11 съвета от водещите лица в ИТ индустрията

11 съвета от водещите лица в ИТ индустрията

© Robert Galbraith, ReutersВодещите фигури в ИТ индустрията обикновено се отличават с много различен и откровен поглед за света. Това ги прави много търсени от големите университети, за да дават речи по време на дипломирането на поредния випуск.


Специалистите рядко се съгласяват, но когато го направят, обикновено оставят след себе си запомнящи се речи и ценни съвети. Онлайн изданието Business Insider е направило интересна селекция на някои от най-мотивиращите съвети, дадени от водещите лица в ИТ индустрията. Ето и някои от тях:


"Убеден съм, че най-лесният начин да разбереш дали това, което правиш си заслужава, е някой да ти предложи много пари, за да го продадеш. Ако го продадеш, ще знаеш веднага, че това не е било правилната мечта за теб. Ако не го продадеш, значи може би си намерил нещо. Може би имаш началото на нещо стойностно" - Евън Шпигел, изпълнителен директор на Snapchat. За контекст - Snapchat отказа оферта от над 3 млрд. долара от Google, за да остане самостоятелна компания.
"Призовавам ви да вярвате, че ако взимате смели решения и залагате на себе си, ще оставите следа от това, което правите и не трябва от сега да знаете какво ще е то, кога или как ще стане, защото никой никога не знае" - Дик Костоло, изпълнителен директор на Twitter.


"Това, което ме плаши е, че Poker bot и Dropbox започнаха като нещо разсейващо. Това малко гласче в главата ми ми казваше къде да отида и през цялото време му казвах да млъкне, за да мога да продължа да работя. Понякога това малко гласче знае най-добре... Спрях да се опитвам да направя живота си перфектен и вместо това реших да се опитам да го направя интересен" - Дрю Хюстън, изпълнителен директор на Dropbox.


"Истинското щастие в живота идва от даването, от това да си в помощ и да вършиш неща за други хора. Нищо няма да те направи по-щастлив от това да дадеш" - Марк Беноиф, изпълнителен директор на Salesforce.


"Не се страхувайте от провала. И не се страхувайте от успеха. За тези, които ви казват, че мислите твърде грандиозно, бъдете достатъчно умни да не ги слушате. За тези, които ви казват, че шансовете са малки, бъдете достатъчно глупаво да се опитате. А за тези, които ви питат как ще го направите - погледнете ги в очите и им кажете, че ще го измислите" - Ерик Шмид, председател на борда на директорите на Google.


"Намерете вашите ценности и им се посветете. Намерете вашата Северна звезда. Трябва да правите избори. Някои са лесни. Някои са трудни. Някои ще ви накарат да се съмнявате във всичко. Независимо какво ще правите, светът се нуждае от вашата енергия, вашата страст, вашето нетърпение за прогрес. Не бягайте от риска и изключете циниците и критиците. Историята рядко се пише от един човек, но мислете и никога не забравяйте, какво се случва, когато това стане. Това може да си ти. Това би трябвало да си ти. Това трябва да си ти" - Тим Кук, изпълнителен директор на Apple.


"Често си мисля, че е по-лесно да се развият мегаамбициозните мечти. Знам, че звучи лудо. Но тъй като никой друг не е луд да пробва, имате малко конкуренция. Аз и Сергей за малко да не направим Google от страх, че ще изпаднем от университета. Сигурно сте на правилния път, ако се чувствате като червей на тротоар по време на буря. Винаги работете по нещо, което е некомфортно вълнуващо. Помнете, че семейството е най-важното в живота" - Лари Пейдж, съосновател на Google.


"Оптимизмът често се отхвърля като фалшива надежда. Но има и фалшива безнадежност. Това е мисленето, че не можем да победим бедността и болестите. Можем. Дори и в тежки ситуации отпимизмът може да зарежда иновациите и да доведе до нови инструменти, които да елиминират страданието. Но ако никога не виждаш хората, които страдат, твоят оптимизъм не може да им помогне. Никога няма да промениш света им", Бил Гейтс, съосновател на Microsoft.


"Умът е дар, добротата е избор. Даровете са лесни, все пак са ти дадени. Изборите могат да се трудни. Ако не внимаваш, може да се самопрелъстиш със своите дарове и това ще увреди изборите ти. В крайна сметка ние сме резултат от изборите си. Изградете си чудесна история", Джеф Безос, изпълнителен директор на Amazon.


"Трябват ни жени на всички нива, включително и най-високите, за да променят динамиката и да се уверят, че женският глас се чува, а не е пренебрегнат. Надявам се, че това сте вие, да всички вие, да имате амбицията да ръководите света, защото той се нуждае от вас. Жените по целия свят разчитат на вас. Лидерството е за тези, които го взимат. Лидерството започва от вас. Какво може да направите, ако се предадете? Довечера се питайте "какво мога да направя, ако не ме е страх?" и след това го направете" - Шерил Сандберг, главен оперативен директор на Facebook.


"Трябва да вярвате на нещо - на интуицията си, на съдбата, живота, кармата, каквото и да е. Този подход никога не ме е предавал и е променил живота ми. Да помня, че скоро ще съм мъртъв е най-важният инструмент, който ми е помогнал да взимам важни решения в живота. Почти всичко - външни очаквания, гордост, страх от провал или унижение, тези неща отпадат в лицето на смъртта и оставят само най-важното. Останете гладни. Останете наивни", Стив Джобс, основател на Apple.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  "Останете гладни. Останете наивни"

  Може би греша, но винаги съм си мислил, че Стив Джобс по-скоро е искал да каже:

  Останете недоволни, останете неразумни!

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  Аз и Сергей за малко да не направим Google от страх, че ще изпаднем от университета."
  като си притиснат , концентрираш най доброто и решението идва .
  на обратния полюс , намираме си нов господар и следваме съвременен патриотизъм

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Това са ХОРАТА, които ритат света напред. Благодарение на тяхното творчество живота ни става малко по-лесен и по-интересен, от мен едно ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ.

 4. 4 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 409 Весело

  "Ако го продадеш, ще знаеш веднага, че това не е било правилната мечта за теб. Ако не го продадеш, значи може би си намерил нещо. Може би имаш началото на нещо стойностно" - В това дере или има вода, или няма - "велико" прозрение!

 5. 5 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Весело

  какви ИТ лидери са тези, които дори не споменават за държавни поръчки?
  в България такива лидерчета ги хрускаме за закуска

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 6. 6 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":
  Колега, един човек е сложил минус срещу мисълта ти, че тези хора движат света напред. Питам се, какви ли са основанията му?! Струва ми се, че наличието на минимална маса от хора като този човек обяснява защо 25 години се въртим в кръг.

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 100 Неутрално

  "Истинското щастие в живота идва от даването, от това да си в помощ и да вършиш неща за други хора. Нищо няма да те направи по-щастлив от това да дадеш", Марк Беноиф, изпълнителен директор на Salesforce.

  VS.

  "Направи добро, да изядеш лайно"
  "Ако не го туриш на ближнио, о-о-ооннн че го отпори на тебе"

  ....имаше още много, но специално съм гледал да не ги запаметявам...

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 8. 8 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Добри съвети.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":
  "Направи добро, да изядеш лайно"
  .............
  Хехе, малко си се объркал, ама това е от православието.
  Виж сега, добро се прави без да се очаква възвращаемост, дивиденти. Просто си решил, правиш го. Най-добре, анонимно.
  Тогава не ядеш лайна.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  "Да помня, че скоро ще съм мъртъв е най-важният инструмент, който ми е помогнал да взимам важни решения в живота. Почти всичко - външни очаквания, гордост, страх от провал или унижение, тези неща отпадат в лицето на смъртта и оставят само най-важното. "

  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 237 Неутрално

  В днешни времена пророците са милиардери.
  Но първо забогатяват, после пророкуват.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 12. 12 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#1] от "Един препатил":

  НЕ!
  Може и така, глей го "дерибеев", хем гладен, хем наивен.
  Неокомунизма го изисква, щото там в САЩ според него, новите ни господари са хем сити хем прагматични.
  И това не му дава спокойствие.
  Той и другите подобия, ще докара пак престъпните СССРОССИЯ да бъдат бъдещите носители на "истината и прогреса", както преди цели 70 години, както преди 100...

 13. 13 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#11] от "tak40309320":

  Иначе как, иначе кой ще ти повярва?

  Няма ги вече дарителите на богомилите и исихазма, дето за лъжица жито и глътка вино медитират цял месец.

  То и самата църква никога неби понесла такова унищожително влияние.
  Камо ли днешните медийни енергизирани могули.

 14. 14 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#1:"Един препатил"]"Останете гладни. Останете наивни"

  Може би греша, но винаги съм си мислил, че Стив Джобс по-скоро е искал да каже:

  Останете недоволни, останете неразумни! [/quote]


  "останете гладни и глупави" !!!
  това е цитат от речта му пред абсолвенти в Станфорд

  .........
  e-vestnik.bg/12813
  .....


  спорен е въпроса какво точно е искал да каже , как го е казал, какъв ефект е произвел !

  Факт е ,че този човек е птица Феникс...
  два пъти се изправя от пепелта...
  и го прави по удивителен начин

  за мен той е Сенсей по капитализъм

 15. 15 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Така или иначе ако аз кажа "Останете гладни. Останете наивни", ще ми отговорят: "Спокойно. Не се вълнувай. Остани си".

  Харизмата на тези, които говорят такива неща, днес се базира винаги на нещо външно (успех, богати родители) или е маргинализирана (секти и пр.).

  Или пък е банализирана - християнството повтаря такива неща от две хиляди години, но на сегашните църковници скиптрите им понатежават.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 16. 16 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#11] от "tak40309320":

  "В днешни времена пророците са милиардери.
  Но първо забогатяват, после пророкуват."

  Ако първо пророкуват, после проповядват ще им вярваш ли?

  Лили
 17. 17 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 999 Весело

  Аз все още не съм велик, но ето моя принос към мъдростите:

  НЕМА РЕЦЕПТА. Тея красавци сичките джасат/са джасали благ лаф, за да се харесат на уважаемата публика. Реално секи от тия е (бил) брутален нарцис и ако го питаш ква е причината за успеха му, ама харабия, ще дръпне за лакътя и щи шушне с намигане нещо от рода на 'еми как да не успея като съм ужасно много по-усетен от средностатистическите кухи лейки дето се вдъхновяват от мъдрости и четат книги за успеха, без да си дават сметка за КОНТЕКСТА'

  Facing Worlds
 18. 18 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#16:"Лили"]Ако първо пророкуват, после проповядват ще им вярваш ли?[/quote]

  Аз и сега не има вярвам, макар че повечето от това, което казват да е вярно.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 19. 19 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Светът има нужда от визионери, те задават посоката в която трябва да вървим, те гледат в бъдещето през призмата на миналото и настоящето. Понякога тя е правилна, а понякога не, но времето единствено е съдник за това!!!

 20. 20 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 756 Неутрално

  И какво търси тук Тим Кук????? Какви точно са неговите "заслуги" и какво толкова е казал?
  Или цялата статия тук е спретната САМО И ТОЙ ДА БЪДЕ КАНОНИЗИРАН? А?
  Айде за Големия Задник (Ст.Дж) вече свикнахме.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK