава нас е, че вече сме експериментирали с над 30 различни игри, за да си направим изводите", допълва Деян.


Освен че компанията се опитва да направи игра, която досега никой не е, тя трябва да се съобразява и с новите времена. Сами по себе си игрите са безплатни, но в тях има достатъчно неща, които да се купят, за да могат да се изкарват милиарди. Само миналата година има поне пет различни компании, които изкарват по над един милиард долара, казва Илиан. Едно от важните решения е колко би похарчил средностатистическият потребител и колко ще струва да се привлече той. В началото придобиваш тези потребители губейки пари, но пък печелиш знания. В един момент трябва да използваш тези знания, за да си оправиш продукта и да започнеш да печелиш пари, казва още той.


Освен това Chobolabs полага големи усилия, за да избегне критики, че играта е т.нар. pay to win и дава предимство на тези, които си плащат. Не само че играта не трябва да е рay to win, а хората дори не трябва да си помислят, че може да е такава, казва Илиан. "Един от важните уроци е, че не трябва да се гони бързата печалба, което си е универсална житейска истина. Най-ценният ни ресурс са хората, които играят. Така че, ако може да се плати, за да се спечели, играта ще прави пари няколко месеца и после ще умре. Затова никога няма монетизираме нещо, което дори би накарало някой да си помисли, че играта не е честна", допълва той. "Традиционно при този тип продукти 90% от хората не плащат. 10% плащат нещо понякога. 5% плащат редовно средно по десетина долара на седмица например. 1-2% харчат стотици и дори хиляди. Имал съм потребители, които за 1 ден харчат по над 10 хил. долара. Случва се рядко, но ги има. Но продуктът се строи около 90-те процента, които искаш да ги убедиш да станат от десетте", казва още Илиан.


Опит от извора


И тримата не трепват, когато заявяват, че амбицията на Chobolabs да е следващата голяма гейминг компания на световно ниво. За да стане това обаче са необходими големи усилия, средства, екипна работа и талант. Затова и тримата се съсредоточават върху даден елемент от изграждането на компанията и черпят опит от ментори и инвеститори.


Илиан е Head of Product, или както самият той казва: "В Силициевата долина това е строго дефинирана длъжност, докато не се наложи да опишеш с какво точно се занимаваш." В крайна сметка успява да го опише. Той посочва, че три четвърти от парите, които се печелят от смартфони, идват от игри. Това е така, защото в игрите компаниите много бързо научават какво искат хората, а и хората много бързо опознават новите платформи чрез игрите. "Има огромно количество данни, които се анализират и ни показват какво да правим. Моята роля е именно да съм гласът на хората и на техните желания и да измислим как да направим продукта така, че да им отговорим", казва той.


Деян прекарва по-голямата си част от времето в САЩ. Той идва в България за около два-три месеца годишно. Отговаря за набирането на капитал и развитието на Chobolabs от бизнес гледна точка. Паралалено с това участва и в разработката на дизайна на играта.


Петър Добрев

© Юлия Лазарова

Петър Добрев


Петър се занимава с техническия аспект на компанията. Базиран е в София, където е целият инженерен екип. Той води екипа в преодоляването на множеството трудности при разработката на мултиплейър игри. За да можеш да играеш добре с други хора в реално време, особено при условия на мобилни мрежи, където може да загубиш връзка или тя не е много стабилна, се изискват много усилия. "Трябва внимателно да се помисли как да се уреди балансът между играчите. Едно е да се играе на таблет, друго е на смартфон. Играта не трябва да дава предимство на играчите на едното устройство спрямо другото. Полагаме много усилия в тази посока, като два-три пъти седмично играем вътрешни турнирни, за да пробваме играта. Тестваме я на всякакви устройства от 3.5-инчови телефони до 10-инчови таблети", разказва той.


На родна земя


Още от самото си създаване компанията стъпва в България. "За нас България е уникална страна, защото техническият талант тук е на световно ниво. Много хора смятат, че големите компании идват тук за аутсорсинг или само с цел намаляне на разходите. Ние пък имахме капитал и за нас най-важното беше да намерим най-добрите програмисти", коментира Деян. Той допълва, че компанията иска да приложи у нас типа на работа, който има в Силициевата долина.


"Това, с което България изпъква най-много, е инженерният талант. Това е така от социалистическо време. Със сигурност има и много други таланти. Например художниците, които рисуват. Но ние преценяваме таланта по целия свят. Ние не искаме да сме компания номер едно в България, а на глобално ниво. В Силициевата долина например има много т.нар. продуктов талант, който знае как се управляват, правят и монетизират игри. Благодарение на офиса ни в Пало Алто и тук, в София, имаме завидното положение да можем да избираме най-добрите хора и не е от такова значение къде са", разказва той.


В момента компанията е от над 10 души, като малко над половината са в България и по план тази година екипът трябва да достигне около 26 души, като повечето ще са в София. Не липсва интерес към тях. "Голямата разлика между нас и другите компании е, че правим продукт, а не услуга. При много от големите чуждестранни компании у нас просто се изпълнява някаква задача по развитието на услугата. Когато правиш продукт, особено игра, имаш свободата да направиш нещо ново и интересно", допълва Деян.


Деян Витанов

© Юлия Лазарова

Деян Витанов


Рискът като ежедневие


Започването на своя компания е изпълнено с предизвикателства. И тримата обаче не се страхуват от евентуален провал. "Нашата амбиция и визия е да сме следващата голяма гейминг компания на световно ниво. Има няколко основни елемента. Първо е набирането на най-добрите таланти. Разбира се, важен е и финансовият ресурс. Затова се възползваме от капитала на Силициевата долина, който ще ни позиционира много добре. След това е развитието и ошлайфането на продукта. Смисълът на един стартъп е не да играе на сигурно, а да рискува. Рисковете са нашето ежедневие, но се справяме. В крайна сметка всичко опира до това да намериш най-добрите хора. Когато ги намериш, те могат да се справят с проблемите и магията се получава", разказва Деян.


Страхът от провала е европейска черта, допълва Илиан. "Част от културата на Силициевата долина е, че провалът е форма на чест. Много хора си мислят, че трябва да се показват колко са перфектни пред инвеститорите и никога не са проваляли. Всъщност инвеститорите искат някой, който се е провалял, защото знаят, че всеки се проваля, и единственият начин да се научи е да се проваляш, докато не успееш. Те предпочитат някой, който се е провалял няколко пъти с чуждите пари, научил си е уроците и вече ще успее", разказва той.


Тримата вече са вкусвали от горчивината на провала неведнъж. Деян споделя, че Philanthropedia е осмата идея в поредица от седем провала. "Доста обезкуражаващо е. Всеки път си казваш, че този път ще стане. С гейминг компанията нещата са по-трудни, защото не решаваш проблеми, а създаваш удоволствие. Затова сме направили 30 прототипа. Може да се каже, че сме имали 29 провала и това е трудна динамика. Все пак трябва да мотивираш екипа. Човек се изморява, но предприемачеството е маратон и важното е да намериш успешния продукт", споделя той.


Петър път допълва, че след като с Деян подават Philanthropedia, прекарават шест месеца в развитието на друга идея, която не се реализира. "Накрая се отказахме и започнахме Chobolabs, но научихме много неща. Дори и веднъж да си постигнал някакъв успех и да си мислиш, че си се научил как се случват нещата, това не е вярно. Трябва да внимаваш за същите неща. Трябва да се научиш да прилагаш знанията", казва той.


В офиса в началото на Женски пазар, София

© Юлия Лазарова

В офиса в началото на Женски пазар, София


"Неизбежно е да се провалиш", допълва Илиан. "Важно е да се провалиш бързо и възможно най-евтино. Опитваме се да приложим този метод и при наемането на хора. Искаме да им покажем дали виждат себе си да работят при нас и да разберат това бързо, а не да ги прилъжем и след два месеца да видят, че не се чувстват добре тук. Искаме бързо да го разбере, за не губим неговото време, а и нашето".


"Не казваме, че всички бизнеси трябва да се ръководят така. В някои бизнеси наистина не можеш да се проваляш, защото конкуренцията ще те изяде. Това е при зрелите пазари. Но там където няма играчи и трябва да открием как се играе, провалът е допустим", казва още той.


"Няма никакъв заместител за визия и нюх към правилни продукт. В него поставяш първоначалната си идея. Това, което разделя най-добрите от всички останали е именно да намериш бързи и лесни начини да придобиваш потребители и да се учиш възможно най-бързо", допълва Деян. "Конкуренция винаги има. Ако нямаше, значи сме луди да се занимаваме с това. Хубавото е, че все още няма победител. Надяваме се, че ще се успеем да се наредим сред лидерите.


Големите мечти


И тримата харесват компютърните игри. И тримата играят от години, като Деян дори е участвал в турнири по StarCraft и Counter Strike и споделя, че красотата на игрите е, когато играеш с други хора. В един глас казват, че голямата им мечта е тяхната игра да привлече вниманието на професионалните геймъри. "Искаме да направим продукт, около който ще има турнири. В Корея има професионални геймъри, които са по-големи звезди от музикалните. Ние се целим към това и ни е дефиницията на успех в дългосрочен план", казва Илиан. Споделят с усмивка, че и те биха играли в турнирите.


Въпреки това са наясно, че прогеймърите ще са съвсем малка част от всички хора, които ще играят играта. "Например Blizzard се фокусират върху прогеймърите с новата трета част на StarCraft. Играта става много по-сложна и предизвикателна. Но те имат предимството, че разполагат с една от най-успешните игри на всички времена. При нас прогеймърите ще са следствие на популярността на играта, която пък ще се създаде от хората, които играят за удоволствие. За нас ще е предизвикателство да балансираме нуждите на обикновените хора и прогеймърите", коментира Деян.


"Ние сме в развлекателния бизнес. На нас конкуренти са ни филмите например. Холивуд все още са в 20-и век и работят със стари методи. Ние сме в 21-ви. Холивуд разбира на кого му е интересен един филм чак когато го пусне в кината. Чрез интелигентна реклама ние можем да разберем на какви хора ще е интересен нашият продукт дори когато той не съществува. Правили сме тестове и знаем, че на жените този тип игри не са им интересни. Състезателните игри традиционно са привлекателни за мъжете. Много хора си мислят, че игрите са за деца, но в момента най-големите гейминг компании правят игри главно за хора на възраст 30-35 г. Мобилните телефони се оказва, че са платформа, която е по-подходяща за възрастни хора", допълва Илиан.


Тяхното послание


Въпреки че работата по развитието на компанията им заема огромна част от времето, те редовно се оглеждат около себе си. "Имали сме щастието или късмета да учим и работим в чужбина. Едно е когато човек тук казва, че България е на световно ниво. Друго е, когато си имал възможността да излезеш и да видиш, че това е факт. Искаме да подпомогнем българската екосистема. Важно е българинът да осъзнае, че българският талант е на световно ниво", казва Деян и държи да разкаже следната история:


"Когато отидох в Станфорд, бях на 21 години и един от най-младите в тогавашния клас. Чудех се кой ли ще е чувал за България и мислех, че ще съм единственият. Не само, че не бях единственият българин. В двата класа, които започвахме тогава, имаше девет българи и ние бяхме най-голямата група спрямо населението на всяка от държавите. В началото имаше реч на един от ръководителите и от първия ден той ни "брандира," като каза на всички, че ако им трябва някой умен, талантлив и работлив, който да им напише домашното, то най-добре да си намерят българин. Затова ние не се шегуваме, че от първия ден искахме да имаме офис тук и го направихме".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  На игри може и да го докараме, лошото е, че вече няма кой да произведе едно парче желязо, няма кой да го огъне това желязо и да направи продукт който друг да поиска да купи. Без производство, загиваме.

 2. 2 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1438 Неутрално
 3. 3 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 883 Неутрално

  В БГ политическата класа и номенклатурата в администрацията е друго поколение и гледа да изкара/изсмуче/ пари от бизнеси, типични за времето на соца. Да съсипе заводче, да направи хотелче и пистичка, няколко чадъра на плажа, обществена поръчка, телекомче и т.н. А и банка да направи - спомнете си кои бяха в ПЧБ.
  В софтуерния бизнес все още не може да се намърда, защото няма капацитет, затова и тези момчета и като цяло всичко свързано със програмирането се развива все още нормално. Общо взето това е едно от нещата, които могат да ни издърпат напред.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2795 Неутрално
 5. 5 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Браво на децата! Желая им успех!

  Sic transit gloria mundi...
 6. 6 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#1:"442"]На игри може и да го докараме, лошото е, че вече няма кой да произведе едно парче желязо, няма кой да го огъне това желязо и да направи продукт който друг да поиска да купи.

  Без производство, загиваме.[/quote]

  аман от акселератори , девелопъри и др "лопъри"

  за съжаление си 101 % основателен

  "кога се е ляло стомана в странат на розите и на Цървулите"

  продължаваме с алабалистиките ,
  игри , безсмислени приложения ....

  онлайн платформи , иновации

  май следващият Dot.com чука на вратите ни

 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  "....Друг проблем е, че непрекъснато ти се нарушава вниманието - някой ще ти се обади, играеш в метрото и трябва да слезеш и т.н...."

  Важно е да играят хор'та, а? Хахахаха. Какво създава гейминга, освен кинтите на техните разработчици? Губивреме...
  Направете една игра с главен герой боко-чоко...

 8. 8 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":
  До коментар [#6] от "Афроиндианец":

  Мрънкане тип соц -- всички станаха инженери, нема кой да работи. Властта на пролетариата. Мнение на неграмотни и безинициативни.

  Ако някой е способен да се справи с динамичния гейминг пазар, със сигурност би могъл да се справи и със стоманолеярната индустрия. При условие, че успее да изкара от нея всичките червени номенклатурни отрочета, които я доят. А, забравих, те ви управляваха при бай ви Тошо и всичко си беше много 'убаво.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 9. 9 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Има бизнес модел в игрите безспорно.
  Успеваемостта е е много ниска и теглото на късмета е повече от 50% според мен (Candy Crush?...) Chobolabs сигурно мечтаят да стигнат успеха на Мангнус Персон от Mojang с Minecraft. Пожелажам им го но пак да кажa - трудно е да се каже кога една игра ще 'прихване' и 'избухне'.

 10. 10 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#8:"postbot"]Мрънкане тип соц -- всички станаха инженери, нема кой да работи. Властта на пролетариата.

  Мнение на неграмотни и безинициативни. [/quote]
  на твое място бих се замислил ,
  преди да дам обобщаваща дефиниция

  никой не говори за "вся власть советам"

  и понеже сте се вторачили в "IT" като малко дете в лампа ...
  ще ти кажа , че в нормалните държави "IT" Не е приоритет...

  това е индустрия ,безспорно , но с много малка значимост ...
  колегата го е написал....ПРОИЗВОДСТВО ,
  но не на компири а високотехн. производство..за което не се изискват инженери на Първо място а Строители , Визионери , хора с Глави ..

  колкото до "IT"...имаше в САЩ прези 15 год "технологична революция" , която доведе до техн. Балон...

  това за което пиша по-горе : "Дот.ком" се случи ,
  акциите на тези компании паднаха до "Минус единица"
  а стотиците акселератори , девелопъри и "Бизнес Ангели" научиха Другото лице на Капитализма

 11. 11 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Скоро четох изследване, че в доста видове производства сравнителното (ценово) предимство на Китай е вече пренебрежимо малко. Така че, като дойде времето Китай да не е фабриката на света ще опрем до липса на всякакви умения, които в България в последните 25 години бавно се затриваха...

  Та искам да кажа, че ИТ-то е важно, даже много, ама за зъбното колелце си требе шлосер Германия например ги има и двете!

 12. 12 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#10] от "Афроиндианец":

  Колегата в №3 е обяснил защо ИТ секторът е важен за България. Просто там няма как в такава степен да се набутат тунеядците, особено онези червенеещите. Добрите мениджъри, силно дефицитни у нас, които се каляват там са дялани камъни и биха паснали навсякъде.

  А това какво не било приоритет в нормалните държави трябва да го подмина. Както и това, че продукт според вас е само нещо тежичко, което може да те удари по главата. Софтуерът явно не става.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 13. 13 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#12:"postbot"]Колегата в №3 е обяснил защо ИТ секторът е важен за България. Просто там няма как в такава степен да се набутат тунеядците, особено онези червенеещите.[/quote]

  тежкО й на държава , в която ИТ е приоритет

  аз ти обясних защо ИТ не е водещ ...

  защото Рано или Късно ЗАБИВА....това е Камерен бизнес , който НЕ създава продукт

  вместо 40 000 ИТ инженери ...

  по-добре 10000 ИТ и 30 000 машинни инженери , Работещи

  явно ти е трудно

 14. 14 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Такива новини са тъжна работа - умни момчета, работливи и т.н., а са решили да прекарат живота си пари да правят.

  Вместо да приложат таланта в някоя фундаментална наука, да построят жилища, мост, болница, самите те да лекуват или да помагат.... има хиляди каузи... Даже политици да опитат да станат, че нашите в БГ са пълна трагедия.

 15. 15 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  производството на софтуер е идеално, защото веднъж правиш нещо, след това копирането му е безплатно. Не е като във всяка игра да слагат 500 кила желязо. Неслучайно дълго време Майкрософт беше доста богата. На това му се нарича скалиране на бизнеса и по-добро скалиране от софтуерния бизнес друг бизнес няма.

 16. 16 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  А по повод наивните коментари тук, че в ИТ сектора в БГ нямало как са се намърдат комунисти и червени... айде проучете например господата Жеглов и Белов (дето наскоро купи БГ-мамма) - откъде произлизат.

  И не са само те.

 17. 17 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#14] от "12345":

  ако с тая игра направят големите пари ще имат възможност да се включат в други начинания като да построят мост (и да го подарят) или да построят (висше училище). Ей ги братята Евлоги и Христо Георгиеви, въртяли пари, а накрая дарили пари, с които да се построи университет. Не ги гледайте едностранно нещата. Бил Гейтс направи богатство и даде голяма част от него на фондация, заедно с Уорън Бъфет. За умните хора парите са просто разменна монета, катализатор, който ако придобият могат да развият свои други идеи. Има хора, серийни предприемачи, които с парите от едната фирма правят втора, после трета и т.н. Илон Мъск е добър пример.

 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  в крайна сметка игра има ли или още не?

  фърст пърсън шутер за андроид не звучи кой знае колко революционно (поне за мен).

 19. 19 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#17] от "alabalko":

  Тц.... Цитираните са изключение. Хората обичат изключенията и медиите раздуват тези истории... Това са самозалъгвания и оправдания - животът и на тези момчета най-вероятно ще мине в гонене на пари, проекти и продажби. В един момент ще се окаже, че обществото е имало 0 (нула) полза от някогашния умен и буден ученик от Казанлък, София.

 20. 20 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#13] от "Афроиндианец":

  представи си, че някой трябва да направи стартъп в машиностроенето. Много е възможно дизайните му да съвпаднат с някой и друг патент и да не може да отлепи. За сметка на това, поне в Европа, софтуерни патенти няма. Т.е. стартиращите фирми не ги грози съдебно преследване за това, че са направили нещо като някой друг. Иначе няма нищо лошо да се произвеждат повече машинни инженери отколкото икономисти, но това е друга тема.
  В хардуерния бизнес, където са намесени машинните инженери си ограничен от суровините, които трябва да се вложат в продукцията. Тия суровини се купуват на борсови цени, които важат за всички останали фирми, а дори поради по-големите обеми по-големите фирми могат да получат отстъпки. Та така крайната цена и маржът се определят доста от цените на суровините. В ИТ, при добро управление на проектите, суровините като ток и хардуер са евтини, остават инвестициите в производството (хората). Просто имаш една компонента по-малко.

 21. 21 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#19] от "12345":

  пак не отчиташ, че хора работят при тези предприемачи. N на брой семейства имат работа заради тях. Тези семейства могат да инвестират в разни неща, които водят до подобряване на живота на обществото. В случая при всички положения плащат по-високи данъци и осигуровки и намаляват дупката в бюджета на НОИ и ще има пари за училища, мостове и т.н. Не е задължително сам да вложиш нещо директно.
  Да, Илон Мъск е известен, но със сигурност има доста неизвестни, които не ги пише във вестниците, но правят подобни неща.

 22. 22 Профил на Bulletproof
  Bulletproof
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Ааа, има вече игри с такива концепции, не откриват топлата вода. Например fun run - играе се в реално време, съствзателна е и не печели този, който плаща (въпреки че има айтеми за купуване). Пожелавам им успех!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  най-обикновена шматка съм
 23. 23 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 471 Неутрално

  "В двата класа, които започвахме тогава, имаше девет българи и ние бяхме най-голямата група спрямо населението на всяка от държавите. В началото имаше реч на един от ръководителите и от първия ден той ни "брандира" като каза на всички, че ако им трябва някой умен, талантлив и работлив, който да им напише домашното, то най-добре да си намерят българин. Затова ние не се шегуваме, че от първия ден искахме да имаме офис тук и го направихме."

  И в Европа е долу-горе така. Когато в студиото умножавам на ум двуцифрено с трицифрено число (става малко по-бързо отколкото колежките го правят с калкулатор), в началото не вярваха, че е умение, а го отдаваха на случайност. След това започнаха да казват: Това е защото си българин!!! Българите сте много добри по математика!!! Според мен става въпрос за скорост на мисълта. (Трябваше да се отделя от тях, защото мислеха много бавно и трудно вземаха решения. А в бизнеса е от съществено значение да се научиш да вземаш бързо решение и това решение да е правилно.)

  Успех на младите предприемачи!

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#8] от "postbot":


  [quote#8:"postbot"]Мрънкане тип соц -- всички станаха инженери, нема кой да работи. Властта на пролетариата. Мнение на неграмотни и безинициативни. [/quote]

  Съгласен, като при това мрънкайки, някак пропускат един много важен елемент - като гъмжеше от инженери и леехме стоманата, какви ни бяха успехите.

  Няма значение каква е областта, най-важното и съществено според мен е желанието и целта за създаване на продукт на световно ниво - с такава цел и "провала" се преживява по-леко, а успеха е истински.

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#8] от "postbot":


  [quote#8:"postbot"]Мрънкане тип соц -- всички станаха инженери, нема кой да работи. Властта на пролетариата. Мнение на неграмотни и безинициативни. [/quote]

  Съгласен, като при това мрънкайки, някак пропускат един много важен елемент - като гъмжеше от инженери и леехме стоманата, какви ни бяха успехите.

  Няма значение каква е областта, най-важното и съществено според мен е желанието и целта за създаване на продукт на световно ниво - с такава цел и "провала" се преживява по-леко, а успеха е истински.
  До коментар [#19] от "12345":


  [quote#19:"12345"] Това са самозалъгвания и оправдания - животът и на тези момчета най-вероятно ще мине в гонене на пари, проекти и продажби. В един момент ще се окаже, че обществото е имало 0 (нула) полза от някогашния умен и буден ученик от Казанлък, София.[/quote]

  Като се казват такива "тежки" думи и оценки, поне да има някакъв извод - в коя област и по кой начин и младежите да не им мине живота в гонене на безполезните "пари, проекти и продажби" а и обществото ( кое общество - нашето, на САЩ или на софтуеристите) да вдигне малко процента на "печалбата"
  Друго си беше едно време - обществото има нужда от чорапи, правим си една фабрика за чорапи и хем кяр за обществото, че не ходи босо, хем смислен труд за работещите.

 26. 26 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 293 Неутрално

  поредния балон, с който поредният онтръпрънюър иска да стане милионер.

  а в магазина има 2 вида салам дето и кучето ми не би го яло, а на пазара има гръцки домати. добре сме се запътили. нямаме база за някои основни суровини и икономически отрасли, а сме тръгнали игрички в облака да правим.

  не че затова са виновни тези момчета де. но Дневник малко прекалявате с хайпа по хай-тека.

 27. 27 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#18] от "хм":

  Не само че не звучи, ами и никак не е.
  Има няколко успешни игри със стрелба, аз например докато бях на Андроид играех от време на време на един Sniper. Доста добра.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 28. 28 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#26] от "oldschool":

  нали разбираш, че при производството на храни се сблъскваш с държавата и нейната администрация. С всички и регулации. Неслучайно най-успешния отрасъл, и този с най-високи заплати, е ИТ където местните регулации са малко или ги няма, а фирмите гледат да нямат нищо общо с държавата и нейната администрация. Отделно, че човек с компютър за 200 евро и монитор за 100 евро може да създава продукт, който да носи пари. За сравнение, едва ли 300 евро са достатъчни за да се произвеждат салами или домати.

 29. 29 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#20:"alabalko"]В ИТ, при добро управление на проектите, суровините като ток и хардуер са евтини, остават инвестициите в производството (хората). Просто имаш една компонента по-малко.[/quote]

  съжденията ти са ОК , за компонентата
  друго исках д акажа:
  автор ,който НЕ създава продукт ..който се купува от широк кръг потребители е обречен

  ИТ занаята е добър , но само за практикуващите го..
  ИТ секторът е Преекспониран , а малцина знаят какво се случва с прееспонирани понятия , занимания..
  ...........
  не забравяй ,че в публикацията има Силно Спекулативен
  елемент........или иначе казано:
  --------
  добрата реклама е сестра на лошия Маркетинг

 30. 30 Профил на zuramode
  zuramode
  Рейтинг: 450 Весело

  Супер! Не стига, че си правят кефа, пуцайки игрички, ами и бизнес правят от това! Браво, само напред и нагоре!

 31. 31 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#28:"alabalko "] поредния балон, с който поредният онтръпрънюър иска да стане милионер.

  а в магазина има 2 вида салам дето и кучето ми не би го яло, а на пазара има гръцки домати. добре сме се запътили. нямаме база за някои основни суровини и икономически отрасли, а сме тръгнали игрички в облака да правим.
  не че затова са виновни тези момчета де. но Дневник малко прекалявате с хайпа по хай-тека. [/quote]

  това се опитвам и аз да обясня...но няма сходимост !!

  Колос на Глинени крака не е колос

  в т.н . силициева долина е пълно с хора-имащи пари повече от акъла си..

  и периозично ги претръскват....
  т.н. "бизнес ангели"...
  а аз ги наричам назначени инвеститори

 32. 32 Профил на whatever
  whatever
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Господа всезнайковци от коментарите - за мен работят и софтуерни и машинни инженери. И едните и другите имат заплати и като влязат в магазина левчето им е с една и съща стойност. Та, като огъне някой желязо пак не обогатява целия света, ни Клета Майка България, ами пак така директно себе си и индиректно - всеки, от който после пазарува. Ако ще съдите и делите - съдете на работещи и неработещи, на плащащи осигуровки и неплащащи, на бял, сив и черен сектор, ама не ми хленчете, че "не мож създаде стойност туй що не мож се пипне". Момчетата не са им паднали даром кинтите, отишли са на другия край на света и са убедили къде къде по-умни хора да им доверят парите си. Заслужили са си правото да решат дали ще правят софтуер или хардуер. Като ви липсват работните места за огъващи желязо - ами създайте ги - аз така направих.

 33. 33 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 293 Любопитно

  До коментар [#28] от "alabalko":

  ами чудесно, защо тогава Дневник не пишат за проблемите на държавната администрация и да активират и за това какво трябва да се промени, че да потръгне бизнеса, ами през ден бълват колко велика е ИТ индустрията, и колко лесно се печелят пари в нея?

  та всеки келеш дето излезе от техническия университет да си мисли, че бог му е в краката и облакът е алфата и омегата, и около това се върти животът? в САЩ преди няколко години така си мислеха и за ипотечния пазар.

  не казвам, че има нещо лошо в ИТ-то и това, което правят тези момчета, но се прекалява с тръбенето за ИТ и предприемачество. предприемач в България = ИТ. как пък някой не се хване ножици или точила да прави? сигурен съм, че на запад има фирми дето правят ножици с приходи от милиони евро и стотици работни места. ама сигурно не е станало лесно.

  Индийците тръгнаха по тоя път на ИТ технологиите преди 25 години именно заради ненамесата на държават. да ги виждаш да са се оправили до днес? да са станали Силициевата долина на Азия? не, останаха си същите маймуни, с извинение.

 34. 34 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 293 Неутрално

  и още нещо - умни българчета, вероятно и с пари, отишли да учат и живеят в САЩ, основали си фирмичка, сетили се за България единствено покрай това, че работната ръка удома е евтина, и наели хора от тук да им пишат кода.

  Дневник и останалите под статията пляскат с ръце и викат браво, герои, млади българи - примери за подражание.

  но докато сами не си поставим летвата по-високо и не си променим самосъзнанието, че вероятно можем и повече, и то сами, никой друг няма да ни го направи.

  и не, не ми казвайте колко били добри българските програмисти и инженери. немските, американските и китайските също са такива, даже по-. ние сме единствено ЕВТИНИ. тъжното е, че такива като авторите в Дневник явно са и горди с това.

  и нека ви кажа още нещо - тия три момчета по-горе в статията се осъзнават повече като американци, отколкото българи. гарантирам ви.

 35. 35 Профил на graham
  graham
  Рейтинг: 561 Весело

  Дешев, всеки път кат те чета и си мисля, че учителите ти по българския и литература, а след това и журналистика (ако си имал такива де, от текстовете ти не личи особено) умират от срам...

 36. 36 Профил на Nixonanim
  Nixonanim
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  На никой по света не му трябва морално остарялото и калпаво родно производство, така че не виждам защо трябва да възстановяваме нещо без бъдеще.

  От друга страна обаче, на много хора по света са им интересни продукти като Halfbike на Колелиния. За 9 дни продадоха близо 1000 срещу 410 хиляди $ в Kickstarter. Още се чудя кога някоя българска медия ще се сети да ги отрази. Не че им трябва, вече имат и над 33 хиляди споделяния в социалните мрежи. Но просто така, да има някакво отразяване, защото е много вероятно след три седмици да станат първите български дизайнери - милионери

  cineart.me
 37. 37 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":
  Другарю, модерните икономики вече не произвеждат а предлагат услуги, колелото е открито, огънят също, моля излезте от пещерата!

 38. 38 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#31] от "Афроиндианец":

  Пак си се развихрил. Стига сменя никовете. Назначените бизмесмени са в строителството и имотите.

 39. 39 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#34] от "oldschool":
  и още нещо - умни българчета, вероятно и с пари, отишли да учат и живеят в САЩ,
  ...........
  Петър Добрев учи в Бремен, в частният университет на Якобс, кафето, нали се сещаш.Да, но университета предлага много стипндии и изгодни кредити, доста българи учат там.
  Бил е в екипа на проф.Ларс Линзен, имал е 3 м. практика в Макс-Планк Институт т.е. немският БАН, написал е с проф. научна работа.Такива кадри САЩ и лапат одма, те им движат икономиката, не друг.
  http://vcgl.jacobs-university.de/wp-content/uploads/2011/06/DobrevRosenthalLinsen-revised.pdf

  nemo malus felix, minime corruptor.
 40. 40 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Това е някаква PR. Такива като тези момчета има със хиляди в Силиконовата Долина.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 41. 41 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Успех желая на момчетата
  Силна ,конкурентна и иновативна икономика не може да се базира само на ИТ-сектора ,защото е виртуален (не , че произвежда продукти с висока принадена стойност и вложен не малко интелектуален труд ,а и без софтуер не може )
  Силна икономика е тази базирана на научни и технологични постижения в области ,като : химия, физика,математика,материалознание,биотехнология,фармация и т.н Всичко останало са празни ПР-приказки
  С нетърпение очаквам ''София Тех парк'' , но като знаем ,нашите мунчовци ще построят едни сгради и ще дават имоти под наем и дотук За пример ще дам Японски акселератори от подобен тип ,още от 1996 година тамошното правителство започна преобразуване на изоставени индустриални зони (стари предприятия и заводи бяха ремонтирани и предоставени на хай-тек нововъзникващи компании) Тамошния кабинет прие директива да се предоставят сгради съоръжения на символични наеми и освободи от данъци всички нови компании в акселератора за период от 3-4 години ,защо ? Защото риска от фалит на нова компания предприятие е най голям в посочения период Наште убавци дали ще приложат подобен подход ? Чета ,че пуснали поръчка за роботчета ,изкуствен интелект и няколко дрона Мухахах играчки ще си купуваме за 800 хил леффффа П.С Все още не съществува изкуствен ентелуект Важното е да кипи усилем пиарец

 42. 42 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#27] от "Athanatos":

  явно така са замотали главата на журналиста с биографиите си, че той изумен е седнал да наджаска една хвалебствена статия.

  в днешно време е много трудно да се измисли компютърна игра, която не е била виждана досега.

  когато се развият още малко технологиите, вероятно 3Д (вкл. и тези с добавена реалност) сървайвал игрите ще преживеят възход.

 43. 43 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#26:"oldschool"]поредния балон, с който поредният онтръпрънюър иска да стане милионер.
  [/quote]
  Не е случаен ник-а ти, приятел .... наистина си от старата школа

  Led Zeppelin Forever !!!
 44. 44 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#42:"хм"]когато се развият още малко технологиите, вероятно 3Д (вкл. и тези с добавена реалност) сървайвал игрите ще преживеят възход. [/quote]
  Явно имаш пророчески възможност - давай, започвай, създавай, рискувай ... иначе после пак ще мрънкате, че някой друг го бил измислил преди нас

  Led Zeppelin Forever !!!
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  На България и трябват повече такива млади и инициативни хора.

 46. 46 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#44] от "mun_cho13":

  Създавам - пиша софтуер и съм си в час с технологиите, затова си позволявам да коментирам. Почувствах се подведен от "създават мобилна игра, каквато няма досега", понеже в свободното си време от близо 30г насам играя на много на брой и съвсем различни игри, та затова.

  А вие създавате ли нещо? Освен шеговити коментари, разбира се

 47. 47 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":


  Абкант ли ти трябва, или 3Д принтер? Прати чертежите, щи ги сгънем джелезата квото кажеш, от квато искаш стомана, не само 45 Г, к'вато имаше по тошово време

 48. 48 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Браво браво и пак браво!

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 49. 49 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Да, разликата е че играта е по-малко капиталово-интензивен продукт, с по-висока добавена стойност и е технология. Много по-важна е от тъпото парче метал.

  Успех на момчетата, аз ще бъда в България това лято и въпреки, че не съм програмист имам към 10 идеи за старт-ъпи и искам да реализирам повечето от тях в България. Проблемът е скептицизмът на хората, мързелът им и липсата на интерес. Трябва адски силно да се стимулира предприемачеството в България - от него стават, в крайна сметка, големи компании, които правят икономиката и намаляват безработицата.

 50. 50 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 616 Неутрално


  Не намирам смисъл да се занимаваш с разработването на компютърни игри. Усилията си могат да насочат в доста по-нужни и полезни сфери.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 51. 51 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#10] от "Афроиндианец":


  [quote#10:"Афроиндианец"]а стотиците акселератори , девелопъри и "Бизнес Ангели" научиха Другото лице на Капитализма
  [/quote]

  Научиха го, да, а след има-няма 5-10 години пак бяха на високоплатени работи, а сега, след като вече са с 15-20 годишен опит, направо са си паднали на ....

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 52. 52 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Chobolabs - стартираща компания, която разработва екшън игра за мобилни телефони в реално време

  Това ли е бъдещето на човечеството?

 53. 53 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#10] от "Афроиндианец":

  Големи глупьости. Малък бил дела, това природен закон ли е?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 54. 54 Профил на zelenogorski
  zelenogorski
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Браво на момчетата! Дано да успеят! Но в България... Желая им успех!

 55. 55 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Любопитно

  [quote#10:"Афроиндианец"]ПРОИЗВОДСТВО ,
  но не на компири а високотехн. производство..за което не се изискват инженери [/quote]
  Ти нормален ли си, бе човек?!

 56. 56 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Не разбирам защо спорите! Статията ни представя добри новини - някаква идея, която има потенциал се развива. Успех пожелавам на момчетата!

  По отношение на спора.
  Най-голямата инвестиция в създаването на софтуер е в ХОРАТА (високи заплати и добри условия). При машиностроенето не е така - там са машини, енергия, суровини, оборудване и т.н.

  Софтуера дава шанс да се натрупа голям капитал и то по-бързо. Тези хора могат после да го използват за всякакви други цели. Например Мъск вече се занимава повече с машинни и др инженери от колкото със софтуер. Все пак всеки си решава какво да прави с парите, които е изработил.
  Машиностроенето от своя страна дава работа на много хора от различни браншове (транспорт и логистика, опаковане, търговия, малки инженерни фирми за автоматизация или други услуги), както и на нискоквалифициран персонал (оператори, охранители, шофьори и т.н.)

  Не мисля, че трябва да се развива само машиностроене или само софтуер. Трябва да се развиват и двата бранша.

 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Абе как така се получава, че негативните коментари са предимно от хора, които от над 20 години не живеят в България, а "зад Океана"; не са запознати с българската реалност СЕГА- 2015', а все дават непоискани съвети как ние- българските граждани,. живеещо постоянно само в България- да живеем и да работим, кои са ни силните и слабите страни и как трябвало да произвеждаме само "парчета желязо"? Не са ли твърде нагли тези коментатори,м?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Браво на момчетата, дано да успеят.

  И стига сте мрънкали, че няма кой да огъне едно желязо, познавам майстор ковач, циганин, прави идеални неща на наковалнята - всичко от ковано желязо. Който иска ще му дам връзка.

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 59. 59 Профил на exciter
  exciter
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#1:"442"]няма кой да произведе едно парче желязо, няма кой да го огъне това желязо и да направи продукт който друг да поиска да купи.[/quote]
  От много време насам финансите и потенциала на България се насочваха в грешна посока - химия, металургия, тежка промишленост. Защо!? Родината ни няма ресурса да поеме такива промишлености и беше доведена до окаяно следсоциалистическо състояние. Дано тези трима ентусиасти да са светъл лъч към ориентирането на България в посока на ефективна промишленост! Успех!

  Behind the wheel...
 60. 60 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Много ме зарадваха тези пичове! Успех и само напред и нагоре!

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 61. 61 Профил на pgw08398068
  pgw08398068
  Рейтинг: 0 Любопитно

  [quote#32:"whatever"]работят и софтуерни и машинни инженери.[/quote]

  Няма такова животно като "софтуерен инженер" има програмист или разработчик.

  Порграмистите могат да бъдат инженери колкото шахматиста е спортист. Ако истинските инженери бяха като програмистите всеки ден щяха да падат сгради и мостове.

  Стига опорачавахте званието "инженер".

  Другото не го коментирам в тоя форум напоследък всички сте "меринДжЕиЙ"...

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на pgw08398068
  pgw08398068
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#56:"t0d0"] Не разбирам защо спорите! Статията ни представя добри новини - някаква идея, която има потенциал се развива.[/quote]

  Спорим защото статията е прекспорниан хайп, който дневник поради някави причини обича да лансира напоследък.

  И цялата работа изглежда още по-смешна, особенно ако познаваш лично единия от героите...

  Капиши?

 64. 64 Профил на pgw08398068
  pgw08398068
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#53:"Алф"]Малък бил дела, това природен закон ли е? [/quote]

  Да! Aко искаш мога да ти дам и формулата, по която се изчислява.

  Facepalm x 2. Много ме кефи когато банални кодери се изживяват като стожери на икономиката, техническия прогрес, фислософията и изкуството дори...

 65. 65 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#61] от "pgw08398068":

  Принципно за идеята на момчетата не съм сигурен колко може да се реализира както мислят те. Има подобни игри от доста време.
  Но има разлика между програмист(кодер) и софтуерен инженер. Кодера седи и пише по вече описани проекти, какво точно тряба да се напише, а инженера прави връзките можеду различните модули и описва на кодерите това което трябва да се направи.
  Има си цели дисциплини в университетите по софтуерно инженерство, като повечто от тях са избираеми, защото не всеки е създаден да бъде софтуерен инженер.
  Ето в това ти е разликата между самоук кодер и един специалист инженер

 66. 66 Профил на pgw08398068
  pgw08398068
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#65:"bettber"]Има си цели дисциплини в университетите по софтуерно инженерство[/quote]

  Много добре знам, но от гледна точка на образователната програма няма особенна разлика между Software Engineer и Computer Scientst (т.е. Информатик на Бг.) а това е най-масовият случай на дипломирани програмисти и софтуерни архитекти, които вътрешно също се имат за "Software Engineers" (и с пълно право все пак са учили същото).

  Та поставени така нещата Software Engineer е дооста куха длъжност.

  И вече съвсем отделно идва въпроса, че на много места по света длъжността "инженер" се сертифицира от държавата и не може сульо и пульо да си я праскат за цяло и нещяло пред името.

 67. 67 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#38:"Индиана"]Назначените бизмесмени са в строителството и имотите.[/quote]

  И там срещнаха челно стената.

 68. 68 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#61] от "pgw08398068":

  Излагаш се
  http://en.m.wikipedia.org/wiki/Software_engineering

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 69. 69 Профил на pgw08398068
  pgw08398068
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#68] от "Торбалан":

  Не! Ти се излагаш.

  1. Уикипедия.
  2. Виж пост [#68].

 70. 70 Профил на pgw08398068
  pgw08398068
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#68] от "Торбалан":

  Не! Ти се излагаш.

  1. Уикипедия.
  2. Виж пост [#66]. Имах предвид.

 71. 71 Профил на whatever
  whatever
  Рейтинг: 15 Весело

  До коментар [#61] от "pgw08398068":

  "Другото не го коментирам в тоя форум напоследък всички сте "меринДжЕиЙ"... "

  Не го коментираш, защото или знаеш, че съм прав, или дрънкаш празни приказки. Колко работни места за инженери си създал? Колко различно е левчето в магазина на единия и на другия тип? Къде отива това левче после? Ти въобще представа имаш ли за икономиката и света?

  Айде марш обратно зад празния си ник, си дето си го създал преди 4 часа само, за да тролиш. Явно много те е яд било, че този, който познаваш (и от който се криеш с нов ник) е успял, а ти не

  П.С. А дали си наричам хората инженери или не - си е моя работа, аз давам плащам. Ако искам и Баба Яга ще ги наричам. Фрий маркет бейби.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на kod23398087
  kod23398087
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#71] от "whatever":

  Разбира ти на теб главата колко правя на час докато просветлявам икономически "стожери" като теб. Само за миналата година съм вкарал в страната сума, която най-вероятно никога няма да вижиш на куп през целия си живот.

  И на края на деня едиственото, което ти остава е да ме настъпиш по ника, толкова са ти силиците явно. OK, but it's not like anyone gives a fuck actually.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75 Профил на whatever
  whatever
  Рейтинг: 15 Весело

  До коментар [#73] от "kod23398087":

  Еми айде кажи си името и си кажи сумата, която си "вкарал", "просветлявайки", като си толкова велик, иначе си нищо повече от онези платените студентчета-тролчета - те така регистрират и спамят. Но който и да си - едно е ясно - криеш се като мишок, следователно и мнението ти не струва, иначе би застанал с името си зад него. Жалък си.

 76. 76 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#11] от "Yomega":

  ама в Германия от шлосера искат и да може да програмира елементарни неща в CNC

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 77. 77 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Разказвайки обширно за своите планове, тези млади предприемачи рискуват да привлекат апетитите на партиийно-касовите тарикати, обитаващи жълтите павета. Не е тайна, че тези кръгове отдавна са вдигнали мерника на "Очилатите чикибойци от бизнес-парка на Плевнелиев, които даже казарма не са ходили, а вадят по 3 бона за цял ден зяпане в телевизор с пишуща машина под него". Но засега освен да им вдигат всяка година осигурителния таван, не са успели да измислят такова "лицензиране" и "регулация", което да пречи на нулите и единиците от интернет трафика.

  Все пак, трябва да се внимава, защото залогът е голям. Представете си какъв парадокс ще бъде, ако тези таланти от Варна, Русе и Стара Загора, медалисти от олимпиади, лауреати на математическия конкурс "Казанлъшка пролет", приети във всички университети от Бръшляновата верига, накрая бъдат изработени от софийските тарикати, проспали своите младини в далавери пред Магурата, Синьото и Хаваната. И ако си представим, че организацията на грабежа ще се случи на типичния за жълтите павета, отвратителен шопскоцигански диалект, от който ямболии и варненци ще ги заболят ушите, това е ще е последната капка, след която можем да кажем, че нещата надхвърлят размера на обикновената далавера и придобиват очертанията на истинска гавра.

 78. 78 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#77] от "cinik":

  като се има предвид , че черпят опит от североизрок и че там взхеа бизнеса и изгониха Павел Дуров, създателя на най-голямата руска социална мрежа вконтакте, за да го дадат на олигарха Алишер Усманов, нищо чудно и в България да направят нещо подобно.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 79. 79 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 672 Весело

  Е ВА ЛА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 80. 80 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 512 Весело

  Браво на тези тримата българи, които искат да работят и от нищо и от никой не се оплакват, дано им стигнат силите и таланта да се развиват успешно макар, че при конкуренцията с цял свят няма да е лесно.

 81. 81 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Голямо удоволствие да прочета за тези млади хора! Браво!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK