Гаранция ли са за по-добро качество повечето мегапиксели на камерата

Гаранция ли са за по-добро качество повечето мегапиксели на камерата

© ReutersПроизводителите редовно изтъкват, когато тяхното устройство разполага с камера с много мегапиксели. Това обаче не винаги означава, че камерата е добра.


Повече мегапиксели означават снимки с по-голяма резолюция. Колкото е по-голяма резолюцията, толкова по-видими стават както и най-малките детайли, така и най-дребните дефекти в изображението.


Затова от голямо значение е самият сензор. В немалка степен качеството на една снимка се определя от това колко светлина сензорът успява да поеме. По-големият сензор, означава повече пространство и по-големи пиксели. По-големи пиксели пък означават по-голяма чувствителност към светлината и повече погълната светлина.
Именно за това повече мегапиксели не означава по-добро качество. Но е важно да се отбележи, че важна роля има и обективът, и софтуерът. Камера с по-малко мегапиксели, но добър обектив може да направи значително по-добри снимки от камера с много мегапиксели, но не толкова подходящ обектив.


Разбира се, в идеалната ситуация има както много мегапиксели, така и достатъчно голям сензор и добър обектив. Тогава снимките са най-хубави, но и оборудването е по-скъпо.


Същото важи и при смартфоните. Производителите все още разчитат на маркетинг силата на по-голямото число. Някои от тях обаче вече поставят акцент и върху самия сензор, системата за стабилизация и лещите. Всички тези фактори трябва да се вземат под внимание, когато се търси смартфон, който да прави добри снимки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK