Любен Белов, партньор в LAUNCHub: В България има огромен инженерен потенциал

Любен Белов, партньор във фонда LAUNCHub.

© Юлия Лазарова

Любен Белов, партньор във фонда LAUNCHub.Платформата "Дневник FACE OFF" ще представя герои от новините извън новините - в различни и изненадващи роли. Първото събитие е на 13 май


Трима предприемачи приеха предизвикателството да са DJ за една нощ. Първо ви представяме Любен Белов - партньор във фонда LAUNCHub и отскоро мажоритарен собственик на BG-Mamma - сайт който не се нуждае от представяне


Любен Белов е известен като основател на най-голямата българска интернет компания "Нетинфо", както и като един от партньорите в инвестиционния фонд LAUNCHub. Той е посветен изцяло на проектите си, като провежда работни срещи дори когато е на почивка. "Миналата седмица бях във ваканция за четири дни в Турция. Това не ми попречи да се видя с няколко души от различни компании и седейки в ресторанта да чуя на съседната маса да говорят за най-голямата сделка с продадена стартираща компания в Турция. Мисля, че трябва да се съчетават двете неща", разказва Белов.
Споделя, че се надява хората в стартъп компаниите да нямат свободно време. "Така аз съм правил моите компании и сега фонда – постоянно мислиш за него. Във всяка една среща ти щрака мозъкът дали можеш нещо да получиш, да направиш. Това е изключително важно. Това е и единственият начин да направиш нещо голямо. Ако искаш да се отличиш, трябва да мислиш постоянно", допълва той.


Резултатът от многото труд може да се провери и в LAUNCHub. Фондът наближава финала на своите инвестиции. В портфолиото му има около 60 компании, като те са приблизително равно разпределени на такива, които се представят добре, такива, които не се представят добре и тези, които все още не са ясни. "Едно от измеренията за успех на фонда е колко пари компаниите са привлекли допълнително освен нашите. В това отношение се справяме добре, защото сме инвестирали около седем милиона евро и горе-долу толкова, че и малко повече, нашите компании са привлекли като допълнителни инвестиции", казва Белов.


Екипът вече обмисля как ще продължи да се развива занапред. "Оценяваме представянето си до момента като удовлетворително. Затова искаме да продължим да го правим в същия екип, със същия фокус, по същия начин, но с малко повече гъвкавост как да инвестираме. Включително и как да можем да правим по-големи инвестиции, защото в момента сме ограничени до 200 хил. евро в компания", допълва той.


Натрупан опит


Изминалото време е дало и ценни уроци. "Като фонд, най-голямата изненада за мен е, че в нашата среда не сме научени да правим сериозно проучване. С течение на времето критериите ни се повишават. Компании, които сега не бих и погледнал, преди време сме инвестирали в тях. Ако искаме да имаме силна фонд индустрия в България, това трябва да се гради. Затова смятам, че говореното за фонд на фондове е грешка, защото тепърва ще опитваме да градим експертиза. Това отнема време", разказва Любен.


"Направили сме много грешки. По-съществените са, че понякога си позволяваме да обещаваме повече от колкото можем да предоставим. Когато работиш с много компании естествено ти се ограничава времето и се стараеш да го насочиш към най-добрите. Съответно, тези които не са изпъкнали веднага, остават малко по-назад. Това е нещо, което се опитваме да решим като проблем", допълва той.


Любен Белов

© Юлия Лазарова

Любен Белов


Основните предизвикателства пред фонда и пред компаниите са горе-долу еднакви. Например отдалечеността от центровете на стартъп хъбовете – Лондон, Берлин и Силициевата долината. "Това има няколко измерения. Едното е относително по-ниската възможност за компаниите да привличат допълнително финансиране. Второто е по-ниска възможност за компаниите да следят пулса на пазара, да се срещат с хора от индустрията, които могат да им дадат много отговори по конкретни въпроси. За българската екосистема сериозен проблем е недостигът на умения по продажби, маркетинг, бизнес развитие".


Като един от най-големите проблеми Белов посочва скоростта на развитие: "Голяма част от компаниите стартират с добри неща, развиват добри технологии, но ужасно бавно стигат до пазара. През това време конкурентите, които са в епицентъра на събитията, успяват да наберат по-бързо и започват да привличат финансиране от световноизвестни инвеститори и увеличават скоростта, с която се движат. Тук трябва да поработим как да култивираме това".


Неразвит потенциал


И Белов е от хората, които споделят мнението, че в България има много силен инженерен потенциал. "Това е огромно безумие на политиката, че не полага усилия да го развива. В т.нар. ниско ниво на хардуера и софтуера сме много добри. Замислете се. В България има около 40-50 хил. инженери и те правят между 1.5%-2% от БВП. Колко много бизнеси се въртят около тези хора. Това е много голямо и важно. Държавата обаче е дезертирала от обучението и сме стигнали до там, че частни компании като Telerik, Imperia Online, както и Светлин Наков, правят академии, за да развиват потенциала. Изобщо не трябваше да се стига до това", коментира Любен.


"Това, което трябва да се случи в тази държава, е да се вземат три сектора и да се развиват. Очевидно високите технологии трябва да са сред тях. Те имат огромна добавена стойност, има потенциал, умения. Има хора, които могат да те научат. Винаги можеш да намериш правилните ментори, най-вероятно по-добри отколкото можеш да намериш в Лондон и тук си на едно телефонно обаждане от тях. Но всичко що се отнася за бизнес, продажби и маркетинг е различно. Менторите в тази сфера са малко, трудно можеш да достигнеш до тях", допълва той.


Новият баща на BG-Mamma


Любен има и много лични инвестиции. "Инвестирал съм в много компании, особено такива, които са в Силициевата долина и са основани от българи. Инвестирал съм с Leanplum, Chobo Labs, Flipps, MyTV и т.н.", разказва той.


Наскоро стана и мажоритарен собственик на BG-Mamma. "На българския пазар има две неща, които се отличават – Уча.се и BG-Mamma. И двете са свързани с локално съдържание и няма как да бъдат заместени от големите марки. BG-Mamma е изграден бранд, освен това е единствената българска и локална социална мрежа. Има огромната възможност да бъде анализирано съдържание, създадено от потребителите. Това е и единственото място, където можеш да работиш с тези, които влияят на мнението на хората по конкретни теми. Как взимаш решение за покупка – заради реклама или препоръка. Не става въпрос за платени препоръки, а информирани – това никой не може да го предостави на българския пазар. Искам да дам възможност да има истинско оценяване", коментира той.


Любен Белов

© Юлия Лазарова

Любен Белов


"С моето влизане в BG-Mamma имаме две ясни цели – да предоставим най-добрите услуги на потребителите и да въведем нови рекламни формати. Не си поставяме цели за приходи. Ако правиш бизнес, трябва да има и комерсиален елемент. Комерсиализацията ти дава възможност да даваш нови услуги. Винаги е хубаво да чуваш как стотинките влизат в касичката. Добре е да го имаш този момент.


Някои компании търсят само печалбата, други пък инвестират всичко. В Нетинфо бяхме по средата. Този баланс е много важен. Трябва да инвестираш средства, но трябва и да знаеш, че имаш и печалба. Компания, която 10 години не прави пари, никога няма да започне да прави пари, Amazon е някакво изключение. Както се казва – малко приходи решават много проблеми. Доволен съм, защото нашият пример се оказа най-успешен. Ние бяхме номер едно по трафик, номер едно по печалби, най-голямата сделка накрая, като "Нетинфо" си продължава да се развива и сега", разказва той.


За баланса между работа и личен живот, хобитата и трите лица на Любен Белов - четете тук


В ролята на DJ може да го видите на първото парти "Дневник FACE OFF" на 13 май от 20 часа в Ялта. 

 Детайл от плаката на събитието - "Дневник FACE OFF"

Детайл от плаката на събитието - "Дневник FACE OFF"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 493 Весело

  Тоя пуст потенциал все в горна мъртва точка е заседнал и всички го гледат, като кисело грозде.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Весело

  Новият баща на BG-Mamma
  _________
  Е нали от сумай ти години пак той прибираше пароците от рекламни банери на бг мамата?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Цитат от интервюто: "Замислете се. В България има около 40-50 хил. инженери и те правят между 1.5%-2% от БВП. Колко много бизнеси се въртят около тези хора. Това е много голямо и важно."

  >>> Замислям се. 2,95 млн. са заетите в България. тези, 40-50 хиляди са 1,5 - 1,6% от работната сила и давали 1,5-2,0% от БВП. Тоест авторът иска да ни каже, че те са златната посредственост. За лош късмет не е и политик, пиарката му да му избере едно тъмно костюмче и очилца със златни рамки, да потренират говор с тежък тон, за да изглежда изказването по-авторитетно.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 4. 4 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  [quote#3:"cinik"]тези, 40-50 хиляди са 1,5 - 1,6% от работната сила и давали 1,5-2,0% от БВП. [/quote]Наистина изказването е леко неадекватно. Аз съм останал с впечатлението, че бройката на софтуерните инженери е значително по-малка - между 20 и 25 хиляди. Иначе процентът в БВП трябва да е по-висок.

 5. 5 Профил на schz
  schz
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#4:"Николай Николов"] Аз съм останал с впечатлението, че бройката на софтуерните инженери е значително по-малка - между 20 и 25 хиляди. Иначе процентът в БВП трябва да е по-висок.[/quote]

  Ми аз за процента БВП не съм много убеден, че е повече. А софтуерните инженери, ще станат много. То не са софтуерни академии, софтуерни университети, всеки втори прави курсове.

  Накрая Мишо Шамара, ще продаде камиона, ще се върне в България и ще стане "софтуерен инжИнерин". Виждам един старт-ъп "Мойче Programmierung"

 6. 6 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Весело

  БГ Мама
  Критерий за "....Не става въпрос за платени препоръки, а информирани – това никой не може да го предостави на българския пазар.."
  Освен теб, нали
  Подставени акаунти, подставени търсения и въпроси, пряка манипулация на пазар с определени цени за "маркетингов шум"
  Да, върши си работата пича, но на тънката граница с виртуалната измама и манипулация. Играе с ПР и рекламни агенции и създава или унищожава продукт, име, стока, в зависимост дали им е платено или не.
  бгмамата си е тъпотия, клюкарник и кошче за боклук. Само маймуна би последвала "авторитетен съвет" от там
  То и болшинството клиенти в България са такива: далавераджии селски и залюхани цървули

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 7. 7 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 330 Весело

  Дневник продължава да облъчва с това колко е куул да си предприемач/старт-ъпаджия и как хай-тек и ИТ е светлото бъдеще на татковината.

  инженерите-старт-ъп ентусиасти са новите Хенри Форд-овци. работят даже и като са на почивка в Турция. всички други професии - кучета ги яли

 8. 8 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#7] от "oldschool":

  Ми то е куул.Дневник се опитват да насърчават предприемачеството, не виждам защо толкова много хора хейтват старт-ъпите, след като механизмът на финансиране е перфектен.Мой роднина работи за фирма, която беше финансирана от Илевън, почнаха 6 човека, завършили Американския университет в Благоевград, сега са над 30 и работят основно с ДиЕйчЕл.

  Не разбирам защо форумците на дневник, които уж са по-информирани и интелигентни не могат да съзрат потенциала на тези инициативи.

  Шибано хейтърско племе сме.А какъв ви е проблема с АйТи сектора, който бълва продукти и идеи за целия свят и е със много висока добавен стойност????

  Тъпият българин винаги е бил на принципа, че ако не се произвежда нещо, което може да се пипне, значи не е част от икономиката.

  The things you own end up owning you
 9. 9 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 803 Весело

  Стига с тоя неконтролируем ИТ сектор.

  Ние сме идеалното сметище за радиоактивни и всякакви други отпадъци. Можем да правим луди пари от енергетика, бетониране на плажове и изнасяне на дървесината. Обаче соросоидите продължават да дискриминират по-необразованата част от населението, и умишлено дават пари само на разни ученолюбиви и предприемчиви поклонници на западните упадъчни технологии.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 10. 10 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#9] от "Митко":

  Без да искам ти праснах минус Иначе сарказмът е добър.

  The things you own end up owning you
 11. 11 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#8] от "petergriffin":

  високата добавена стойност е сигурно в 20% от продуктите. останалите са копи-пейст и итерации на съществуващи идеи. аз не намирам уеб сайт или мобилен апликейшън за страшната животопроменяща иновация, но явно сега е това е модерно и магнит за инвестиции.

  така или иначе, за мен е ненужно дразнение през 2-3 дни Дневник и Капитал да бълват статии за поредния фонд, поредните българи-иноватори и поредните хипстъри. тия усилия могат да се насочат и в други посоки, и да се обърне внимание и на други сектори. но явно е по-лесно да се носиш по течението.

 12. 12 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":

  ако останалите 98,4% от заетите изкарваха средни заплати като ИТ, заплатите щяха да са на нивото на западна източна Европа...

 13. 13 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Весело

  Инженерен потенциал? Инженерен потенциал?

  Любен май живее с някакви носталгични спомени за чушкопека и българските флексове, известни в СССР като "българка"

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 14. 14 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#11] от "oldschool":

  Наай обичам да мрааим.

  Като не го разбирам тою хай-тек, че мрааим.

  Оти не ходат да копат, ами с хай-тек че се занимават.

  Селянията струи от тебе, като от ниагарския водопад.

  Мощно и неудържимо, един СССР същи.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 15. 15 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#14] от "ujc33369406":

  селянията всъщност струи от твоя коментар, който не излага нито един довод, а само плюе по моето мнение.

  а ми обясни ще е 'тою' хай-тек и как ще промени България?

 16. 16 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Софтоера си е почти писарска работа която е само спомагателна,

  но кой ще конструира организира и изработи материалните изделия от метал, електроника, хидравлика, химия и т.н.т. този инженерен потенциал доколкото го имаше е на изчезване.......
  .кой ще произведе мръвките, млякото, кашкавала и луканката.

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#12] от "alabalko":

  Точно така е, затова смятам, че твърдението съдържа грешна информация. Или делът в БВП се подценява, или бройката се надценява. Според мен се подценява делът в БВП. 40-50 хиляди информатици ги имаме със сигурност, друг е въпросът дали се наричат софтуерни инженери или информатици, или компютърни инженери, или ИТ-специалисти...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 18. 18 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Любен Белов, партньор в LAUNCHub: В България има огромен инженерен потенциал"

  Разбира се :

  Инженер Данчо Лазаров, Инженер Митко Димитров - Пайнъра и т.н.

  Да не говорим за култовата фраза: "Кат са знам къв инженер съм ме е страх да отида на доктор"

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 19. 19 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  За 2013 цялото ИТ (с телекомите) е 4 млрд лв, като чистото ИТ е 1,5 млрд, като 1/3 е износ. Чистото ИТ е 1/3 търговия с хард- и софтуер, 20% аутсорсинг услуги, 15% системна интеграция, 15% разработка на софтуер.

  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2014/07/09/2340563_it_pazarut_v_bulgariia_produljava_vuzhoda_si

  Значи ако вземем 2000 лв/човек/месец по 15% от 1,5 млрд лв = 10 000 софтуерни разработчици.

 20. 20 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  [quote#17:"cinik"]смятам, че твърдението съдържа грешна информация. Или делът в БВП се подценява, или бройката се надценява. Според мен се подценява делът в БВП. 40-50 хиляди информатици ги имаме със сигурност, друг е въпросът дали се наричат софтуерни инженери или информатици, или компютърни инженери, или ИТ-специалисти...[/quote]Софтуерните инженери са не повече от 20-25 хиляди. Това му е грешката (което е странно защото би следвало да я знае). Процентът на БВП изглежда ОК.

  А иначе има системни администратори, мрежови администратори, администратори на бази данни, фърст лайн съпорт, секънд лайн съпорт и т.н. Те са поне още толкова. Въпросът е дали техните услуги се броят за ИТ сектор или не. Съпорт-а минава за някаква форма на бек офис аутсорсинг. А администраторите най-често работят в не-ИТ фирми. Така, че тяхното БВП май не се брои в случая.

 21. 21 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  [quote#19:"iazdakaja"]За 2013 цялото ИТ (с телекомите) е 4 млрд лв, като чистото ИТ е 1,5 млрд, като 1/3 е износ. Чистото ИТ е 1/3 търговия с хард- и софтуер, 20% аутсорсинг услуги, 15% системна интеграция, 15% разработка на софтуер. ако вземем 2000 лв/човек/месец по 15% от 1,5 млрд лв = 10 000 софтуерни разработчици.[/quote]Процентите както си ги написал са като сума 83%, а не 100%.Също, търговията както си я написал е внос, което не се брои в БВП. А и 10 хиляди инженери звучи нереалистично малко. Само VMWare, SAP, HP, Johnson Controls и Телерик са общо поне 8-9 хиляди инженери. А има поне 5-6 хиляди другаде. Мисля, че бройката е по-скоро общо към 20 хиляди.

 22. 22 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#21] от "Николай Николов":

  Johnson Controls или вече Visteon са +-400 софтуериста (650 човека общо целия офис), VMWare са около 700 мисля, HP са +-1200, което прави общо <2500 Със сигурност САП и Телерик нямат общо 6000 служители тук, за да ти излезе бройката.

  По-скоро съм склонен да се съглася, че бройката е под 20 000.
  Както и да е, има тенденция да се разширяват, а и се откриват доста нови фирми, които създават работни места. Работа за софтуеристи има много и ще продължава да се увеличава. Бранша се развива добре, презадоволяване не виждам как ще има скоро.

 23. 23 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#22] от "t0d0": Сигурен ли си за HP? Някъде бях видял 8000 души като бройка и предположих, че поне 2/3 са програмисти и тестъри (и двете ги броя за инженери).

 24. 24 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "oldschool":

  [quote#11:"oldschool"]така или иначе, за мен е ненужно дразнение през 2-3 дни Дневник и Капитал да бълват статии за поредния фонд, поредните българи-иноватори и поредните хипстъри. тия усилия могат да се насочат и в други посоки, и да се обърне внимание и на други сектори.[/quote]

  Не знам защо, но обясненията ти много ми наподобиха за обясненията на шепа другаре вчера, когато излезе една статия (пак тук) за това как искат да премахнат давността за престъпленията на комунизма. Та, другарето, знаеха че имат против, ама се чудеха как да го облекат в нещо, дето да е по-обосновано, та и те тва измизлиха: еми тва щяло да попречи на други, по-съществни неща. Е да, ама някакси не ми звучи убедително нито твоя, нито техния аргументи. Знам, че ще спориш, ама може би усещането ми идва от това, че не съм чувал другаде, освен в бъгларски форуми, хора да търсят сметка на частни издания какво да публикуват и какво да не публикуват. Някакси е нелогично: по-логично би било, вместо да плюеш по изданието и да изискваш нещо, дето така или иначе то не ти дължи, просто да не го четеш. Та затва ми се струва малко, че нещо си насъбрал на индустрията, па се опитваш да облечеш яда си в някакви рационални аргументи.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 25. 25 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Николов":

  Грешка за HP - в уики-то пише, че са 4000. Не знам на момента колко са, а и колко се броят за ИТ, но да ..може и да си прав за броя.

  Другите ще се разрастват пък (Вистеон, ВМуеър и САП мисля).

 26. 26 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#24] от "stupid_american":

  хубав пост.

  не, не съм насъбрал, просто не обичам да се стига до крайности.

  голяма част от ИТ идустирята за мен е балон. съществува и огромен риск от провал. вместо изданията на Прокопиев постоянно да облъчват колко е перспективно, да вземат да направят интервю с някой, дето е напуснал работата си, за да бъде предприемач, взел е заем и в последствие е фалирал. и сега живеев в кашон. това ще даде нова светлина върху нещата

 27. 27 Профил на dio
  dio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В тукашният офис на HP със сигуност не са 2/3-ти програмисти. По скоро са много малка бройка. Дали имат и 500. Основната дейност до колкото знам тук е съпорт.

  Специално за хейтърите да спомена, че в силиконовата долина бизнеса е огромен именно заради предприемаческата екосистема и инженерният потенциал, които имат в региона. Като под инженерен потенциал имам в предвид всички специалности не само ИТ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK