Митът, че инкогнито режимите на браузърите пазят анонимността на потребителите

Митът, че инкогнито режимите на браузърите пазят анонимността на потребителите

© Eddie Keogh, ReutersМножество експерти по киберсигурност редовно припомнят, че всеки потребител е обект на следене в интернет. Най-често рекламни агенции и компании се опитват да събират информация, за да я използват при подбор на реклами.


В отговор създателите на браузъри въведоха т.нар. инкогнито режими, при които браузърът не събира и не споделя информация за потребителя със сайтовете, които посещава. Често се препоръчва да се използват тези режими за поверително сърфиране, в които няма нищо лошо. Проблемът е, че може би неволно е оставено впечатление в повечето потребители, че използването на инкогнито режима пази тяхната анонимност.


Всъщност това не е точно така. Истина е, че браузърът действително не запазва информация за дейността на потребителя. Той обаче продължава да я споделя със сайтовете. Инкогнито режимите са полезни за потребителите, които искат да предпазят онлайн активността си от други хора, които използват същия компютър. Те обаче няма да предпазят потребителя от "любопитните" сървъри в интернет.
Това важи, дори и да е активиран режимът за отказ на събирането на информация. При посещаване на даден сайт браузърът дава заявка, че потребителят не желае информацията да бъде събирана, но съобразяването с тази заявка е изцяло на доброволни начала, тъй като няма регулация, която да го налага.


В общи линии всеки потребител трябва да помни, че във всеки момент дейността в интернет може да бъде проверена. Както каза председателят на борда на Google Ерик Шмид преди няколко години: "Ако не искате нещо да бъде разбрано от друг, най-добре е изобщо то да не присъства в интернет".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK