Стив Джобс през 1996: Сърцето на интернет ще е търговията

Стив Джобс през 1996: Сърцето на интернет ще е търговията

© Denis Balibouse, ReutersПрез 90-те години на миналия век голяма част от ИТ индустрията е вперила поглед в явлението интернет и неговото бъдеще. По това време има множество различни прогнози и очаквания какво ще се случи с глобалната мрежа. Една от най-точните от тях сякаш е на основателя на Apple Стив Джобс.


В интервю за сп. Wired дадено през февруари 1996 г., Джобс показва, че вече има изградена представа за интернет. "Кой мислите, че има най-голяма полза от интернет? Кой печели най-много? Този, който има какво да продава! Това е търговия. Хората ще спрат да ходят до много от магазините и ще купуват по интернет", казва Джобс.


Той посочва, че глобалната мрежа ще помогне на по-малките компании. "В интернет и малка компания може да изглежда като голяма и да е достъпна, колкото е и голямата компания в интернет. Освен това големите компании харчат стотици милиони долари да изграждат дистрибуторски мрежи, а мрежата ще неутрализира това им предимство", казва Джобс.
Основателят на Apple запазва и реалистичната си нагласа. "Интернет няма да промени света, поне не през следващите 10 години. Той ще е допълнение на света... Той няма да завладее всички. Ако мрежата се използва за продажба на 10% от услугите и продуктите в страната, ще бъде феноменално. Мисля, че в един момент ще стане много повече. Накрая ще се превърне в сериозна част от икономиката", коментира Джобс.


Накрая той обобщава, че "сърцето на интернет ще е търговията, а сърцето на търговията ще е корпоративна Америка, която предлага поръчкови продукти на отделните клиенти".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK