ИТ секторът ще се опита да привлече още кадри сред младите хора

ИТ секторът ще се опита да привлече още кадри сред младите хора

© Красимир ЮскеселиевБългарският ИТ сектор ще се опита да привлече още кадри сред младите хора в страната. В страната има висока безработица сред младите хора, а ИТ секторът се нуждае от поне 30-40 хил. специалисти в компютърните науки, обяви изпълнителният директор на БАИТ Весела Калъчева по време на срещата "Електронните умения за създаване на заетост и икономически растеж".


Срещата откри и кампанията eSkills for jobs 2015-2016. Тя е продължение на eSkills for jobs 2014, като е инициатива на Европейската комисия. Проектът е продължен, защото целият Европейски съюз изпитва хроничен недостиг на ИТ специалисти, а безработицата сред младежите до 25-годишна възраст продължава да е висока.


Най-често причина за това е неподходящото или недостатъчно образование и подготовка. Целта на проекта е коригирането на този проблем чрез серия инициативи и обучителни курсове за придобиване на електронни умения, които се провеждат от участниците, които са компании от ИТ сектора.
Проектът отново ще се реализира от коалицията Digital Europe и EuropeanSchool.net, а изпълнител за България ще бъде БАИТ, информира Калъчева.


По данните на Европейската комисия Европа се нуждае от близо един милион експерти във високите технологии, а в света има над 4,5 милиона работни позиции в тези специалности.


По данни на Агенцията по заетостта в дирекциите "Бюро по труда" в България са регистрирани 350 612 безработни търсещи работа лица, от които 190 997 жени и 159 615 мъже. От тях младежи до 24-годишна възраст са 23 911, като жените са 11 723, а мъжете - 12 188. Безработните младежи до 24-годишна възраст с висше инженерно образование в страната са 45, с компютърни науки - 26, а с икономическо образование - 246.


Безработните младежи до 24-годишна възраст със средно техническо образование у нас са 1223, със специалност информатика - 159, а със средно икономическо образование - 312.


Българските университети все повече си сътрудничат с работодателите за намиране на работа на своите студенти, посочва Добромир Добрев, координатор в проекта "Студентски практики". Софийският университет "Св. Климент Охридски" има 800 такива договори с работодатели, Техническият университет - 330, а УНСС - 730. Добрев допълва, че студентите, които учат информационни комуникационни технологии в страната, са над 16 500.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK