Google представи новата си услуга за безжичен интернет достъп

Google представи новата си услуга за безжичен интернет достъп

© Brendan Mcdermid, ReutersСлед седмици спекулации Google представи официално новата си услуга за безжичен интернет достъп. Project Fi тръгва пилотно в САЩ с амбицията да промени представата за мобилен интернет и какво е възможно с него, обявява компанията.


За да реализира Project Fi, Google ще следва сходна практика като с програмата Nexus. Интернет гигантът ще си партнира с производители на хардуер и мобилни оператори, за да развива проекта.


Услугата ще използва мобилните мрежи на Sprint и T-Mobile в САЩ. Google е разработил технология, която автоматично анализира и открива най-бързата точка за интернет достъп до съответния потребител. Това може да е WiFi мрежа или пък 4G LTE в зависимост от покритието.
Софтуерът има грижата да намира безжичен интернет достъп, независимо къде се движи потребителят през деня. Project Fi се възползва и от над 1 млн. безплатни и отворени WiFi мрежи. Когато използва такава връзка, Project Fi автоматично ще криптира трафика на потребителя, за да го предпази от проследяване. Когато няма WiFi достъп, автоматично се превключва на 4G LTE.


Project Fi променя и метода на работа на телефонните номера. Те вече не са обвързани с едно устройство или SIM карта. Вместо това "живеят в облака", като са достъпни за потребителя от всяко устройство. Необходимо е единствено връзка чрез WiFi или мобилна мрежа и потребителят ще може да говори по телефона и да изпраща SMS-и, както обикновено... включително и от своя лаптоп, компютър, таблет.


Услугата ще струва 20 долара на месец, като в цената са включени гласови разговори, SMS, свързването с WiFi мрежи и роуминг в над 120 държави. Върху това потребителят избира и колко трафик да плаща. Цената е 10 долара за всеки 1GB. Освен това, ако потребителят си е поръчал и платил 30 долара за 3GB за дадения месец, но е изразходил по-малко, ще му бъдат върнати парите за трафика, който не е използвал. Може би би било по-лесно неизразходеният трафик да се прехвърля за следващия месец, но Google предпочита своята идея с възстановяване на парите.


Смартфонът Nexus 6 е първото устройство, което разполага с необходимия хардуер и софтуер, за да работи с Project Fi. Постепенно и други производители ще предлагат съвместими устройства. Засега компанията не коментира плановете си за международна експанзия на Project Fi.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK