Феновете на компютърни игри ще могат да печелят от модификациите си за любими заглавия

Феновете на компютърни игри ще могат да печелят от модификациите си за любими заглавия

© Vivek Prakash, ReutersВ сферата на компютърните игри има една популярна и интересна ниша на т.нар. модове или модификации на готови игри. Обикновено те се правят от фенове на заглавията, които имат малко повече познания.


Почти винаги въпросните модове са безплатни и се разпространяват свободно. Опитите те да се продават не се харесват особено на самите създатели на игрите. Това обаче е на път да се промени след като компанията Valve обяви, че създателите на модове ще могат да ги продават чрез платформата Steam.


Първата игра, за която това ще е възможно, е The Elder Scrolls 5: Skyrim. Valve отбелязва, че от 2011 г. година до сега за Skyrim са били направени над 24 хил. безплатни модификации, като се се разпространяваха през Steam и са били изтеглени над 170 млн. пъти.
Тези, които искат и да спечелят по някой и друг долар от творенията си, вече ще могат да го направят също чрез Steam. Компанията отбелязва, че създаденото от потребителите съдържание и модификациите са все по-важна част от игрите. Даването на възможност на феновете да печелят от труда си ще ги стимулира да създават повече и по-добри модификации, надяват се във Valve.


Първите платени модове вече са в Workshop секцията на Skyrim във Steam. Създателите им имат право да определят сами цените. Потребителите ще имат право и да "върнат" купените модове в рамките на 24 часа и да получат парите си обратно, в случай, че не са доволни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK