Павел Езекиев, съосновател на NEVEQ: Амбицията е всяка от компаниите ни да е следващият Telerik

Павел Езекиев

© Велко Ангелов

Павел ЕзекиевПлатформата "Дневник FACE OFF" ще представя герои от новините извън новините - в различни и изненадващи роли. 

Първото събитие е на 13 май
 и в него трима предприемачи приеха предизвикателството да са DJ за една нощ. Представихме ви Любен Белов - партньор във фонда LAUNCHub. Днес ви срещаме с Павел Езекиев, 
съосновател на фонда NEVEQ.


"В инвестициите номер едно е почтеността. Ако не си почтен, може да си ултра иновативен и да имаш разкошен продукт и пазар, но ще изгърмиш. Това е рецепта за катастрофа - да се хванеш с някой, за който има съмнение, че може да е непочтен по някакъв начин. Когато играеш откровено с открити карти, това е разоръжаващо и може най-бързо да ме спечели на твоя страна", казва съоснователят на инвестиционния фонд NEVEQ Павел Езекиев по време на разговора ни.


Има два NEVEQ-a уточнява той. "Първият е от 2007 г., като инвестира в осем компании и съдбата на този фонд е като на всички останали през този период. Той беше преди кризата в САЩ през 2008 г. и апогеят на компаниите се случи, когато започна европейската кредитна криза през 2010 г. Тогава беше борба срещу течението".
Въпреки това от тези осем компании само три не успяват да продължат. Две от останалите намират купувачи. Другите три компании са в последната година от живота на фонда като фонд, който е седемгодишен. "Те са между топ едно и топ три от гледна точка на иновации в това, което правят, но не непременно от гледна точка на продажби. В една от тях Lufthansa има малък дял и я използва за неща, които в Lufthansa няма. Това отваря врати и е авторитет", коментира Езекиев.


Междувременно вторият NEVEQ вече завършва шестата си инвестиция. "Запазихме хода и стратегията си, като търсим българските ИТ шампиони в продуктов смисъл. Не се занимаваме с компании с аутсорсинг или консултантски услуги. Интересуват ни компании, които създават продукт и когато намерят дистрибуторска и партньорска мрежа, могат да станат мултимилиарден бизнес."


По-големи амбиции


Сега фондът търси компании, от които всяка сама за себе си да може да върне целия му капитал. В момента потфейлът е 20 млн. евро. От тези 20 млн. ефективно се инвестират около 15-16 млн., останалото са разходи за 10-годишния период. "Това са 10 инвестиции по 1.5 млн. евро например. Всеки път целим да взимаме между 20% и 30% дял за тази сума. За да може всяка отделна инвестиция да върне парите на целия фонд, тя трябва да се продаде за над 100 млн.", разказва Езекиев.


"Инвестиционната ни политика е, че не искаме прекалено голям дял. Искаме предприемачът да е водещ, той да е собственик на компанията, а ние да сме негов помощник. Искаме да го въоръжим с това, което му липсва – капитал и контакти. Амбицията на втория фонд е всяка една от компаниите да бъде следващият Telerik".


Павел Езекиев

© Велко Ангелов

Павел Езекиев


NEVEQ търси три типа компании:


- Стартъпи, които нямат оборот, нямат клиент и може би имат продукт, но не задължително;
- Компании, които вече имат първите клиенти и някакъв оборот и се вижда, че има повтаряеми се по характер приходи и продуктът решава реално съществуваща клиентска нужда, при това по удобен начин;
- Третите са компаниите, които растат.


"В Америка дефиницията е над 1 млн. на месец повтаряеми приходи. В България е между 10 хил. и 30 хил.. Нашата амбиция е да инвестираме около половината си портфейл в третата категория, за да има по-нисък риск за инвеститорите. Средната категория е втората по-големина, а десетина процента да инвестираме в започващи компании", споделя той.


Според Езекиев българската стартъп екосистема "трябва да включва университети, бизнес ангели, сийд фондове като LAUNCHub и eleven. Трябва да има местни фондове като нас, мултинационални компании, които не са просто аутсорсинг. Трябва да си взаимодействат непрекъснато".


Той не смята, че от България ще излезе следващият IBM или Facebook. "Това са бизнеси, които трябва да захванат много голяма почва с помощта на медиите. Тук аудиторията е миниатюрна. Ако нямаш 20 млн. аудитория, не можеш да претендираш за влияние. Имаме шанс в две до три неща: мобилни приложения, но в комбинация с индустрии, в които не се налага да облъчваш потребителите непрекъснато с реклама. Например видеоигри."


Според него има по-голям шанс за технически решения на корпоративно ниво, но това няма да създаде име, което е познато на всички. "Като цяло сме силни в инфраструктура, сигурност. В Big Data решенията също има голям потенциал. Това са нашите сфери, в които можем да създадем не тигри, а нашите "интернет котки", както ги наричаме", разказва той.


Българската сила


"Има една платформа, която се нарича Stack Overflow. Тя е нещо като Wikipedia за програмисти. Информацията в нея се генерира от програмисти за програмисти. Те оценяват различните пазари на талант въз основа на това какви са клиентските отзиви и партньорските впечатления. Тези хора оцениха България като номер едно в света преди около месец от гледна точка на концентрация на програмисти на най-високо ниво на умения".


Допълва, че има няколко умения, които у нас са на много високо ниво. България е много силна в управление на бази данни, в Big Data, в решаване на проблеми по задачи, които са специфични за дадена индустрия и комерсиализирането им за по-широка база хора. "Най-ценното нещо в ИТ не е просто да продадеш на някой шест сървъра с идеята, че обслужването по тях ще ти донесе повече пари, а да можеш да му дадеш нещо, което той може сам да поддържа или да го доразработи", казва той.


Павел Езекиев

© Велко Ангелов

Павел Езекиев


Освен това наскоро България успява да изпревари Южна Корея по средна интернет свързаност с висока скорост. За висока скорост се смята над 3 мегабита в секунда. България е номер едно в света по това. "Ние сме свързани с ЕС като пазар, но означава ли, че можем да изнесем 20 хладилника оттук до Дюселдорф? Трудно, защото жп мрежата ни е в състояние отпреди Втората световна война. Пътищата ни със Западна Европа като магистрали не съществуват. Никой не иска да произвежда тук. Но с тази силна интернет инфраструктура можеш да произвеждаш доста по-скъпи неща. Когато ние стартирахме, голяма част от тези неща ги нямаше. Сега машината тръгва", разказва Езекиев.


България като стартъп хъб


"Има потенциал да се случи. За една от компаниите имаме партньор водещия сийд фонд в Южна Америка. Неговият успех е 50%, т.е. всяка втора компания, в която инвестира, стига до следващия ранг на инвестиции. Въпросът е, че това отнема около три години. Сийд фондовете у нас са на около две години, така че догодина ще може да се види кои компании са постигнали това. Мисля, че 50% е много нечестен коефициент за току-що стартираща екосистема, каквато е у нас", коментира Езекиев.


Важно е екосистемата да успее да реши основните си проблеми. Сред тях е липсата на кадри, особено средно ниво мениджмънт. "Трябват мениджъри, които могат да са автономни, да взимат решения сами. Компаниите разчитат на ментори, като ние се надяваме да им помагаме в тази сфера. За много компании това е по-ценно от парите, които даваме."


Добрите новини


Нивото на компаниите и на хората, които искат да започнат своя компания, се покачва, коментира Павел Езекиев. Тенденциите, които се развиха в интернет и дигиталните икономики, доведоха до това, че българите, които могат да достигнат до второ ниво и се целят в трето, могат да се конкурират с хора от целия свят. Това дисциплинира, учи те сутрин да прочетеш LinkedIn и да видиш какво са казали конкурентите ти.


"Най-хубавото е, че не зависиш от държавата. Наричам го некриминогенност. Търсим некриминогенни инвестиционни възможности. Криминогенността надскача твоята конкурентоспособност, защото някой може да ти спре лиценза, да ти забрани нещо, да ти скъса концесионен договор и да те изхвърли с цел да намести свой човек. В ИТ това няма как да стане", обяснява Езекиев на въпроса, че в този бизнес сякаш връзките с бизнес от държавата почти няма.


За баланса на Павел Езекиев работа - личен живот четете по-късно в "Дневник".


В ролята на DJ може да видите Павел Езекиев на първото парти "Дневник FACE OFF" на 13 май от 20 часа в Ялта. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 605 Неутрално

  вървеше едно предаване по "БГ ОнЕър" - STARTECH

  за подобни филантропи в силициевата долина

  ако човек гледа внимателно -
  може да научи доста интересни факти


  Пари има - Няма Идеи...

  под публикацията за първият от тримата "Новатори" няма нито един коментар

  http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/05/09/2529185_ljuben_belov_za_turgoviiata_v_uchilishte_biaganeto_i/

  който има Идея - няма нужда от външно финансиране


  който има нужда от външно финансиране- .....

 2. 2 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Уви и тук нещо намирисва на юпи, на дс, на кражба, ето една информация от преди 10 години:
  Павел Езекиев (29 г.) беше назначен за председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции. Досега поста заемаше Николай Маринов, който вече е на длъжност съветник на министър-председателя. Езекиев е син на журналиста Димитър Езекиев, завършил е Североизточния университет в Бостън, откъдето има бакалавърска степен по финанси. През 1998 г. е работил като финансов анализатор в "Майкрософт", а по-късно става инвестиционен банкер в "Дойче банк" - Лондон. От средата на 2002 г. беше назначен за икономически съветник на министъра на икономиката Николай Василев.

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  "Най-хубавото е, че не зависиш от държавата. Наричам го некриминогенност. Търсим некриминогенни инвестиционни възможности. Криминогенността надскача твоята конкурентоспособност, защото някой може да ти спре лиценза, да ти забрани нещо, да ти скъса концесионен договор и да те изхвърли с цел да намести свой човек."

  >>> Това е самата истина. Голяма част от "регулациите" имат за поръчители ОПГ (организирани престъпни групи) от политици и олигарси. Политическата престъпност съставлява около 80% от организираната престъпност в България. Няма кой да ни търпи още много. Ако до 5 години не се промени нищо, ще ни бъде наложен т.нар. "панамски вариант", където държвата си плаща на САЩ за въоръжената отбрана, а на американски охранителни фирми - за полиция. Собствените армия и полиция са разпуснати.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 4. 4 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Още едно номенклатурно чедо, учило в чужбина - сега бизнесмен от западен тип.

  Селф мейд мен, а?!?

 5. 5 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Защо господинът си мисли, че няма как една фирмат да бъде репресирана.
  - влиза трудова медицина и разкрива че има нередности, нищо че разни мини и строежи из България не ги проверяват
  - влиза НСБОП по сигнал за използване на нелегален софтуер и иззема всичката налична техника. Техниката е веществено доказателство за съда и докато мине делото...техниката ще е остаряла, фирмата ще плаща на програмисти, които не работят и така. Ако фирмата използва нови компютри, скъпа техника, това може да е много голям удар и начин за репресия
  Със сигурност има още начини по които някой близък до държавата може да живее покрай ИТ сектора. Само трябва да се сети.

 6. 6 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 503 Неутрално

  А, да, да не говорим, че ако имат данни на клиенти на машините и те отидат в НСБОП от там поверителната информация може да изтече и да станат такива бели...че ИТ фирмата просто може да затвори след това.

 7. 7 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#2] от "capricorn2014":

  оха! На този господин хич не му е чиста работата....

 8. 8 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "alabalko":
  Не знам, дали е чиста, но парите откъде са не стана ясно, странното е че седесарите реват денонощно за лустрация и декомунизация, до девето коляно, но като им покажат някой красив и умен, независимо от произхода му, и приноса му за обществото, изпадат в екстаз!

 9. 9 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Способността на Павел да те лъже в очите и сам да си вярва е уникална. Но пък не е много по-различен от всеки инвестиционен банкер - всички говорят за почтеност, но я разбират мноооого разтегливо, когато се отнасяха за тях.

 10. 10 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  КОйто има малка идея да се обади на този чичо.
  Който има голяма идея направо да ходи на Sand Hill Road, Palo Alto, California. Там са VC на Silicon Valley. Те знаят за какво става въпрос и фондовете им са между $2 до $9 милиарда. А идеите не се нуждаят от държава нито от инфраструктура.

  California Über Alles
 11. 11 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#8] от "capricorn2014":

  Парите в Невек 1 са от частни инвеститори, вкл. ЕБВР. В Невек 2 70% идват от Европейския инвестиционен Фонд, останалите са на частни инвеститори.

  Няма ДС тука - те в рискови проекти пари не слагат ))

 12. 12 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 589 Весело

  До коментар [#10] от "Pontif А":

  Ако си мислиш, че в Силиконовата долина те чакат с отворени обятия, само щото имаш някаква идея, жестоко се лъжеш....

 13. 13 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 451 Неутрално

  ... мине - не мине месец, и Икономедиа пише за стартъп, екосистема, бизнес инкубатор, бизнес ангели, херувими, архангели и прочие библейски твари... Сега, от една страна няма лошо, обаче... ХАЙДЕ ДА НЕ НИ ЦАКАТЕ С ТОПЛА БИРА! Фондове, тип "дайте, да дадем" имат толкова общо с IT, колкото магаре с космоса. "Вие имате идея, но нямате пари. Споко, ние и идея нямаме. Но ще ви научим как... В природната екосистема на био-разнообразието, оцеляват не най-силните, а най-приспособимите. Факт. Бизнес ангелчета, ра'иш...

 14. 14 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#11] от "peaspiring":
  е то било лесно бе, правиш едно фондче, частниците дават парите, а ти решаваш къде да инвестираш, а за това получаваш едни добри пари, е как пък някой не реши завод за гвоздеи да направи и да го поканят, или цех за химикалки поне!

 15. 15 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#5] от "alabalko":

  господинът ти казва, че всичко започва с почтеност.
  но ти това не можеш да го проумееш. затова в главата ти са все изнудвания от данъчните, мутрите, трудова медицина и НСБОП и не знам си какво...

  слава богу, мутрите и комунистите не разбират нищо от високи технологии, Big Data, виртуализация и ИТ като цяло. иначе да са разсипали и българския ИТ бизнес с тъпи закони и изнудвания

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 16. 16 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 589 Весело

  До коментар [#14] от "capricorn2014":

  Цехчето за гвоздеи не е толкова печеливш бизнес като ИТ. Защото в него няма уникално ноу-хау.

  Няма какво да те образовам. Всичките сте все големи "разбирачи"

 17. 17 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#14] от "capricorn2014":

  А и - частниците "не дават" парите. Като ги дадат, си ги искат обратно, и то с доходност. И ако не ги върнеш, си търсиш нова работа.

  Поради това, след издънката на Невек 1, ако беше в Щатите, Павел нямаше да може да направи Невек 2. Но понеже е в БГ, му дадоха още едни 20 млн. европейски пари, да профука и тях. Ама нали са държавни, кво им пука...

 18. 18 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#17] от "peaspiring":
  Тоест потвърждаваш моята теза, че най-бързия начин да спечелиш едни пари, е да ги откраднеш, затова и никой няма да направи цехче за гвоздеи!

 19. 19 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  [quote#12:"peaspiring"]Ако си мислиш, че в Силиконовата долина те чакат с отворени обятия, само щото имаш някаква идея, жестоко се лъжеш....[/quote]

  До коментар [#12] от "peaspiring":

  Dude, чети по-внимателно! Първо не говоря за "някъква" идея а за голяма идея. Второ не говоря за Силикон вали като цяло а за Венчър Капиталистите на Санд Хил роуд в Пало Алто и в МенлоПарк. Това не са нито инвестиционни банкери, нито ангел инвеститори.
  Този пич от статията ги е събрал тези 3 различни категории в едно че и корпоративни инвеститори е хвърлил вътре че да стане кашата пълна. Аз обикновено съм подозрителен към специалисти по всичко. Затова ако аз започвах "стартъп" в България бих проучил какво се предлага на места където това се прави вече 150 години а не там кътето ще се учат на мене.
  С всички VCta можеш да се свържеш по интернет. Те са около 40 -50. Повечето ще ти откажат защото не се интересуват от точно това което ти правиш. Поне 7 - 10 ще се заинтересуват. Можеш да си направиш срещи с всички в една седмица. Два билета до Сан Франциско са ти $4000. Две стаи в хотел за 6 нощи са ти $2400. Храна за двама е $800. Убер от SFO to Palo Alto - $50. За $8К двама души за една седмица могат да се срещнат с най-добрите в света, да си представят идеите и бизнес плана. Вероятно повечето ще им откажат но също ще им обяснят защо им отказват. Това го правят хора от Израел, Китай, Корея, Франция .. Защо само ние трябва да сме със смачкано самочуствие и да разчитаме на местни оператори които съвсем ясно си казват че сега започват и тепърва ще се гледа какъв е успеха им? Между другото 50% успех е в сферата на научната фантастика! Това ясно показва че тези хора се занимават с ниско рискови проекти. Възвращаемостта при ВК е около 18 - 20%. Повечето старъпи пропадат.

  California Über Alles
 20. 20 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  [quote#17:"peaspiring"]Поради това, след издънката на Невек 1, ако беше в Щатите, Павел нямаше да може да направи Невек 2. Но понеже е в БГ, му дадоха още едни 20 млн. европейски пари, да профука и тях. [/quote]
  Ами за каква почтеност и честност ми говори тогава този юнак?

  California Über Alles
 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  До коментар [#2] от "capricorn2014":

  Павел беше също и първият шеф на Дойче Банк България...

 22. 22 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 481 Весело

  До коментар [#17] от "peaspiring":

  [quote#17:"peaspiring"] Като ги дадат, си ги искат обратно, и то с доходност[/quote]

  Това е не съвсем вярно - искат собственост. При това цялата. Това не е инвестиция - това е покупко-продажба - барабар с идеята и нейния носител.

 23. 23 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 589 Весело

  До коментар [#22] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Днес излезе един материал на Ханке за ниската финансова грамотност. Вие, драги форумни писачи, сте абсолютното доказателство за тъжната истина в нея.

 24. 24 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 589 Весело

  До коментар [#21] от "Ф.Нинов":

  Дойче банк в България има точно двама служители. Даже май са един и половина вече

 25. 25 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  До коментар [#24] от "peaspiring":

  тогава по неговреме бяха трима... но раздали кредити за стотици милиони

 26. 26 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 589 Весело
 27. 27 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  До коментар [#26] от "peaspiring":

  имаше пресс рилийз в Блумбърг... май за €500млн. раздадени кредити ставаше дума, ако не и за милиард...

 28. 28 Профил на taran_
  taran_
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да построи 2-3 завода в дълбоката провинция и да дава на морлоците там по 300 лева през месец, та да са доволни форумците, за които работа е само ако излизаш изцапан със сажди.

 29. 29 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 287 Весело

  приватизациите и М§А в България поприключиха, няма хляб в тая сфера вече.

  сега на мода са ИТ стартъпите. бившите Лондонски банкери сега са хипстъри, Езекиев включително.

  Cherchez l'argent, нищо ново под слънцето

 30. 30 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 502 Весело

  Ехааа Павелчо колко истински изглежда.... голям филантроп, инвеститор... хаха... но най-вече повярвало си номенклатурно момченце с мошенически наклонности - справка прословутия му престой в Дойчев банк.

 31. 31 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Много обичам да чета злобни коментари на хора, които не са забили един пирон в живота си. Телерик е може би най-успешната българска компания, иновативна, интересна за пазара и без мутро-политически гръб. Затова и американския фонд я купи за достатъчно много пари. Защо не вземат американците да се поинтересуват от някоя "печеливша" компания като Химимпорт, ПСТ Холдинг, Трейс? Защото там смърди на гнило и кухо.

 32. 32 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 589 Весело

  До коментар [#31] от "Милош":

  И ти си от ония, за образоване.
  Прегледай си малко инфото за Телерик - кой какво и къде е купил.

 33. 33 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 230 Неутрално

  А кредита от Първа Частна Банка, който не беше изплатен с нейния фалит? Б сравнение с Езекиев Джуниър Остап Бендер е като майка Тереза... Вервайте му както повервахте на кадет Рилски, а след това . Тоя е от неговата школа.

 34. 34 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#31] от "Милош":
  Много обичам непросветени но силно вярващи в чудеса Павелчо, заедно с Мики Маус, Миленчо, Красимир Катев, Калоян Нинов, Илийчо Лингорски, Гати и Марио Ал Джебури, Иво Евгениев и още други "невероятни мозъци и професионалисти" бяха момченцата при царя на пряко подчинение на шофьора на Стоян Марков - сегашния също голям "инвеститор" и "бизнесмен" Спас Русев. Може някои от гореизброените да имат лични качества, но това не трябва да го бъркаш с интересите и генезиса, който защитават.... за голямо съжаление в милата ни родина на където и да погледнеш все далавери и схеми излизат, някой по-напудрени и красиви, други направо брутални.

 35. 35 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#34] от "bullgar":

  Може ли малко по-подробно, че ми стана интересно ?

 36. 36 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#35] от "t0d0":
  Кое по-точно ти е интересно?

 37. 37 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#36] от "bullgar":

  [quote#34:"bullgar"]Павелчо, заедно с Мики Маус, Миленчо, Красимир Катев, Калоян Нинов, Илийчо Лингорски, Гати и Марио Ал Джебури, Иво Евгениев и още други "невероятни мозъци и професионалисти" бяха момченцата при царя на пряко подчинение на шофьора на Стоян Марков - сегашния също голям "инвеститор" и "бизнесмен" Спас Русев. [/quote]

  Какви са ги вършили тея накратко ?

 38. 38 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Тоя човек, заедно с евгениев е мегаломански и....т с нулево или негативно влияние върху икономиката и социялния живот в стратана.
  Всичките инвестиции на първия Невек са пълен батак. Втория, въпреки че беше като готова лапаница, не можа да намери партньори дълго време, имайки предвид че партьорите трябваше да вложат около 9 милиона, за да получат като грант още 21 (до общо 30) и ВЪПРЕКИ ТОВА, не поискаха да си партнират с тия хора, дето закопаха къде какво, що намериха.
  Междувременно обаче, са по бордове и т.н. и доволно многоогромни заплати си гласуваха, за да са милионери.
  Ей така се става "бг капиталист"

 39. 39 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#37] от "t0d0":
  Работи ли са и работят безкористно за родината си от постовете които са заемали, за да мижеш ти, аз а и всички българи да живеят по-добре... виждаш от статията, че един от тях така е набрал енерция, че още не може да се спре да помага...

 40. 40 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#15] от "Полувишис":

  може да си чист като папата, ако държавната машина те нарочи, по-добре се евакуирай.
  По трудова могат да те ударят с :
  - контактите не са заземени, а се намираш в апартамент, нали си стартъп
  - осветлението не добро, пак си в апартамент където нормално никой не ти се бърка като частно лице, но ако си фирма е друго
  - микроклиматът не е добър, ще намерят нещо във въздуха
  - даваш ли 15 минути на всеки час работа с компютър почивка (БДЖ го правеше, а може би пак още го прави)
  - минали ли са хората през медицински преглед
  - провел ли си им инструктаж за боравене с компютър и гасене на пожар
  - имаш ли няколко пожарогасителя по 10кг
  Може колкото си искаш да си почтен, ако не познаваш нормативната уредба и лицензионните режими, ще те хванат. Иначе хвърляш бая пари за да си според нормите, докато Ковачки оставя хора в мините си да умират.

 41. 41 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Амбицията Ви е едно, но предвид, че си загубихте и малкото кадърни кадри, Невек 2 ще бъде като инвестициите Ви в lessno, favit и прочие чутовни провали

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 42. 42 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 514 Любопитно

  Човек незапознат със конкретните обстоятелства, чете статията, и си вика едно голямо БРАВО, приближавайки края обаче със снимките....и ооо тази фамилия не беше ли ни нещо позната,...ах, даааа, ама разбира се.......навлизаме в коментарите и всичко лъсва съвършено......какъв бизнес, к'ви старт ъпи, кви 5 леа..... Чадата на Партията майка са на всеки километър, пак и единствено само те са назначени.... за да лапнат едни пари..... за жалост, "тука е така", както списваше Джери, изглед за промяна - НЯМА! Със здраве.

 43. 43 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 390 Неутрално

  [quote#42:"Ген. Колев"]Чадата на Партията майка са на всеки километър[/quote]

  42. Димитър Борисов Езекиев, депутат в VII ВНС - съдържател на явочна квартира "Бор" към II ГУ-ДС, IХ, II.

 44. 44 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 481 Любопитно

  До коментар [#23] от "peaspiring":

  Като ти гледам широкото участие - май ти си форумния писач със спорна грамотност, включително и финансова.

  Извън заяждането, кое по-точно е невярното и неправилното в твърдението. У нас Невеци, Ильевъни и разни (лаунч)хъбове използват бизнес модела на Нетинфо от едно време. И като видиш кои са движещите лица и от къде идват, няма да се учудиш защо е така.

  Почва се с обещание за инвестиция срещу процент от печалбата, но като дойде ред за документацията изведнъж собственикът на идеята/продукта/услугата се оказва извън действителните собственици на бъдещото дружество и му се предоставя единствено възможност за префернциално купуване на дялове/акции след време. За което обаче трябва съгласие от собствениците. Та има разлика между това да си собственик на търговско дружество, който дели печалба с инвеститор и това - инвеститорът да те превърнат в наемен работник...

 45. 45 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 589 Весело

  До коментар [#44] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  НетИнфо е онлайн медия, приходите идват от реклама. Лонч, Невек и т.н. са инвестиционни фондове - придобиват дял от компаниите, след това продават, ако компанията е успешна. Нищо общо нямат двата модела, освен фокуса в/у ИТ сектора.

  В едно си прав обаче - наистина нищо не разбираш

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK