Руски хакери са влезли успешно в компютри на Белия дом и Държавния департамент на САЩ

Руски хакери са влезли успешно в компютри на Белия дом и Държавния департамент на САЩ

© Kacper Pempel, ReutersСпециализирана група руски хакери успешно е влизала в компютри на Белия Дом и Държавния департамент на САЩ, съобщава агенция Reuters. Разкритието е на американската компания за киберсигурност FireEye.


Тя посочва, че става дума за групата APT28, която беше разкрита през есента на миналата година. Според компанията хакерите са използвали непознати до този момент пропуски в сигурността на Adobe Flash и операционната система Windows. Основният риск е във Flash, като в началото на тази седмица Adobe е пуснала обновление, което да го коригира. Пропускът в Windows не е толкова сериозен, но Microsoft също работи по необходимите корекции.


FireEye посочва, че хакерите са използвали пролуките в сигурността, за да влязат в компютри на Белия дом. От тях те са се сдобили с неквалифицирана, но въпреки това деликатна информация, като графика за пътувания на американския президент. Влизането в компютрите на американския Държавен департамент е определено като по-сериозно, но не се уточняват подробности.
Според FireEye APT28 работят от 2007 г. насам. Цели на хакерите са били военни компании, офиси на НАТО, конкретни ръководни лица в различни правителства по света, които са обект на интерес на Москва.


Междувременно компанията Trend Micro обвяи, че през последните дни се наблюдава активизиране на друга хакерска кампания, която е наречена Pawn Storm. Тя е насочена срещу компютри в Държавния департамент на САЩ, НАТО, няколко европейски държави и руски дисиденти. Според компаниите за киберсигурност Pawn Storm се провежда от APT28, защото използва същите методи и има сходни цели.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK